WWW -World Wide Web

Trimis la data: 2005-07-28 Materia: Informatica Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 19
Autor: Iosif dragan Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
World Wide Web, cunoscut şi sub numele de WWW,W3 sau Web, reprezintă cel mai utilizat şi mai atractiv serviciu Internet.

Ce este World Wide Web ?
World Wide Web,cunoscut şi sub numele de WWW,W3 sau Web,reprezintă cel mai utilizat şi mai atractiv serviciu Internet.În traducere aproximativă aceasta înseamnă “ţesătură răspîndită în întreaga lume”.Metafora este sugestivă ,deoarece serviciul WWW acoperă ca o pînză de paianjen întreaga lume. Pînza este formată dintr-o colecţie de documente specifice acestui serviciu,conectate logic între ele ,denumite hipertexte.

Un hipertext este un document care conţine pe lîngă text,imagini ,sunete(într-un cuvînt,elemente multimedia) şi legaturi catre alta documente de tip hypertext,care pot fi localizate pe orice server Web din reţeaua internet.

Hiprtextele sunt denumite deseori pagini Web. Să presupunem ,de exemplu ,că doriţi să creaţi o pagină web despre cîini.Probabil în cadrul paginii ve-ţi legături catre alte pagini ce conţin principalele categorii de rase de cîini .În cadrul paginii fiecărei categorii ,ve-ţi crea legătură către paginile care conţin informaţii despre fiecare rasă în parte.

O legătură dintr-un hipertext poate deci să conducă către un alt hipertext , dar şi către alte resurse : un fişier ce conîţine text, imagini sau sunete, un grup de ştiri , un server FTP,etc. În plus , resursa către care se creează legătura poate fi de pe un calculator din reţeaua Internet situat oriunde pe glob .

Consultarea informaţiilor organizate sub formă de hipertexte se realizează cu ajutorul unui program special, denumit browser. Utilizînd un browser, utilizatorii serviciului WWW au posibilitatea de a se “ mişca liber ” pe reţea, de la un document la altul, indiferent de serverul pe care documentele sunt memorate, motiv pentru care această operaţie a fost denumită sugestiv “navigare ”.În acest fel , World Wide Web, reprezintă un nou mod de organizare a informaţiilor din reţeaua Internet ,un spaţiu informaţional universal ,comun tuturor,o modalitate de comunicare flexibilă şi creativă.

Cum s-a născut serviciul WWW ?
De-şi Internet-ul are o istorie mai veche seviciul WWW a fost creat începînd cu 1989.Iniţiatorul acestui nou mod de comunicare a fost TIM Berners-Lee,cercetător la CERN (Consiliul European Pentru cercetatarea nucleară), care intenţiona să creeze un nou sistem informaţional pentru a facilita cercetătorilor schimbul de informaţii şi colaborarea în cadrul proiectelor ştiinţifice.

Prima utilizare apublică a serviciului WWW a fost în ianuarie 1992 la Geneva.Prin proiectul lui Tim Berners-Lee au fost stocate documente pe mai multa calculatoare denumite servere Web ,apoi au fost consultate prin intermediul unui browser.

Tim Berners-Lee şi echipa sa au dezvoltat primele versiuni pentru cele patru componente cheie necesare serviciului WWW: protocolul HTTP (hyper text transfer protocol) ,limbajul de scriere a hipertextelor HTML (hyper text markup language),servsrul Web ,şi browser-ul. Primul browser nu funcţiona în mod grafic ,ci în linie de comandă,dar ulterior cercetătorii ,printre care şi Marc Andreessen,au început să dezvolte browser-e cu interfaţă grafică (GUI- Graphical User Interface)

Deşi iniţial a fost destinat cercetătorilor,acest nou mod de comunicare nu se mai limitează la schimbul de informaţii ştiinţifice. Serviciul WWW s-a dezvoltat exploziv ,astăzi fiind utilizat în şcoli,în lumea afacerilor ,în casele a milioane de oameni,Web-ul constituind platforma dezvoltării a sute de noi aplicaţii ,cum ar fi tranzacţii financiare on-line,servicii multimedia on-line sau servicii de căutare a informaţiilor pe reţea.WWW reflectă într-un mod realist diinamica relaţiilor noastre sociale,modul în care astăzi muncim şi ne distrăm.

Localizarea resurselor Internet
Pentru a localiza o resursă Internet ,trebuie să specificăm unde se găseşte resursa respectivă.Specificatorul resursei se numeşte URL (uniform resource locator) şi poate fi privit ca o extindere a noţiunii de specificator de fişier:trebuie să specificaţi atît fişierul şi directorul în care acesta se află,cît şi calculatorul din reţeaua Internet pe care este stocat fişierul respectiv,precum şi modul în care poate fi transferat pe reţea.

Ca şi la fişiere,specificarea unei resurse Internet se poate face în mod absolut sau relativ.Un URL specificat în mod absolut are sintaxa
protocol:domeniucalefisier.extensie

Atenţie! Un URL nu conţine spaţii!
Protocol reprezintă protocolul utilizat pentru transferul fişierului
De exemplu:
http indică faptul că fişierul este o pagină Web;
news indică un articol al unui grup de ştiri;
ftp indică un fişier care poate fi transferat de pe un server FTP;
file indică un fişier local.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.