Voinicul Sarpe si fata de imparat

Trimis la data: 2013-08-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 13
Nota: 7.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 22kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A fost odata ca niciodata, a fost odata demult tare, pe cand se
potcovea puricele cu nouazeci si noua de maji de fier la un picior si
sarea de ajungea cu spinarea in cer. Au fost odata o baba si un mosneag, care nu aveau copii, intr-o buna zi mosneagul zise: Mai baba, bate in sita si covata si fa-mi o turta in vatra, sa ma duc in lume dupa copil. Baba a cernut faina, a copt turte, a pus mosneagului in traista si
l-a pornit la drum. A mers mosneagul si a tot mers si intr-un tarziu a
ajuns la o fantanita. Mosneagul a poposit, a ospatat, a baut si s-a
culcat.
Am venit sa ne luam de cuscri, dumneata ai fata de maritat, eu
am baiat de insurat. imparatul s-a facut foc si para, si a poruncit calailor si temnicerilor sa-l izgoneasca cu bicele si sa deie drumul la caini, sa-l manance. Calaii l-au alungat cu bicele, au slobozit cainii din lant si l-au rupt in bucati, ca bietul mosneag a ajuns acasa cu un pic de suflet. Cand l-a vazut sarpele pasind pragul ramolit si ujilit ca vai de dansul, s-a intins din gura podului l-a inghitit si i-a dat drumul bun sanatos si imbracat in haine noua.

Pana maine dimineata sa mi-l faci vale si pe vale sa-mi faci
moara, sa-mi faci iaz, in jurul iazului sa ari, sa sameni grau, graul
sa-l treieri, sa-l faci faina si in rasaritul soarelui sa-mi aduci o pereche de colaci. Mosneagul vine acasa si-i spune sarpelui:Iata, dragul tatei, ce a spus imparatul. Culca-te, tata, si dormi, nici in seama nu lua.Sarpele a iesit afara si, cand a suierat, s-au strans serpi, balauri cata frunza si iarba. Ce ne-ai chemat, stapane?
Vedeti dealul cela?

Pana maine dimineata sa mi-l faceti vale si pe vale sa-mi faceti moara, langa moara un iaz mare, iar locul imprejur sa fie semanat cu grau, graul sa rodeasca si la rasaritul soarelui sa-mi aduceti o pereche de colaci.Se scoala mosneagul, ia colacii si se duce la imparat. Cand a vazut imparatul dealul -- vale si pe mosneag cu colaci calzi, s-a dus la
imparateasa si i-a spus: Eu am zis sa-l sperii, dar el a implinit porunca. Ce sa facem acum cu dansul?

Lasa, ca-i dau eu o porunca. Pana maine dimineata sa fie marea
cu apele la mine sub fereastra, iar in dosul palatului, cat vezi cu ochii, sa puie vita de vie si pana in rasaritul soarelui sa fie poama crescuta, rodita, strugurii copti, sa vorbeasca bobita cu bobita intre ele, cand m-oi scula eu, sa ma spal cu apa de mare si sa mananc poama. Se intoarce imparatul si mosneagul il intreaba:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.