William Hogarth

Trimis la data: 2009-02-07
Materia: Arte plastice
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.05 / 10
Downloads: 0
Autor: Georgescu Aurelian
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
William Hogarth ( *10 noiembrie 1697, Londra/West Smithfield - a25 octombrie 1764, Londra) a fost un pictor si grafician englez, autor de gravuri si stampe satirice si ilustrator de carti, precursor al caricaturii moderne. William Hogarth s-a nascut la 10 noiembrie 1697 in cartierul West Smithfield din Londra. Tatal lui, Richard Hogarth, invatator cu venituri modeste, sfarseste prin a fi aruncat in inchisoare, pentru ca nu isi poate plati datoriile. In apropierea inchisorii, pe terenuri special destinate acestui scop, locuiesc familiile detinutilor.
Dupa ce tatal sau isi ispaseste pedeapsa, familia se muta, iar William intra in atelierul unui gravor-aurar, pe nume Ellis Gamble. Aici invata arta decorativa si si capata indemanare in tehnica gravurii. In 1720 isi deschide propriul sau atelier. Inca de atunci se opune curentului neoclasicist reprezentat de arhitectul William Kent si executa gravuri originale cu satira la adresa vietii artistilor, politicienilor si bancherilor.

In acelasi timp realizeaza ilustratii de carte, pentru operele lui William King, Charles Gildon si Aubrey de la Motraye, dar nu renunta la ambitia de a picta. Pentru aceasta se inscrie la academia infiintata de Louis Cheron si John Vanderbank. Intra in contact cu mediul pictorilor londonezi, dar nu este multumit de sistemul clasic de educatie si, in anul 1725 se transfera in atelierul lui James Thornhill.
O prietenie adanca se va lega intre maestru, familia acestuia si ucenic. Tanarul pictor se va certa insa in scurta vreme cu maestrul sau. In primavara anului 1729 o rapeste pe fiica lui Thornhill, Jane, in varsta de 19 ani, cu care se casatoreste in secret.

Tanara pereche se stabileste in South Lamberth. Abia dupa un an socrul il va ierta si-l va accepta ca ginere. In primele tablouri ale lui Hogarth, create intre anii 1725-1728, domina satira sociala si o tematica legata de teatru. In 1729 este solicitat sa decoreze noile Spring Gardens, cunoscute mai tarziu sub numele de Gradinile "Vauxhall". Dupa terminarea lucrarilor (in anul 1732), artistul primeste - in semn de recunoastere - dreptul viager de a intra in Spring Gardens fara sa plateasca, insotit de un numar de pana la sase invitati. Saloanele londoneze se deschid in fata artistului.

Realizeaza portrete de familie si initiaza un nou gen de pictura, cunoscut sub numele de "conversation piece", care asociaza elemente specifice portretului cu scene de viata si peisaje. Hogarth se angajeaza in diverse activitati, participa in mod activ la viata sociala, politica si culturala. In anul 1734 intra in conflict cu William Kent si grupul adeptilor unei estetici "neopalladine", bazate pe lucrarile teoretice ale arhitectului italian Andrea Palladio (1508-1580), sustinuti de contele Burlington, important mecena al artelor si literaturii. Hogarth critica caracterul pretentios al artei "clasicizante", fapt care se reflecta defavorabil asupra lui, fiind indepartat din cercurile londoneze influente, e drept, nu pentru multa vreme.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.