Vointa si invatare

Trimis la data: 2006-02-21
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 695
Autor: Catalina Simionescu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 15
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Voinţa se defineşte ca proces psihic complex de reglaj superior, realizat în mijloace verbale şi constând în acţiuni de mobilizare şi concentrare a energiei psihonervoase în vederea biruirii obstacolelor şi atingerii scopurilor conştient stabilite.Reglajul voluntar se manifestă şi ca iniţiere şi susţinere a acţiunilor şi activităţii şi ca frână, ca diminuare, ca amânare. Şi într-un caz şi în celălalt, este necesar efortul voluntar.
Sunt împrejurări de viaţă când este mai dificil şi necesită o încordare mai mare stăpânirea de sine, menţinerea, prin forţa voinţei, a calmului, a lucidităţii, a puterii de discernământ.

Abordarea problemei vointei in psihologie a fost influentata puternic de tendintele si curentele manifestate in cadrul filosofiei. Astfel, vointa ca atare a fost considerata fie ca o forta divina care situeaza omul deasupra si in afara influentelor situatiilor externe concrete,fie ca o tendinta interna de opunere activa la aceste influente, de anihilare a lor si de autodelimitare si autodeterminare.

De aici a generat si contradictia sau opozitia dintre determinism si libertate in interpretarea vietii si activitatii omului in general.
Determinismul postula subordonarea neconditionata a traistoriei comportamentale unor cauze independente si de individ, iar cand aceste cauze erau localizate in insasi structura acuta interna aindividului in forma asa-numitului destin,se ajungea la fatalism: in tot ceea ce face si spre ce se indreapta omul, el se supune neimblanzitei fortei destinului.

Libertatea „dimpotriva”, exprima posibilitatea ca omul sa se „miste” de sine statator, independent in spatiul existential, portivit dorintelor si vrerilor sale. Acest atribut este intruchipat cel mai pregnant in vointa. Ca atare, vointa apare ca o „forta individuala” care permite omului sa se manifeste liber.

Absolutizarea acestei forte a dus la asa-numita conceptie liberului albitru, portivit caruia, comportamentul umaneste determinat exclusiv de vointa si prin aceasta el devine independent de conditiile externe. Sa ajuns pana acolo incat se se afirme ca intreaga filosofie a vietii se concentreaza intr-un singur cuvant –„vreau”. Cele doua conceptii fatalismul si liberul albitru sunt la fel de inadecvate pentru o intelegere si explicare obiectiv-stiintifica a organizarii psihicului si comportamentului uman.

Este evident ca problema vointei se circumscrie in aria mai larga a determinismului si modului de desfasurare a comportamentului. Dar vointa apare in acest context nu in calitate de factor cauzal primar ci ca mecanism de filtrare si rationalism. Funcţia specifică a voinţei este cea de autoreglaj conştient realizat prin mijloace verbale. Rolul voinţei în viaţa psihică vizează implicarea acestui proces în coordonarea, reglarea tuturor acţiunilor conştiente ale omului.

Voinţa conferă conştiinţei dimensiunea autoreglajului prin mijloace verbale. In psihologie vointa a fost derivata, fie din gandire, fie din afectivitate. Incercand sa ajunga la o formulare mai adecvata, J.Piaget arata ca putem vorbi de existenta vointei in cazul cand sunt prezente doua conditii: a) un conflict intre doua dendinte(o singura tendinta nu genereaza un act voluntar). b) cand cele doua tendinte dispun de forte inegale, cedand una celeilalte, iar prin actul de vointa are loc o inversare ceea ce era mai slab devine mai putenic, iar ceea ce era initial mai puternic este invins de ceea ce era mai slab. H.Pieron atribuie calificativul de „voluntar” numai conduitelor organizate la nivelurile cele mai inalte, raportate la situatiile cele mai dificile.

El aprecia ca o conduita are un caracter voluntar cu atat mai pronuntat,cu cat ea rezulta din predominarea mai pregnanta a tendintelor intelectuare. P.Janet, creatorul psihologiei actionale si a conduitei, sustine ideea ca vointa este caracteristica a actiunilor complicate social, care necesita un mare grad de mobilizare si se executa cu dificultate.

In acest context, vointa raporteaza actiunea la tendintele sociale si morale, retinand-o prin amanare si pregatind-o mental prin intermediul limbajului intern. N.Sillamy este de parere ca vointa este definita ca aptitudini de actualizare si realizare a intentiilor proprii. Actul voluntar, precedat de o idee si determinat de ea presupune o reflectie si o angajare.Conduitele care nu raspund acestui criteriu nu depind de vointa. Se considera ca cel mai adecvat este sa situam vointa in sistemul formelor si mecanismelor de reglare si autoreglare. La om, aceste mecanisme interne de utoreglare se structureaza si se integreaza la doua niveluri functionale calitativ diferite:- nivelul involuntar si nivelul voluntar:

Nivelul involuntar se caracterizeaza prin abesnta intentionalitatii a analizei prealabile a conditiilor, a compararii-alegerii si a deliberarii. El asigura declansarea automata a actiunii de raspuns si centrarea ei directa pe obiectiv(efectul adaptativ final).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.