Zaharidele

Trimis la data: 2013-08-11
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 9.03 / 10
Downloads: 0
Autor: cojanualin
Dimensiune: 3044kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pptx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Monozaharidele sunt compusi hidroxil-carbonilici si se clasifica in functie de:
1.natura grupei functionale carbonil, in:
aldoze, glucide care contin o grupa carbonil aldehidica, -CHO;
cetoze, glucide care contin o grupa carbonil cetonica, -CO-;
2.numarul atomilor de carbon din molecula lor, in:
dioze (cu 2 atomi de carbon)
trioze (cu 3 atomi)
tetroze (cu 4 atomi)
pentoze (cu 5 atomi)
hexoze (cu 6 atomi) etc.
Glucoza, C6 H12 O6, este cea mai raspandita hexoza. In natura se gaseste in fructele dulci, in mustul de struguri, in mierea de albine si in toate celulele vegetale.Proprietati. Glucoza este o substanta solida, cristalizata, de culoarea alba sau galbuie, solubila in apa. Este aproximativ de doua ori mai putin dulce decat zaharul. Prin oxidarea glucozei se obtine acidul glutonic, iar printr-o oxidare mai inaintata, acidul zaharic.

Intrebuintari. Glucoza se intrebuinteaza la prepararea alcoolului etilic, a dioxidului de carbon si la prepararea produselor zaharoase in locul zaharului, la fabricarea oglinzilor, in industria txtila la imprimarea tesaturilor, la prepararea vitaminei C pe cale sintetica etc.

Fructoza sau zaharul din fructe, C6 H12 O6, se gaseste impreuna cu glucosa in fructele dulci si in miere. Fructosa este o cetoza.Proprietati. Fructoza este o substanta solida, cristalizata, de culoarea alba, solubila in apa. Este mai dulce decat zaharoza de 1.52 ori si decat glucosa de 2.2 ori.Intrebuintari. Fructoza se intrebuinteaza la inlocuirea altor produce care contin zahar si in special in alimentatia suferinzilor de diabet.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.