Vitoria Lipan (caracterizare) - M.Sadoveanu

Trimis la data: 2005-05-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.03 / 10
Downloads: 16
Autor: Ana Toma
Dimensiune: 6kb
Voturi: 2347
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vitoria Lipan este personajul principal al romanului “Baltagul”. Ea este o figură reprezentativă de erou popular, având cultul pentru adevăr şi dreptate, respectarea datinilor străvechi şi a legilor strămoşeşti. Vitoria Lipan-personaj mitic-este o figură reprezentativă de erou popular, întruniond calităţi fundamentale ale omului de la ţară, în care se înscriu cultul pentru adevăr şi dreptate, respectarea legilor şi a datinilor strămoşeşti .
CARACTERIZAREA VITORIEI LIPAN

Vitoria Lipan este personajul principal al romanului “Baltagul”. Ea este o figură reprezentativă de erou popular, având cultul pentru adevăr şi dreptate, respectarea datinilor străvechi şi a legilor strămoşeşti.
Vitoria Lipan-personaj mitic-este o figură reprezentativă de erou popular, întruniond calităţi fundamentale ale omului de la ţară, în care se înscriu cultul pentru adevăr şi dreptate, respectarea legilor şi a datinilor strămoşeşti .
Portretul fizic, sumar, reiese din caracterizarea directă, Sadoveanu restrângând trăsaturile eroinei care sugerează zbuciumul interior.
Gândindu-se la Nechifor care nu se întorsese acasă, Vitoria este foaarte nelinistită şi se autoizolează de ce-i din jur.
Prin caracterizarea indirectă, Sadoveanu dezvăluie stările sufleteşti şi trăsăturile morale ale eroinei, care reies din faptele, gesturile şi vorbele acesteia.
Portretul moral este puternic conturat, Vitoria fiind înzestrată cu spirit justiţiar, inteligenţă, luciditate, stăpânire de sine, devotament şi neclintire în împlinirea tradiţiilor şi datinilor străvechi, trăsături care reies dinmai ale din faptele, vorbele şi gândurile femeii.
Credincioasă, Vitoria s-a dus la părintele Daniil Milieş pentru sfat, dar respinge ideea că soţul ei ar întrârzia pe la petreceri  “o zi ori două ”.
Superstiţioasă, s-a dus apoi la ghicitoarea satului, baba Maranda, dar nu a crezut nici prezicerea acestei că Nechifor ar fi părăsit-o pentru o altă femeie cu ”cu ochii verzi“ deoarece îşi cunoştea foarte bine bărbatul şi este tot mai sigură că s-a întâmplat ceva rău.
Vitoria respectă cu străşnicie credinţele strămoşeşti. Ea ştie să interpreteze semnele vremii, visele şi crede în superstiţii.
Eroina respectă cu fermitate şi credinţele religioase şi îl roagă pe preot să facă slujbe pentru ca Dumnezeu să o lumineze ca să-şi găsească bărbatul.
Înainte de a pleca în călătorie simte nevoia să-şi purifice sufletul şi de aceea, în fiecare vineriţine post negru: “ fără apă, fără hrană, fără cuvânt şi cu broboada cernită peste gură”.
Neliniştea, zbuciumul şi frământările Vitoriei semnifică un drum al căutării pe care-l parcurge cu mintea şi sufletul, de la îngrijorarea la certitudinea că s-a întău cu soţul ei.
În exterior, Vitoria pare mereu aceeaşi dar viaţa ei interioară este profundă. Gheorghiţă observă schimbarea Vitoriei.
Pricepută, harnică şi meticuloasă, Vitoria îşi orânduieşte bunurile şi treburile gospodăreşti, apoi o duce pe Minodora la Mânastirea Bistriţa, unde va sta cât timp va fi ea plecată.
Femeie aspră şi energică, Vitoria urmează întocmai drumul parcurs de Nechifor, fiind hotărâtă să-l găsească şi să afle adevărul.
Întrebând cu discreţie din loc în loc , din han în han, pune cap cele aflate şi cu o logică impecabilă ia urma oilor şi a ciobanilor.
Dându-şi sema că la Sabasa turmele avuseră trei ciobani iar la Suha numai doi, ea ajunge la adevărul că lui Nechifor i s-a întâmplat ceva între cele două sate şi cu ajutorul câinelui descoperă rămăşiţele bărbatului.
Profund credincioasă, Vitoria împlineşte toate datinile creştineşti ale momântării, iar la pomenirea mortului cheamă, pe lângă oficialităţile satului şi pe cei doi tovarăşi de călatorie a lui Nechifor, Calistrat Bogza şi Ilie Cuţui.
Inteligentă, tenace şi cu un uimitor raţionament de detectiv, eroina va dovedi povestind în amănunt înfăptuirea crimei şi îi va demasca pe vinovaţi.
Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate

Odată înfăptuită dreptatea şi datoria împlintă, viaţa reintră în normalitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.