William Shakespeare

Trimis la data: 2010-01-15
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 7.86 / 10
Downloads: 2167
Autor: Dani2010
Dimensiune: 5kb
Voturi: 48
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cel mai mare dramaturg si poet al Renasterii engleze, unul dintre cei mai straluciti reprezentanti ai litereturii universale. S-a nascut in oraselul Stratford. S-a facut cunoscut de timpuriu ca un bun actor dramaturg si realizator de piese. A scris peste 36 de piese si 154 de sonete si poemele “Venera si Adonis”(1593) si “Lucretia”(1594).
Problematica generala profund filozofica, conflictele titanice, proprii creatiei sale, reflecta ideile umanismului, ciocnirea ascunsa sau fatisa a fortelor sociale ale vremii, o viziune moderna asupra bogatiei si caracterului contradictoriu al naturii umane, asupra complexitatii corelatiei dintre viata personala si cea sociala.

Inspirandu-se din lucrari dramatice scrise de autori premergatori, din izvoarele literaturii orale in proza si versuri si din lucrari istorice, Shakespare a vadit o mare independenta creatoare in construirea actiunii si compozitiei, in punerea si dezbaterea ideologica a problemelor curente. Creatia dramatica a lui incepe in momentul cand victoria Angliei asupra Invincibilei Armade (1588) deschidea noi perspective dezvoltarii tarii sale.

Prima perioada (1590-1600) cuprinde comedii si drame istorice, dominate de entuziasm si optimism. Acest spirit se vadeste in afirmarea ideii de libertate si demnitate a omului. Dragostea si prietenia, in numele carora eroii sai lupta impotriva dezpotismului patern.

Comediile sale prezinta o imbinare originala si contrastanta de elemente tregice si comice, de umor gras uneori triviam, de melancolie si de intelepciune contemplativa. Exemple: “Visul unei nopti de vara”. “Cei doi tineri din Verona”, etc.

Piesele istorice reflecta pregnant fundalul aspiratiilor populare ale vremii- “Henric al-V-lea”, “Richard al-II-lea”, “Regele Ioan”, “Tragedia Romeo si Julieta” ect.

Cea dea doua perioada 1601-1608 cuprinde anii comediilor amare si a marilor tragedii ce reflecta framantarile si nemultumirile sociale de la sfarsitul domniei reginei Elisabata I : “Hamlet”, “Othello”, “Regele Lear”, “Antonio si Cleopatra”. Dramaturgia cuprinde operele “Poveste de iarna”, “Furtuna” ect.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.