Viziune strategica asupra geopoliticii

Trimis la data: 2003-04-12
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 7.20 / 10
Downloads: 875
Autor: Mihai
Dimensiune: 7kb
Voturi: 46
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Există în conturarea obiectului de studiu al geopoliticii două contribuţii româneşti de mare semnificaţie, asupra cărora ne propunem să insistăm la începutul celui de-al doilea curs dedicat delimitării obiectului de studiu al geopoliticii. Prima, legată de numele geografului Ion Conea, este construită în directă legătură cu viziunea lui Kjellen despre vecinătate şi studiul vecinătăţii. Ion Conea plasează obiectul de studiu al geopoliticii în domeniul relaţiilor internaţionale, reţinând pentru această disciplină două seturi de preocupări.
În primul rând, el consideră că “Geopolitica nu va studia statele în parte, ci jocul politic dintre state”, că “Geopolitica va fi ştiinţa relaţiilor sau – şi mai bine - a presiunilor dintre state” (“Geopolitica. O ştiinţă nouă”, vol. “Geopolitica”, pag.78). Înainte de a trece mai departe la prezentarea concepţiei lui Conea, nu putem să nu menţionăm un termen nou pe care geograful român îl foloseşte adesea, anume Druckquotient-ul, termen folosit prima dată de Alexandru Supan.

Rudolf Kjellen a vorbit de presiunea pe care un stat o suportă în fiecare clipă la hotare, subliniind că orice stat trebuie să se considere, oarecum, asediat. Supan a încercat să dea expresie matematică acestei presiuni recurgând la noţiunea de Druckquotient.

Acesta se obţine prin însumarea populaţiilor din ţările vecine unui stat şi împărţirea acestei sume la numărul populaţiei statului respectiv. Astfel, pentru o serie de state mici şi mijlocii dinainte de primul război mondial druckquotientul calculat de Supan era: Olanda - 11,7, Belgia - 14,7, România - 30,8, iar Elveţia - 50,9. Fireşte, într-o perioadă, cum este cea contemporană, în care tendinţa dominantă este cea de integrare, presiunea la graniţele unui stat nu mai are relevanţa pe care o avea altădată. Totuşi, ea reprezintă un indiciu demn de luat în seamă.

Alexandru Supan vorbeşte de presiunea demografică, temă asupra căreia vom reveni în prelegerea consacrată acestei teme de mare actualitate. Prin extrapolare, putem vorbi de o presiune culturală, economică, informaţională. Starea de asediu de care vorbea Kjellen reprezintă însumarea tuturor acestor elemente.

Acest nivel de analiză al relaţiilor internaţionale este extrem de important şi el nu trebuie subestimat în nici o privinţă. Cele mai multe conflicte sau stări de tensiune decurg, adesea, din creşterea decalajelor de presiune la graniţa dintre state, care stimulează poftele de agresiune ale statului avantajat de noua situaţie. Nu vom căpăta o înţelegere adecvată a dinamicii relaţiilor dintre state dacă ne vom lipsi de această analiză.

Dacă este să facem o obiecţie, ea nu priveşte importanţa problemei, ci faptul că este oarecum unilateral formulată. Ca să studiezi jocul politic dintre state şi presiunile dintre acestea, este, mai întâi, nevoie să existe, în prealabil, o vedere aplicată asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul respectivelor state. “Presiunea” şi “jocul politic” au un numitor comun: starea internă a statelor respective. Altminteri nu prea există şanse să înţelegem “jocul”, mai mult dacă nu ar exista prefaceri în situaţia internă a statelor, s-ar anula chiar şi ideea de joc, pentru că acesta nu ar mai fi alimentat decât de datele geografice care sunt fixe.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.