Zeii din Olimp

Trimis la data: 2003-06-20
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.36 / 10
Downloads: 15
Autor: Aniana_belu
Dimensiune: 33kb
Voturi: 710
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In sud-estul Europei, intr-un cadru geografic dominat de mare, a luat nastere civilizatia greaca, aceasta reprezentand un etalon pentru gradul cel mai inalt de dezvoltare atins de antichitate. Grecia antica cuprindea partea continentala din extremitatea sudica a Peninsulei Balcanice, multimea insulelor din Marea Egee si coasta vestica a Asiei Mici unde se aflau orase cetati importante, intre care Milet si Efes. Incepand de prin anul 700 i.Hr., populatiile de pe aceste teritorii, care vorbeau o limba unica, si-au spus eleni,iar tara au numit-o Elada. Au ramas insa in istorie cu numele de greci, dat mai tarziu de scriitorii latini si de romani in general.
Zeii din Olimp

In sud-estul Europei, intr-un cadru geografic dominat de mare, a luat nastere civilizatia greaca, aceasta reprezentand un etalon pentru gradul cel mai inalt de dezvoltare atins de antichitate.
Grecia antica cuprindea partea continentala din extremitatea sudica a Peninsulei Balcanice, multimea insulelor din Marea Egee si coasta vestica a Asiei Mici unde se aflau orase cetati importante, intre care Milet si Efes. Incepand de prin anul 700 i.Hr., populatiile de pe aceste teritorii, care vorbeau o limba unica, si-au spus eleni,iar tara au numit-o Elada. Au ramas insa in istorie cu numele de greci, dat mai tarziu de scriitorii latini si de romani in general.
Teritoriul Eladei pastreaza urme stravechi de locuire peste care populatiile indo- europene au venit in valuri succesive : aheii, ionienii, dorienii. Primele civilizatii antice sunt cea din Creta, numita si minoica, disparuta pe la 1250 i.Hr. si cea miceniana, considerata creatie a aheilor, distrusa in secolul al XII-lea I.Hr. de invazii venite dinspre mare.
Epoca miceniana, dupa numele celei mai importante cetati, Micene din Peloponez, a fost urmata de cea obscura (sec. XII-VIII i.Hr. ) despre care informatiile scrise lipsesc cu desavarsire. Linearul B in care cretanii si micenienii si-au redactat textele a disparut. Intre 750 si 500 i.Hr. incepe perioada clasica a civilizatiei elene.
Razboaiele pentru hegemonie dintre Sparta si Atene au determinat decaderea lumii grecesti, cucerita in 338 i.Hr. de Filip al II-lea al Macedoniei. Se inaugura astfel epoca elenistica.
Politic, Grecia nu a fost niciodata unita: au existat numeroase orase state (polis-uri) mai mult sau mai putin independente care, cel mai adesea, se dusmaneau intre ele. Lipsa unitatii politice era suplimentata de paneleism, un puternic sentiment de apartenenta la lumea greceasca, fundamentat pe folosirea aceleiasi limbi, pe manifestari culturale comune si pe religie.

Religia vechiilor greci

Grecii au preluat unele elemente de la civilizatia miceniana si minoica, precum si de la celelalte popoare din Asia Mica si Tracia.
Religia impresioneaza si astazi prin mitologia bogata , inventivitate si frumusete. Este una dintre cele mai interesante religii politeiste care are o conceptie generale asupra lumii si incearca sa explice prin mit fenomenele naturii.
Civilizatia graca antica ne-a lasat mostenire o literatura dintre cele mai elaborate, diferentiata pe domenii (istorie, politica, filozofie, etc). Multe din aceste scrieri constitue si astazi modele in domeniu. Totusi, grecii nu ne-au lasat texte religioase propriu-zise. Informatiile trebuie cautate in taxtele literare, de exemplu poemele homerice ( Iliada si Odiseea ), Scrierile lui Hesiod : Theogonia ( Nasterea zeilor ) si Munci si zile. La acestea se adauga referirile la zei din tragedii, informatiile din Historia lui Herodot ( secolul al V-lea i.Hr) , Descrierea Eladei de Pausanias ( secolul al II-lea d.Hr. ), imnurile atribuite lui Homer si cateva inscriptii. Un imn este dedicat Demetrei si prezinta legatura intre acesta si sanctuarul de la Eleusis, un altul, cel mai lung, se refera la Apollo si la cele doua sanctuare ale sale : de la Delfi si de la Delos.
Mitologia ocupa un loc important pentru cunoasterea atat lumii oamenilor, cat si zeilor.

