Vocabularul logicii

Trimis la data: 2010-04-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 24
Nota: 8.01 / 10
Downloads: 0
Autor: Negrota Olivia
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O propozitie este un enunt care are valoare de adevar, adica despre care se poate spune ca este adevarat sau fals. NU intotdeauna cand formulezi un enunt pot spune care este valoarea lui de adevar. Trebuie sa disting insa mai multe cazuri. Uneori, enuntul nu are valoare de adevar, ca atunci cand spui "Inchide usa!", sau "Ce peisaj splendid!", sau "Aiurea! Nu sunt deloc de acord cu tine!" sau chiar "Ma vei iubi oare si maine?". Alteori, enuntul are o valoare de adevar, indiferent daca eu pot s-o stabilesc pe loc sau nu. De pilda, daca va spun:
Propozitiile sunt un lucru, felul in care le exprimam este adesea altceva. Pentru a determina care este pucntul de vedere al cuiva sau ce anume este pregatit sa aduca ca argument in favoarea punctului sau de vedere, unul dintre pasii esentiali este sa determinam propozitiile din spatele expresiilor folosite. E un fel de proces de traducere, din limbajul de zi cu zi, intr-un limbaj logic. Din pacate, pentru acest proces de traducere nu exista reguli pe care sa le puteti invata pe dinafara.

Trebuie sa porniti de la ceea ce stiti despre limbaj si despre modul de a vorbi al interlocutorilor.Vom reveni pe larg asupra propozitiilor compuse si a rolului pe care il joaca ele. Vom investiga cu atentie si modul in care adevarul compusului depinde de adevarul partilor. Deocamdata, sa vedem la ce ne serveste ceea ce am invatat pana acum. Ce rol joaca propozitiile? Unde si cum le putem folosi?Multe din propozitiile noastre sunt vagi: exista insa grade de vaguitate. In cele mai multe dintre cazuri, reusim sa ne intelegem atunci cand discutam - mai ales atunci cand in discutie intervin exemple concrete.

Intr-un dialog, atunci cand formulam o propozitie vaga, ceilalti ne pot corecta, intrebandu-ne "ce-ai vrut sa spui?" si ca urmare suntem siliti sa precizam. Exemplu: "Majoritatea studentilor n-au reusit sa-si gaseasca cartile indicate in bibliografie" Ce inseamna aici majoritatea? Jumatate plus unu? Cei mai multi? Sau pur si simplu, multi dintre cei cu care am vorbit eu inainte de curs? Adesea in loc sa ne expunem parerea recurgem la forta numarului si ii invocam si pe altii in sprijinul nostru. Asa apar formularile de genul "Se stie ca..." (cine stie?), "Oamenii spun ca..." si asa mai departe.

Nu e nimic rau in parerile noastre cata vreme le recunoastem drept ceea ce sunt. E perfect legitim sa spun: "Mie imi place inghetata" sau "Imi place Wagner" - desi aceste preferinte nu va spun probabil prea multe - insa e cu totul gresit sa incerc sa va impun si voua aceste opinii spunand pur si simplu: "toata lumea stie ca inghetata e buna pentru tonusul nostru psihic" sau "Muzica lui Wagner e adevarata muzica, oamenii destepti (sau culti, sau educati) asculta Wagner". Acest gen de deghizare a propozitiilor subiective in propozitii obiective este una dintre tehnicile cele mai des intalnite de manipulare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.