Vulnerabilitatea muzeelor si a proprietarilor de arta

Trimis la data: 2013-04-21
Materia: Arte plastice
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.48 / 10
Downloads: 0
Autor: Ronaldop CR7
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Spectaculosul furt in luna mai, a doua tablouri, unul de 100 iar celalalt de 127 milioane euro, de la Muzeul de Arta Moderna din Paris si procesul care va avea loc luna viitoare, a trei barbati implicati in indrazneata tentativa de furt din apartamentul stranepoatei lui Picasso, a provoacat cresterea susceptibilitatii detinatorilor de opere de arta de valoare fata de meticulozitatea hotilor.
numai de incercarea de a fura un tablou pictat de Picasso si nu de a-l fi furat - si lasa lumea artei sa se afunde intru-un amestec de speculatii legate de acest gen de infractiuni si de intrebari naucitoare : Cine se afla in spatele celor mai mult de 20 de furturi din muzee care au loc in Franta in fiecare an? Cum reusesc hotii sa dispara cu atata usurinta cu opere usor identifiabile ale unor artisti proeminenti? Si mult mai important, sunt renumitele institutii de arta pregatite sa faca fata manevelor unor infractori profesionisti?

Pe piata neagra a operelor de arta furate, multe muzee din Franta reprezinta adevarate terenuri de vanatoare. In vreme ce numarul furturilor din muzeele franceze a cunoscut un varf in 1998 - 47 tablouri furate, in ultimii 15 ani media furturilor este de 35 pe an. Furturile au dat nastere la o multime de teorii contradictorii despre infractori din ce in ce mai specializati si diversificati, care actioneaza in retele, schimba informatii despre potentialii cumparatori si operele de arta disponibile spre vanzare si studiaza cu atentie muzeele vizate inainte de a da lovitura.

"Unii directori de muzee mi-au spus ca ei se gandesc in fiecare zi la acest lucru", a declarat Christophe Girard, adjunctul primarului din Paris, responsabil cu cultura. "Toti stiu ca acest gen de infractiuni este sofisticat si ca valoarea operelor de arta este inimaginabila".
Franta si Italia, printre cele mai fragile Mari muzee din Boston si pana in Egipt, si-au creat propriile sisteme de securitate. Dar Franta si Italia, cu abundentele lor comori culturale, sunt mult mai expuse hotilor de arta, potrivit Interpolului,

organizatia internationala a politiei cu sediul la Lyon, care repertoriaza mai mult de 35.000 de articole in baza sa de date cu opere de arta furate, creata anul trecut. Karl Heniz Kind, care conduce la Interpol departamentul de opere de arta furate, glumeste pe seama viziunii romantice, cinematografice, alimentate de "Afacerea Thomes Crown" in care e vorba de un Monet furat, potrivit careia in spatele furturilor de arta se afla colectionari bogati. "Aceasta e pura fictiune", a spus acesta. Totusi, asa cum reiese atat din cercetarile facute la Muzeul de Arta Moderna din Paris cat si la apartamentul urmasei lui Picasso, actionarea in grup organizat pare a fi trasatura comuna a celor care fura opere de arta, considera Robert Wittman, fost agent FBI.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.