Panteonul grec

Se presupune ca Panteonul grec a luat nastere in perioada miceniano-minoica, desi el este atestat ceva mai tarziu. Totusi, in Creta, credintele se deosebeau de cele ale Greciei din perioada clasica, fiind influentate mai mult de Orient prin zoomorfism si unele ritualuri.
Reprezentarile din Creta au dus la concluzia ca exista un cult al taurului, iar securea dubla ( labrys ) sugereaza sacrificarea ritualica a unor animale. Arthur Evans, arheologul englez care a sapat la Cnossos, considera ca taisul dublu simbolizeaza cele doua principii cosmice complementare.
Inscriptiile, scrise in linearul B, partial descifrate, vorbesc despre zeitate feminina Utanoss sau chiar despre o mare zeita reprezentata de figurine, insotita uneori de un personaj masculin aflat intr-o postura secundara. Cuplul respectiv se intalneste si la Micene, intre care si mastile de aur, sugereaza existenta unui important cult al mortilor.
In epoca clasica, grecii isi imaginau lumea zeilor asemenea societatii umane. Zeii numerosi alcatuiau o familie patriarhala identica cu ale pamantenilor. Ei locuiau, conform credintei grecilor, pe Olimp, cel mai inalt munte ( 2918m ), cu varful acoperit permanent de ceata sau nori.
O caracteristica a religiei vechilor greci este antropomorfismul : zeii sunt imaginati avand o infatisare fizica identica cu a oamenilor, nutrind aceleasi pasiuni si manifestand slabiciuni specific omenesti : gelozie, infidelitate, siretenie, minciuna.
O alta trasatura a politeismului elen este succesiunea mai multor generatii divine, nascute una din alta si preluand puterea prin forta. Panteonul grec era format in epoca clasica din doisprezece zei principali avandu-l in frunte pe Zeus, stapan al cerului si al fulgerului. Homer in Iliada spune ca Zeus a primit "cerul imens cu limpezimea si norii lui."
Langa Zeus se aflau fratii sai, Poseidon, zeul marilor, si Hades, zeul subpamantean, si surorile Hestia si Demeter. Hestia, zeita focului si a vetrei familiale, era venerata in toate casele, iar Demeter, zeita rodniciei si a agriculturii, o avea drept fiica pe Persefona, al carei mit era legat de ciclurile vegetatiei. Persefona, rapita de Hades si devenita sotia acestuia, petrecea o parte a anului in lumea sotului si cealalta cu mama ei, care, de bucurie, facea natura sa renasca.
Zeus era casatorit cu Hera, protectoarea casatoriilor si a fidelitatii conjugale, Zeita nespus de frumoasa, dar geloasa si razbunatoare. Cu ea, si din numeroase legaturi adulterine, Zeus avea numerosi fii si fiice : Afrodita, intruchiparea frumusetii ; Apollo, patron al prezicatorilor, al muzelor si al artelor ; Hermes, mesagerul zeilor, protectorul calatorilor si al comertului ; Artemis, zeita vanatorii ; Hefaistos, faurarul, protector al mestesugarilor ; Ares, zeul razboiului si Athena, ivita din capul lui Zeus, care simboliza intelepciunea.
Sunt mentionate si alte divinitati secundare, ca Dionysos, zeul vinului ; Pan, protectorul pastorilor ; Asclepios, fiul lui Apollo, zeul medicinei, caruia ii era dedicat sanctuarul principal de la Epidaur ; Selene (Luna) ; Helios (Soarele) ; Nyx (Noaptea) ; Iris, zeita curcubeului ; Nereus si Proteus, care locuiau in mare.
In Olimp, Zeus era asistat de zeitele Themis, pazitoarea legilor, si Dike, care supraveghea impartirea dreptatii, de Eirene, zeita pacii, si Nike, ce simboliza victoria.
Pe langa zei se aflau numeroase nimfe, muze, titani, gratii, nereide, ciclopi, erinii, semizei, eroi etc.Cosmogonia greaca

Crearea lumii si a zeilor era imaginata de vechii greci ca succesiune a unor generatii divine si umane. Grecii nu-i considerau pe zei creatorii lumii : ea exista dintotdeauna, iar zeii faceau parte din ea. Li s-a atribuit zeilor doar meritul de a fi creat o noua ordine si de a fi impus o alta ierarhie a puterilor. De altfel, spre deosebire de majoritatea popoarelor antice, grecii nu vedeau in zei forte naturale in sine, ci indivizi care le controlau ; Zeus nu personifica fulgerul, dar il foloseste ca pe o arma.
Conform Theogoniei lui Hesiod, din haosul primordial au aparut Pamantul (Gea sau Gaia) si Eros (Dragostea). Gaia a nascut apoi pe Uranos (Cerul) care "invelea Pamantul, plin de iubire, aducand cu el noaptea". Ei au format prima generatie divina care a dat nastere celei de-a doua, compusa din sase titani, intre care Cronos (Timpul) si Okeanos (Oceanul) ; sase titanide ; doi ciclopi si cei trei Hecatoncheiri.
Genetatiile divine s-au succedat la putere prin lupte violente : Uranos, care isi ura copiii, a fost mutilat de acestia ; Cronos, la randul lui, a fost inlaturat de Zeus si de ceilalti fii. Lupta dintre zei si titani, prezentata in Theogonia, a inspirat mai multi artisti, intre care si pe cei care au realizat Altarul din Pergam. Zeii s-au luptat si cu alte forte monstruase, simboluri ale fortelor primordiale. Invingatori, Zeus si fratii lui au stabilit prin tragere la sorti domeniul fiecaruia, preluand zonele cosmice : cerul, apele, lumea subpamanteana si stapanind impreuna pamantul. In stabilirea noii ordini, Zeus s-a lasat sfatuit de inteleapta Nyx, zeita noptii.
Grecii atribuiau zeilor si oamenilor aceeasi origine : Pamantul. Pindar in Olimpicele distingea trei categorii de fiinte antropomorfe : zeii, oamenii si eroii. Eroii aveau o existenta supranaturala dar nu divina. Intre ei se numarau Heracle, Ahile, Teseu, Argos etc.
Generatiilor divine le corespundeau neamurile sau varstele omenirii, anume varsta de aur, de argint, de bronz, a eroilor si de fier. In varsta de aur, ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.