Vitraliu de Nichita Stanescu apartenenta la genul liric

Trimis la data: 2013-04-02
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 8.15 / 10
Downloads: 0
Autor: tetia1998
Dimensiune: 15kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In opinia mea,poezia "Vitraliu" de Nichita Stanescu apartine genului liric,deoarece autorul isi exprima in mod direct gandurile,sen- timentele si atitudinile prin intermediul eului liric si al figurilor de stil. In primul rand,tema operei este dragostea,proiectata intr-un tablou,compus din motive precum:umbra,soarele,lumina,somnul,noap-tea si vitraliul. Sunt prezente si marci gramaticale ale eului liric;pronu- me si verbe la persoana intai: ''m-","asez","voi lasa",dar si pronume la persoana a doua:"ta".
In al doilea rand,in limbajul stanescian se folosesc numeroase figure de stil;enumeratia: "verzi,albastre,galbene si rosii",epitetul chromatic:"sticle colorate",care are rolul de a infrumuseta poezia,atribuind insesiri deosebite obiectelor si metafora:"adunand pierdutele-i patrate",in care cuvintele sunt folosite cu sensul propriu de baza.

Imaginile vizuale confera poeziei o nota de pastel:"Umbra ta/lovindu-se de ziduri,/iar se sparge-n cioburi colorate".Deasemenea nu lipsesc elementele de versificatie:masura (de zece silabe),ritmul (tro-haic),piciorul metric(bisilabic) si rima incrucisata(abab).

In text se foloseste persoana a doua,autorul organizand un discurs liric sub forma unui monolog adresat persoanei iubite in mod
indirect.Deasemenea,persoana a doua reprezinta o marca a subiectivi- tatii si a afectivitatii.Modul de expunere predominant este descrierea, care se imbina armonios cu monologul adresat.

In concluzie,poezia "Vitraliu" de Nichita Stanescu genereaza sentimentele de dragoste transmise prin intermediul eului liric si al unui limbaj sugestiv si expresiv.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.