Vointa

Trimis la data: 2006-04-05
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.52 / 10
Downloads: 18
Autor: Sidonius24
Dimensiune: 22kb
Voturi: 796
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Voinţa reflectă obstacolul care se interpune în calea atingerii scopului propus. Din punct de vedere psihologic, obstacolul nu se identifică nici cu un obiect sau fenomen al realităţii şi nici cu rezistenţa internă resimţită de om în desfăşurarea unei activităţi, ci reprezintă o confruntare între posibilităţile omului şi condiţiile obiective ale acelei activităţi.Vointa
Vointa.De aceea, una şi aceeaşi piedică obiectivă poate fi un obstacol mic pentru o persoană şi unul dificil pentru alta. Evaluarea riguroasă, corectă, adecvată a obstacolului este destul de greu de realizat, apărând frecvent cazuri de subapreciere sau supraapreciere a obstacolului. Cauzele subevaluării sau supraevaluării sunt diverse: experienţa succesului şi a eşecului, tipul de personalitate etc.

Funcţii.Funcţia specifică a voinţei este cea de autoreglaj conştient realizat prin mijloace verbale. Rolul voinţei în viaţa psihică vizează implicarea acestui proces în coordonarea, reglarea tuturor acţiunilor conştiente ale omului. Voinţa conferă conştiinţei dimensiunea autoreglajului prin mijloace verbale.

Structuri operatorii. Voinţa este singurul proces reglator care dispune de structuri operatorii, datorită faptului că este un proces psihic dobândit, care se dezvoltă în strânsă legătură cu gândirea, limbajul şi imaginaţia. Structurile operatorii ale voinţei se regăsesc în fazele actului voluntar şi sunt preluate mai ales din sfera gândirii: se selectează un motiv, se analizează, se evaluează consecinţele, se deliberează, se adoptă decizii etc. Dacă gândirea poate fi apreciată drept un proces cognitiv decizional, voinţa poate fi apreciată drept un proces decizional cognitiv.

Produs. Finalitatea subiectiv comportamentală a voinţei este efortul voluntar. Efortul voluntar este o mobilizare de resurse fizice, emoţionale, intelectuale, prin intermediul energiei nervoase. Între obstacol şi efortul voluntar există o anumită concordanţă, care rezultă din experienţa confruntării cu obstacole sau situaţii asemănătoare. Această experienţă se poate câştiga în mod nemijlocit, dar şi într-o manieră mijlocită, prin învăţare, educaţie, imitaţie. Resursele de efort voluntar nu sunt nelimitate, ci depind de energia nervoasă. De aceea, oamenii învaţă să utilizeze efortul voluntar într-o manieră eficientă, economică
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.