Vocabularul

Trimis la data: 2014-10-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel_A
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Masa vocabularului - restul cuvintelor din vocabular, grupate in:
- arhaisme - cuvinte care au disparut din limba: armas, ienicer, islic, polcovnic, hatman, vataf, profir, prislav, poteras, pandur, ort, ocarmuire ...

Obs: In cazul unor cuvinte a disparut numai unul din sensurile acestora:
a tabari - a se napusti (in limba actuala); a-si aseza tabara (sens arhaic),
om prost - lipsit de inteligenta (sens actual); om simplu (sens arhaic),
carte - volum, manual (sens actual); scrisoare (sens arhaic).
Cuvantul - unitatea de baza a vocabularului: loc, copil, precautie, oras, inginer, parc, soare, amnezie, cearta, calatorie.
Cuvantul compus - unitate formata din doua sau mai multe cuvinte prin: contopire (untdelemn, cumsecade, douazeci, binevoi, intotdeauna, dinspre, incat, fiecare), alaturare (gura-leului, Piatra Neamt, vita-de-vie, o suta douazeci si doi, dupa-amiaza, rosu-aprins, nou-nascut, de la, pe langa, ca sa), abreviere (CEC, ONU, UNESCO, TAROM, USA, URSS).

Expresii - grupuri de cuvinte cu o anumita stabilitate in limba: cat ai clipi din ochi, cat colea, sub cerul liber, natura moarta, a fi in stare, a fugi mancand pamantul, a muri ca mustele, o palma de loc, ti-ai gasit!, in doi timpi si trei miscari ...
Locutiuni - grupuri de cuvinte cu inteles unitar care impreuna au valoarea unei parti de vorbire: a aduce vorba (a pomeni), a da sfoara in tara (a vesti), tinere de minte (memorie), nebagare de seama (neatentie), in floarea varstei (tanar), de florile marului (degeaba).

Criterii de recunoastere a locutiunilor:
1).posibilitatea sinonimizarii (valabil pentru majoritatea expresiilor): a baga de seama= a observa, a o lua la sanatoasa = a fugi.
2).limitarea posibilitatii de inlocuire a unuia din termeni: parere de rau (opinie de rau - formulare gresita)
3).ordinea fixa a elementelor alcatuitoare: a da din colt in colt - nu putem spune: din colt a da in.

4).imposibilitatea adaugarii unui determinant pentru termenii care fac parte di locutiune: a tine minte(multa?!), a-si bate joc(putin?!). 5).cuvintele componente ale locutiunii, cu exceptia celor care fixeaza tipul locutiunii (verbala,substantivala,etc.), nu au functie sintactica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.