Web-ul

Trimis la data: 2006-01-20 Materia: Informatica Nivel: Liceu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 6194
Autor: Monica Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: rar Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Web - Internet-ul ca reţea de calculatoare, oferă alături de poşta electronică şi serviciul de Web; mulţi consideră acest serviciu ca fiind chiar Internet. Este o confuzie care trebuie clarificată de la bun început. Web

Web-ul este mult mai cunoscut sub numele său de WWW (World Wide Web). Acest serviciu a apărut ca o necesitate în mediile academice şi s-a impus ulterior, ajungând la o extindere formidabilă. WWW este o colecţie de documente care au legături între ele.

Web - Fiecare document este o pagină de Web; paginile pot fi legate între ele. Fiecare pagină de Web este de fapt un fişier special, rezident pe un site (se poate aproxima site-ul, pentru simplitatea expunerii cu un folder al hard discului unui server legat la Internet).

Paginile de Web conţin informaţii diverse;paginile fiind legate, înseamnă că utilizatorul are acces la un volum foarte mare de informaţii. Paginile sunt create de utilizatori, deci numărul celor care introduc informaţiile în reţea precum şi varietatea acestor informaţii este foarte mare.

Utilizatorul paginii poate să aleagă o legătură spre o altă pagină cu informaţii. Selecţia se face cu ajutorul unui limbaj specializat, numit HTML (Hyper Text Makeup Language). Informaţiile cuprinse în paginile de Web sunt de natură ştiinţifică, tehnică, culturală, educaţională sportivă şi permit accesul oricărui utilizator care este cuplat la reţea.

Prin acest serviciu, se oferă şi alte facilităţi de acces la programe care se pot copia (de fapt ele se „descarcă“ de pe site-ul de Internet, prin funcţii speciale numite „download“) toată informaţia accesibilă poate fi citită şi la nevoie memorată de utilizator, prin serviciile pe care le oferă reţeaua.

Paginile de WEB conţin text, imagini, grafică şi sunete; mai mult ele pot conţine şi animaţie. Cei care caută informaţii pe Internet se numesc surferi ( prin analogie cu sportul care are acest nume). Volumul de informaţii foarte mare existent şi uşor accesibil asigură succesul serviciului.

Dezvoltările sale sunt în domeniul cumpărăturilor electronice; clientul se „plimbă“ printr-un magazin virtual, îşi alege marfa pe care o doreşte şi o pune în coş, apoi poate să revină asupra alegerii sau să renunţe. Puteţi încerca acest sistem, accesând site-ul Microinformatica şi vă puteţi plimba prin magazinul virtual de cărţi al firmei. În sistemele evoluate, plata se face prin mijloace electronice de plată; aceste sisteme presupun existenţa unor măsuri speciale de identificare a cărţilor de credit, problemă care nu este rezolvată integral.

Utilizatorul, pentru a avea acces la o informaţie prin mai multe metode: cea mai simplă este atunci când ştie unde trebuie căutată informaţia; aceasta este situaţia cea mai puţin probabilă. În cele mai frecvente cazuri, utilizatorul ştie ce caută, dar nu ştie unde este localizată acea informaţie. Pentru acest caz au fost introduse „motoare de căutare“ (numite în terminologia de specialitate „browsere“). Motoarele de căutare sunt nişte programe care, pe baza informaţiilor introduse de utilizator, vor „căuta” pe server-ele de Internet, site-urile care conţin informaţiile cerute.

Nescape-ul este unul dintre cele mai utilizate browsere. Căutarea se face după cuvintele cheie; utilizatorul introduce acest cuvânt (sau mai multe) şi browser-ul îl va afişa rezultatul căutării împreună cu posibilitatea accesului şi documentelor care au legătură cu informaţia respectivă. Tehnicile de căutare sunt foarte complexe şi succesul unui browser constă tocmai în viteza cu care răspunde cerinţelor de căutare. Accesul la documentele legate de subiect înseamnă că ele pot fi afişate pe ecran, sau pot fi salvate pe suport magnetic, conduse prin meniuri simple şi sunt foarte uşor de exploatat.

Căutarea informaţiei pe Internet este simplă. Introduceţi de exemplu cuvântul „tenis“ şi veţi obţine o imensitate de informaţii care au referire la acest sport (obţineţi informaţii despre echipament, teren, competiţii, regulament, istoric, metode de antrenament, căutare de parteneri, etc.); creşteţi fineţea selecţiei, specificând că vă interesează numai informaţiile referitoare la mingile de tenis şi numărul de articole se micşorează.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.