Vizita de IL Caragiale

Trimis la data: 2014-09-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina_P
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Schi]a este o oper literar epic `n proz, de scurt `ntindere, care `nf]i[eaz un moment semnificativ din via]a unuia sau a catorva personaje. Caracteristic schi]ei este concizia, povestirea fiind redus la precizarea cadrului general: locul, timpul [i personajele participante.
"Vizit..." este o schi]; are dimensiuni reduse, povestind o singur `ntamplare: vizita autorului la o prieten cu ocazia zilei onomastice a fiului acesteia.
Spa]iul este limitat la o `ncpere, unde musafirul este invitat. Actiunea este de scurt durat: o or sau dou, cat poate dura o vizit de curtoazie; ac]iunea este simpl, existand un singur plan al ac]iunii; ea se desf[oar liniar, `ntr-un ritm alert, cu amnunte pu]ine dar relevante, fr episoade colaterale, fiind concentrat spre punctul culminant [i deznodmant. Personajele sunt pu]ine ca numr: autorul, doamna Popescu, Ionel [i servitoarea, aceasta din urm fiind doar o apari]ie episodic.

Eroii sunt prezenta]i din perspectiva evenimentului relatat, autorul nefcand incursiuni `n via]a lor. Spre deosebire de "D-l, Goe", unde autorul este doar voce narativ, `n "Vizit" autorul este [i personaj, povestind fapte [i participand la actiune.Nara]iunea se `mplete[te cu dialogul. Acesta se desf[oar `ntre narator [i doamna Popescu, gazda; `ntre doamna Popescu [i fiul ei, Ionel; `ntre acesta [i musafir. Dialogul pune `n eviden] modul `n care se mi[c [i vorbesc personajele, psihologia lor, ticurile verbale, gestica. Prin dialog se eviden]iaz contrastul dintre ceea ce vor s par personajele [i ceea ce sunt `n realitate.

Ac]iunea este dominat, ca mod de expunere, de dialog. Dialogul are rolul de a sublinia mai bine trsturile personajelor, conferind oralitate sporit textului. Prin folosirea dialogului ca modalitate artistic de expunere, se subliniaz dinamica ac]iunii, `n pu]ine cuvinte exprimandu-se foarte mult.Din replicile doamnei Popescu date musafirului, se observ c aceasta, de[i pretinde c se ocup de educa]ia feciorului, n-a realizat nimic `n privin]a bunei cre[teri.

Doamna Popescu ]ine s demonstreze c este o mam perfect, cand `n realitate nu [i-a educat de loc copilul. Ionel ar trebui s fie un copil manierat, bine crescut, pe cand `n realitate este total lipsit de educa]ie. Se subliniaz astfel contradic]ia dintre aparen] [i esen]. ~n acest fel dialogul devine mijloc de caracterizare a personajelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.