Voltmetre electronice si analogice

Trimis la data: 2005-03-16
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.17 / 10
Downloads: 6369
Autor: Dorina M.
Dimensiune: 11kb
Voturi: 408
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In prezent voltmetrele electronice analogice(cu ac indicator) nu se mai fabrica,locul lor fiid luat aproape in totalitate de catre voltmetrele numerice,acestea se gasesc inca in numar mare atat in tehnica de laborator cat s instrumentatia industriala. Caracteristici de baza ale voltmetrelor electronice. Voltmetrele electronice au senibilitate mul mai mare decat voltmetrele electromecanice dar sunt mai complicate si mai vlnerabile la perturbatii electromagnetice.
Voltmetre electronice analogice
In prezent voltmetrele electronice analogice(cu ac indicator) nu se mai fabrica,locul lor fiid luat aproape in totalitate de catre voltmetrele numerice,acestea se gasesc inca in numar mare atat in tehnica de laborator cat si instrumentatia industriala.

Caracteristici de baza ale voltmetrelor electronice
Voltmetrele electronice au senibilitate mul mai mare decat voltmetrele electromecanice dar sunt mai complicate si mai vlnerabile la perturbatii electromagnetice.In literatura de prospect caracteristicile voltmetelor sunt clasificate in :caracteristici de intrare,de transfer,de iesire si generale.

1).Caracterstici de intrare
a).Rejectia semnalelor parazite
Tensiunile parazite de mod comun(Vcm) se combat prin mijloacele de intrerupere a buclei de masa sau prin utilizarea de intrari diferentiale. Tensiunile parazite de mod serie(Vms) se combat prin micsorarea la maxim a cuplajelor parazite-inductive,capacitive-si de filtrare. Tensiunile parazite captate prin blocul de alimntare.Acestea se datoreaza diverselor schimbari in regimul retelei de forta(porniri de motoare,cuptoare electice de arc,actionari cu tiristoare etc.).Tensiunile parazite captate prin blocul de alimentare se combat prin filtru de retea,transformator de alimentare ecranat si decuplari.

b).Tipuri de intrari la VE alimentate la retea
Dupa pozitia electronica a carcasei AM (ecran exterior) cum si altor ecrane interioare fata de bornele intre care se aplica Ux exista intrari cu 2,3 sau 4 borne fiecare cu avantajele si dezavantajele lor.
Intrarea cu 2 borne(fig 1) Este cel mai simplu si cel mai ecinomic sistem de intrare insa nu permite masurari flotante(adica masurari pe obiecte ce nu au punct de masa,cum este cazul masurarii tensiunii de colector la tranzistoare).Cu toate aceste intrarea cu 2 borne este mult utilizata la VE mai ales in RF,la osciloscoape si la generatoare de semnal. Intrarea cu 3 borne(fig.2 a.). La aceasta bornele de legatura sunt flotante adica ambele borne de intrare pentru Ux sunt izolate Riz fdata de carcasa CM care este legata in pamant.Acest tip de intrare numita si intrare flotanta permite masurarea tensiunilor pe obiecte de masura OM ce nu au iesire la masa,fara a forma o bucla de masa.

Intraea flotanta se intalneste in toate multimetrele numerice alimentate la retea,la indicatoarele de nul(electronice) pentru punti,la unele milivoltmetre analogice de mare sensibilitate la unele OC la unele generatoare de AF si la unele inregistratoare. Intrarea diferentiala(fig. 2 b.) Este tot o intrare cu 3 borne la care insa rejectarea lui Vmc se face prin scadere si nu prin intreruperea buclei de masa. De aceea,acest tip de intrare nu este otrivit pentru VE de laborator insa este bun pentru indicatoarele de nul si mai ales pentru AM din instrumentatia industriala unde de regula un AM lucreaza numai un singur OM. Fata de intrarea flotanta intrarea diferentiala este mai simpla si mai ieftina si de aceea este preferata de instrumentatia industriala.

Intrarea cu 4 borne sau intrarea cu borna de garda .La acesta in afara de bornele H si L exista si o a treia borna izolata – borna de garda (G).Insa intrarea cu 4 borne creste foarte mult pretul de cost si de aceeea asemenea intrare se utilizeaza numai la AM speciale ca electrometre de mare sensibilitate precum si la unele AM din instrumentatia industriala sau din radiocomunicatii.

c).Tensiuni nominale(game)
Ca si in multimetrele pasive tensiunile nominale sunt in succesiunea 1,3,10…,adica din 10 in 10 dB.

d).Impedanta de intrare
Spre deosebire de multimetrele pasive,la VE,impedanta de intrare este constanta si este mult mai mare.

2).Caracteristici de transfer
Din randul acestora vom examina sensibilitarea,rezolutia,precizia si banda de frecvente.

a).Sensibilitatea
In ultimii ani,continutul acestei notiuni a fost trecut de la sensul initial:S=d(/dX la cel de treapta de sensibilitate(gama) pentru ca in literatura de prospect actuala sa capete sensul de cea mai mica valoare de masurabila pe treapta cea mai sensibila.

b).Rezolutia
Reprezinta cea mai mica fractiune de masurat care poate fi afisata pe scara gradata la un AM.Ca parametru cantitativ rezolutia se defineste numai pentru AM cu afisare discreta cum sunt afisarea numerica si cea analogica cu LED-uri.

c).Precizia
In prezent,precizia de masurare a multimetrelor electronice se exprima prin doi termeni de eroare: a% de citire (ct+b%) din cap de scara (cs),adica ((t=eroare totala) exprimare ce pare mai adecvata decat cea bazata pe un indice de clasa unic. Termenul a% ctprovine din erori sistematice ca:neconcordanta dintre treptele de sensibilitate,modificarea amplificarii,toleranta la montarea scarii gradate etc.(fig.3a) Termenul b% cs provine din erori intamplatoare si erori maximale ca:frecarea in lagare la instrumentul de iesire,deriva termica,curentii de decalaj,zgomote intriseci si exterioare etc.(fig 3a)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.