William Thomsom, lord Kelvin (1824-1907)

Trimis la data: 2007-09-20
Materia: Fizica
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.45 / 10
Downloads: 1742
Autor: Amalia Grigore
Dimensiune: 13kb
Voturi: 222
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scara Kelvin este scara de temperatură termodinamică (absolută) unde temperatura de zero absolut (0 K) este cea mai scăzută temperatură posibilă, nimic neputând fi răcit mai mult, iar în substanţă nu mai există energie sub formă de căldură. Unitatea de măsură a scării Kelvin este kelvinul (simbol: K), care este unitatea de temperatură în SI şi este una din cele şapte unităţi de măsură fundamentale.
Majuscule şi forme la plural

Când cuvântul se referă la unitatea kelvin (temperatură sau interval de temperatură) se scrie cu minuscule, cu excepţia cazului când cuvântul este primul din propoziţie. Când cuvântul se referă la scara Kelvin, se scrie cu majusculă.
Pluralul unităţii kelvin este „kelvini”.

Forma şi stilul simbolului K
Simbolul kelvinului este întotdeauna litera latină majusculă K (nu se admite cursiv), deoarece minuscula este prefixul SI pentru 1 × 103.

Simbolul special Unicode al kelvinului
Unicode, care este un standard industrial conceput să permită reprezentarea consistentă în calculatoare a tuturor simbolurilor din scrierile folosite în lume plasează „simbolul kelvin” la U+212A. În paginile WWW pentru simbolul kelvin se va folosi secvenţa: K . Aspectul său este aproape la fel cu al majusculei K.
Deoarece unele calculatoare au probleme la afişarea simbolului kelvinului se admite folosirea în locul lui a majusculei K.

Temperatura de culoare
Kelvinul este folosit adesea pentru indicarea temperaturii de culoare a surselor de lumină. Definirea temperaturii de culoare se bazează pe radiaţia corpului negru, radiaţie a cărei culoare depinde de temperatura corpului radiant. Corpurile a căror temperatură este sub circa 4000 K par roşiatice, în timp ce cele a căror temperatură este peste circa 7500 K par albăstrui.

Temperatura de culoare este importantă în domeniul proiecţiei imaginilor şi al fotografiei, pentru peliculele de tip „pentru lumină de zi” temperatura de culoare a luminii trebuind să fie de circa 5500 K. În astronomie clasificarea stelelor şi poziţia lor în Diagrama Hertzsprung-Russell se bazează, între altele, pe temperatura suprafeţei lor. De exemplu, temperatura fotosferei Soarelui este de 5778 K.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.