Vorbeste-ncet

Trimis la data: 2013-03-18
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.96 / 10
Downloads: 0
Autor: danutz
Dimensiune: 11kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Vorbeste-ncet" este o creatie lirica scrisa de poetul Mihai Eminescu, avand structura unui sonet. Scrisa in anul 1876, poezia a fost publicata postum (dupa 1889).Sonetul este o poezie cu forma fixa alcatuita din 14 versuri, grupate in doua catrene si doua tertine, avand rima imbratisata, masura de 11 silabe si ritm iambic.
Tema poeziei este dragostea, abordata printr-un monolog adresat. Marcile lingvistice ale acestui tip de discurs sunt formele verbale la persoana I ("sa pot", "sa te privesc", "n-as cere") si persoana a II-a ("vorbeste", "arata", "ramai"), formele pronominale la persoana I ("imi", "mea", "meu") si persoana a II-a ("tai", "tau", "ta", "tu", "tine"), substantivele la cazul vocativ ("Idol scump si dulcea mea lumina").

Eul liric, prezentat in ipostaza unui indragostit, se adreseaza elogiativ iubitei sale, exprimand sentimente profunde: iubire, admiratie, emotie. Femeia apare ca o fiinta angelica, cuminte, blanda, iar barbatul ca o persoana fidela, tandra, idealista. Sentimentul de dragoste care ii aproprie pe cei doi este perceput ca o nevoie absoluta, si totodata un lucru inefabil.

Ideile, sentimentele si atitudinile autorului sunt exprimate cu ajutorul figurilor de stil: metafore ("lamura de miere", "izvor de mangaiere", "dulcea mea lumina", "scumpe inger sfinte"), comparatii ("vorba ta-i ca lamura de miere", "pot fi minuni, ca tine nu-i niciuna"), epitete ("incet"/"-ncet", "scump"/"scumpe", "dulcea", "cuminte"), enumeratie ("mila, dragoste, durere").

Desi poezia eminesciana se incadreaza in tiparul sonetului, ea incalca regula ca nici un cuvant sa nu se repete (cu exceptia prepozitiilor si conjunctiilor). Totusi, cuvintele si structura repetata sunt esentiale in construirea poemului. Epitetul "scump" exprima valoarea iubitei pentru indragostit, sugerand atat pretuirea de care se bucura cat si gingasia ei. Epitetul "incet" creeaza cele mai expresive imagini, capatand un sens diferit dupa actiunea cu care este asociat.

Alaturat verbului "(a) vorbi" in constructia "vorbeste-ncet", asupra caruia autorul insista de trei ori (i titlu, in primul vers, in versul al 12-lea), se refera la intensitatea tonului si ritmul vorbirii, find un indemn adresat iubitei de pastrare a intimitatii sentimentelor de afectiune, dar si o incurajare de pierderi in acel loc si in acel timp, murmurul transportand indragostitii intr-o lume atemporala si aspatiala. Impreuna cu verbul "(a) privi", in constructia "sa te privesc incet", capata sensuri multiple, referitoare la durata (indelung), atitudine (cu duiosie), calitate (cu atentie, amanuntit).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.