Vodafone Group

Trimis la data: 2008-01-31 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 4329
Autor: Sanda cristeanu Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Vodafone Group
Vodafon group este o corporatie transnationala de telefonie mobila,care detine active in tarile din Europa, Statele Unite, Asia, Africa, Australia, Noua Zeelanda. Vodafon este constituit dintr-un complex de reprezentante, filiale, companii mixte, asociatii, companii de investitii, care sunt inglobate intr-un Holding. Compania-mama a holdingului se afla in Marea Britanie. Aceasta si-a concentrat pachetul majoritar de actiuni care la 31 martie 2007 constituia aproximativ 56,02%; celelalte pachete de actiuni sint dispersate intre America de Nord cu 30,60%, Europa (excluzind Marea Britanie) -12,38% si 1,00% in restul lumii.

Vodafone Group
In timp ce companiile fiice desfasoara activitatea administrativa independent,compania-mama isi rezerva controlul asupra companiilor-fiice,de asemenea,ea isi rezerva dreptul de administrare strategica a intregii companii,dezvoltindu-si departamente ca Tehnologii Globale,marketing Global,Departamentul Resurselor Umane,Departamentul dezvoltarii Afacerilor,Departamentul elaborarii noilor strategii de creare a afacerilor,Departamentul Juridic si Departamentul Afacerilor Corporative.

Vodafone Group
In acelasi timp compania-mama isi insuseste dreptul de consolidare simultana a finantelor si administrarea lor prin intermediul Departamentului Financiar. Istoria Companiei Vodafone isi are originile inca din anii 1984 cind activa sub forma de filiala a companiei Racal Electronics.In septembrie 1991 Racal Electronics se dezmembreaza si aceasta filiala apare pentru prima data sub numele de Vodafon Group pec.Urmind o fuziune cu Airtouch Communication,la 29 iunie 1999 compania isi schimba numele Vodafon AirTouch,iar la 28 iulie 2000 revine la vechea denumire.

Vodafone Group
Necatind la faptul ca Vodafon este o companie tinara,a reusit sa ajunga la etapa de globalizare. Compania,deja,nu mai este dependenta de nici o tara.Ea activeaza la nivel global,realizindu-si serviciile datorita utilizarii multiplelor strategii de lansare pe piata internationala si a Investitiilor Straine Directe . Astfel Vodafon si-a creat reprezentante in Italia,Germania,Spania,Statele Unite,Grecia s.a;companii mixte cum ar fi cea din Romania,care s-a creat prin inglobarea companiei Mobifon SA,sau cea din Cehia creata prin fuziune cu Oskar Mobile a.c…Holdingul Vodafon contine si o serie de asociatii .

Vodafone Group
Una din cele mai renumite este Verizon Wireless din Statele Unite ,care reprezinta o combinatie dintre Vodafon si Bell Atlantic’s US cellular,si PCS.Functia acestei asociatii este de cooperare intre Europa si Statele Unite in domeniul internetului,filiale in Australia si Noua Zeelanda.Referindu-ne la structura managementului corporativ s-ar putea afirma ca tinde spre modelul american.Una din cele mai importante particularitati este gradul inalt de dispersare a capitalului actionar.

Vodafone Group
Cuantumul actiunilor este listat la Bursa de Valori din Londra si la cea din New York,avind un capital de piata de aproximativ 88 miliarde lire sterline inregistrat la 3 iulie 2007. Analizind structura organizatorica a companiei Vodafone se observa o descentralizare a puterii.Datorita cresterii volumului de prestare a serviciilor a aparut delegarea responsabilitatilor,libertatea in actiune si in acelasi timp procesul de luare a deciziilor la nivel local este mult mai rapid.

Vodafone Group
Principiul coordonarii activitatilor subunitatilor este realizat la toate nivelele.In nivelul doi al structurii activeaza trei directori executivi si 5 departamente numite mai sus.Primul director executiv are in subordinea sa departamentele de tehnologii si marketing global si o serie de filiale din cele mai dezvoltate tari ale lumii.Al doilea director coordoneaza activitatea filialelor din Europa Centrala si de Est,Asia,Australia si Tarile din Pacific,iar al treilea este Directorul Financiar a holdingului care de asemenea se supune Directorului General.

Vodafone Group
Toti directorii coordoneaza cu cele 5 departamente,in vederea elaborarii,implimentarii si verificarii noilor strategii,pentru dezvoltarea afacerilor din subdiviziunile lor.Atit la nivel de corporatie cit si la nivel de filiale este pe larg intilnit principiul utilizarii potentialului uman.Acest lucru este necesar nu doar din necesitati manageriale,dar si din necesitati de ordin socio-cultural pentru fiecare tara in parte.

Majoritatea deciziilor sint luate nu de managerul general ,ci de angajatii acelor nivele unde trebuiesc executate deciziile. Principiul utilizarii eficiente este realizat de satelitii corporatiei care fac legatura dintre micro- si macromediul corporatiei.Acestea sunt angajatii departamentelor de tehnologii globale,marketing,dep.resurse umane,dep.juridic,Directorul Financiar s.a.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.