Vorbeste incet

Trimis la data: 2006-05-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 7.41 / 10
Downloads: 28
Autor: Andreia Ivan
Dimensiune: 6kb
Voturi: 928
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca şi majoritatea creaţilor lirice ale lui Mihai Eminescu, poezia „Vorbeşte-ncet” este o creaţie dedicată în întregime dragostei.
Poetul abordează această dragoste prin intermediul unui discurs de dragoste realizat ca o declaraţie de dragoste adresate iubitei direct folosind verbe la imperativ încă din titlul poeziei, la începutul fiecărei strofe şi a pronumelui personal la persoana a II-a care sugerează prezenţa unui interlocutor.

Este prezent monologul deoarece este absentă vocea persoanei iubite în timp ce vocea poetului este prezentă pe tot parcursului poeziei. Chiar dacă dialogul ce presupune comunicare între două persoane este absent din cauza inexistenţei unui răspuns verbal la rugăminţile poetului, se realizează o comunicare între cei doi pentru că iubita îi răspunde poetului prin gesturi, astfel schiţând un dialog de dragoste bazat pe exprimarea sentimentelor fie prin vorbe, fie prin gesturi.

Poezia este concepută ca o declaraţie de dragoste adresată persoanei iubite ale cărei gesturi le consideră răspunsuri afirmative la rugăminţile neîncetate ale poetului, fapt ce îi încurajează sentimentele.
Poetul insistă pe puterea de convingere a ochilor ce exprimă o multitudine de sentimente: milă, dragoste, durere.

Numeroasele substantive şi adjective realizează portretul iubitei din care se desprind atribute ca trăsături angelice ale feţei, profunzimea ochilor. Fermecat de această imagine angelică, poetul idolatrizează această figură astfel rugăminţile lui se transformă în rugăciuni către un „scump înger sfânt”.
Iubita reprezintă pentru poet sensul vieţii, motivul existenţei, singurul lucru care contează cu adevărat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.