William Trevor

Trimis la data: 2013-10-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 177
Nota: 8.31 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 264kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scriitorul irlandez William Trevor s-a nascut in 1928, la Mitehelstown, County Cork, intr-o familie protestanta. A invatat in treisprezece scoli din diferite orasele irlan-deze si a absolvit Trinity College din Dublin. inainte de a deveni scriitor, a fost, pentru scurta vreme, sculptor. Traieste in Anglia. Apublicat peste cincisprezece romane, peste zece volume de nuvele si povestiri si mai multe piese de teatru.
De asemenea, doua volume de eseuri si unul de memorii. In Marea Britanie este considerat maestrul incon-testabil al prozei scurte. Este detinatorul unui numar Pentru Jane impresionant de premii literare prestigioase, dintre care mentionam: Premiul Hawthornden, in 1964, pentru roma-nul sau de debut Colegi de odinioara (tradus in romaneste in 1969), Premiul Whitbread pentru roman, de trei ori, in 1976, pentru Copiii din Dynmouth, in 1983, tentruNebunii sortii si in 1994, pentru Calatoria Feliciei (tradus la noi in 1998).

In 1992 a primit Premiul Sunday Times pentru Excelenta in Literatura, iar in 1999, Premiul David Cohen. Este membru al Academiei Iriandeze. Romanele, nuvelele si povestirile lui Trevor sint apreciate atit in Europa, cit si in America, scriitorul devenind din ce in ce mai cunoscut si datorita ecranizarilor BBC dupa proza sa.Romanul Citindu-l pe Turghenieu a aparut in 1991, alaturi de Casa mea din Umbria, intr-un volum intitulat Doua vieti. Imediat a fost considerat capodopera lui Trevor si nominalizat la Premiul Booker.

Romanul a cunoscut, pina in prezent, peste cinci editii in Marea Britanie si a fost tradus in multe limbi,Unul dintre cele mai "irlandeze" romane ale lui Trevor, Citindu-l pe Turgheniev are ca personaj central o tinara sensibila de la tara, care se angajeaza intr-un mariaj nefericit cu un barbat mult mai in virsta, dintr-un oras invecinat, Mary Louise cunoaste totusi dragostea adeva-rata, dar Robert, iubitul ei, fidel cititor al lui Turgheniev, moare prematur, evenimentul declansind in ea revolta fata de rutina si conventiile vietii.

Romanul are doua fire narative care se intretaie in capitole alternative. Unul prezinta trecutul personajului, celalalt se ocupa de pre-zent, mai precis de viata pacientei Mary Louise intr-un azil pe cale de desfiintare. lubire sau nebunie? Aceasta intrebare creeaza o tensiune fertila din punct de vedere narativ, pe care scriitorul o fructifica magistral. o femeie de cincizeci si sapte de ani neimplimti, slaba si aparent firava, maninca incet la o masa din colt. Feliile de piine unse cu unt i-au fost taiate in doua, oul farimitat, sunca maruntita.

-- Ei, asta-i o adevarata fericire! murmura ea cu voce tarc, dar nici una dintre celelalte femei aflate in sufragerie nu-i raspunde, pentru ca nici una nu-i destul de aproape ca s-o auda.
E privilegiata, spun celelalte, i se permite sa ocupe singura masa din colt. Are la dispozitie, numai pentru ea, sarca si piperul.
-- Hai, grabeste-te! Aparind ca de nicaieri, domnisoara Foye intrerupe taios gindul intim al femeii. Te asteapta un vizitator.
-- o fi Peter Martyr, isi da cu parerea o alta femeic, prinzind din zbor stirea, insa imediat toata lumea obiecteaza. Cum sa fie el musafirul, de vreme ce femeii n-are cum sa-i pese nici cit negrul sub unghie de Peter Martyr, caci nu este de aceeasi religie cu ea?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.