Zaharoza

Trimis la data: 2008-09-26 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 3293
Autor: Claudia Dimensiune: 169kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Zaharoza
Analiza realizatã de chimişti a stabilit cã formula brutã de compoziţie a zahãrului este:
Zaharoza este un compus ternal, alcãtuit numai din urmãtoarele trei elemente: carbon, hidrogen şi oxigen.
Oxidarea zahãrului se poate scrie prescurtat astfel:
Zahãr + oxigen = bioxid de carbon + apã + cãldurã

Referat despre Zaharoza
Pentru aflarea conţinutului în substanţa uscatã a unei zemi se foloseşte zaharometrul sau refractometrul.

Zaharometrul este un aparat simplu de sticlã, care are forma unui termometru mult mai umflat în partea de jos. În unflãtura de jos a aparatului se aflã mercur sau câteva alice, care îl îngreuneazã şi îl face sã stea vertical în zeamã. Introducând zaharometrul în zeamã, el se va afunda mai mult sau mai puţin în ea, dupã cum zema conţine mai puţinã sau mai multã substanţã uscatã.

Citim atunci cifra care corespunde linioarei ce se gãseţe la locul de ieşire al ţevii de sticlã din zeamã şi avem dintr-o datã gradele Brix ale zemei, adicã tocmai conţinutul ei în substanţe uscate.

Cu ajutorul zaharimetrului şi prin metode simple, se poate determina rapid câtã substanţã uscatã, cât zahãr şi ce puritate au zemurile din fabricã sau sfecla; putem de ci controla mersul fabricaţiei sau aprecia calitatea sfeclei, atât la intrarea ei în fabricã cât şi la selecţionarea sfeclelor pentru seminceri.

Purificarea zemii, adicã îndepãrtarea nezahãrului din zahãr, nu se obţine dintr-o datã, ci în urma a douã aperaţii: defecaţie şi saturaţie. Aceste operaţiuni îmbinate au fost introduse pentru prima datã la fabricarea zahãrului de savantul rus G. G. Hess.

Defecaţia constã în tratarea zemei cu lapte de var, iar saturaţia, în trataea zemei defecate cu gaze conţinând dioxid de carbon. Ca purificarea sã fie cât mai perfectã, se fac mai multe defecãri şi saturaţii.

Rafinarea zahãrului constã în douã operaţii principale: decolorarea clersei şi în recristalizarea zahãrului din ea.

Fabricarea zahãrului din clersa decoloratã cu cãrbune activ poate fi realizatã îndouã feluri: pentru obţinerea zahãrului cubic presat, sau pentru obţinerea zahãrului cubic turnat.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.