Viziuni generale privind procesul civil

Trimis la data: 2014-04-25 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 50 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Aura_I Dimensiune: 72kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dreptul in general, ca totalitate de norme juridice se diversifica in mai multe categorii in functie de diferite criterii.
O prima clasificare presupune gruparea ramurilor de drept material in corelatie cu normele de drept procedural.
Subiectii oricarei ramuri de drept material exercitindu-si conduita prescrisa sau impusa de lege valorifica drepturi subiective si onoreaza obligatii subiective.
In cadrul normelor de drept material subiectii isi exercita conduite firesti.

Este vorba de dreptul la aparare. In cadrul raporturilor de drept procedural civil subiectii tind sa-si apere conform regulilor stabilite de stat propriile drepturi subiective si interese legitime.
Normele de drept procesual civil asigura si garanteaza in caz de necesitate viabilitatea normeor de drept material.
Diferente substantiale dintre drept si libbertate prin prisma dreptului de procedura civila, decit cu specificarea ca libertatea este conditia exercitarii dreptului, iar dreptul subiectiv al cuiva este limita libertatii altuia.

Interesul legitim, spre deosebire de drept si libertate, este un scop consacrat legal spre care poate sa tinda orice titular de drepturi.
Pentru a ne apara drepturile, libertatile sau intersele legitime statul ne pune la dispozitie metode sau modalitati de aparare si forme de aparare a acestora. Potrivit articolului 11 codul civil RM si articolului 6 cod de procedura civila, drepturile potfi aparare prin urmatoarele metode nelimitative: reparari de prejudicii, recunoasterea drepturilor, anularile actelor juridice, exercitarea fortata a obligatiilor, anularile actelor administrative, desfiintarea sau modificarea raporturilor juridice si altele.

Pentru a ajunge la scopurile scontate legea ofera mai multe cai sau posibilitati, acestea sunt formele de aparare ale dreptului. Exista forme de aparare judiciare si extrajudiciare.
In antipod cu aceste doua ctegorii, intotdeauna exista posibilitatea aplanarii conflictelor in scopul apararii drepturilor pe cai ameabile.
Forma jjudiciara de aparare similar celor extrajudiciare presupun interventia unui tert in conflictele dintre partile litigioase.
Realmente, formele de aparare a drepturilor sunt mixte intrucit foarte rar titularilor de drepturi le este foerita o singura forma - cea judiciara.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.