Vorbeste-ncet de Mihai Eminescu

Trimis la data: 2012-11-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.09 / 10
Downloads: 0
Autor: cuth_petru
Dimensiune: 15kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sonetul este o poezie de forma fixa alcatuita din 14 versuri grupate de obicei in doua catrene si doua tertine avand 11 silabe si ritm iambic.
Tema poeziei este iubirea pe care eul poetic o percepe ca un ideal de perfectiune ,fiinta iubita fiind inger ,idol o femeie idealizata la modul absolut. Titlul poeziei este simbolic fiind alcatuit din verbul ,,vorbeste" si adverbul incet fiind reluat in prima si ultima strofa subliniind ritualul zicerii al soptirii.
1.In prima secventa strofica este reliefat monologul adresat al eului poetic care se simte patruns de vocea calda plina de armonie a fiintei iubite astfel vocea ei ,,ca lamura de miere" il linisteste il transpune intr-un spatiu etern al perfectiunii. 2.In a doua secventa strofica eul poetic creeaza figura fiintei iubite ea dobandind atribute angelice inger sfinte .De aceea verbul sa pot sa te privesc devine o rugaciune a eului poetic adresata iubitei.Ochii acestia reprezinta sentimentele eului mila, dragoste, durere.

Aceste sentimente surprind ideea ca fiinta iubita este perceputa numai la nivelul gandului.3.A treia secventa poetica surprinde apropierea eului liric de iubita sa pe care o venereaza. .Ultima secventa strofica are rol conclusiv, accentuand unicitatea fiintei iubite ea fiind o adevarata minunune in viata artistului. In concluzie aceasta creatie lirica devine un poem al bucuriei si de tristete in acelasi timp,deoarece exprima setea implinirii eterne prin iubire.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.