Zeii intelepciunii si ai ratiunii - Atena si Hermes

Trimis la data: 2010-06-14 Materia: Istorie Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 74
Autor: Olivia Brica Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In om, ca si in stat, dreptatea domneste daca fiecare element se afla la locul sau, daca cel mai bun comanda si cel mai putin bun asculta. Justitia, pentru individ, este de a supune inteligentei si ratiunii sale, tumulturile miniei si elanurile oarbe ale dorintei.Acestor elemente diverse ale sufletului uman, pe care le cunostea bine, Homer le-a dat un chip divin. El le-a incarnat in patru divinitati esentiale: de o parte le-a pus pe cele al caror triumf este victoria binelui asupra raului, intelepciunea si Ratiunea, pe care le-a numit Atena si Hermes; de cea-lalta, fortele tulburi ale miniei si dorintei, din care e facut cuplul Ares -- Afrodita.

Exegeza homerica a izolat de la inceput pe zeii care simbolizau virtuti morale de alti zei care reprezentau eleAZmente fizice. Theagenes din Rhegium, stramosul alegoris-tilor, interpretind Teomahia, trasese deja aceasta linie de despartire.Ea a fost in general respectata ulterior: majoritatea exegetilor a mentionat distinctia. Atena, de exemplu, nu va fi transformata in pamint sau luna decit in mod excepAZtional.
Alte divinitati, ca Leto sau Iris, vor intra ocazional in acest grup, insa se poate spune ca exegeza morala s-a concenAZtrat practic asupra acestui careu Atena, Hermes, Ares, Afrodita.

I. Atena
Protagoras-u lui Platon, povestind mitul lui Epimeteu, pune pe acelasi plan pe Hefaistos si Atena: amindoi repreAZzinta "abilitatea artistica" 3; doar intrebuintarea focului le diferentiaza atributiile: Atena prezideaza la ansamblul artelor si meseriilor, cu exceptia celor care utilizeaza focul; acestea sint apanajul lui Hefaistos.Cum s-a ridicat Atena din planul tehnic in planul superior al spiritului ?

Anaxagoras analizase cu finete raporturile inteligentei pure cu inteligenta practica. Rasturnind cu indrazneala raporturile el scria: "Omul este cel mai inteligent dintre animale pentru ca are miini" 4. Vroia oare sa spuna ca lucrul miiniior, realizarile practice, dezvoltarea civilizatiei materiale l-au ridicat incetul cu incetul pe om in planul nous-ului? in scoala lui Anaxagoras, in care Zeus-ul religiei popuAZlare si poemelor homerice era figura inteligentei pure (nous), Atena era numele abilitatii manuale (tehne) : de unde si expresia, adauga Synkellos, "daca dispar miinile, dispare si inteleapta Atena" 5. Altfel spus, miinile sint unealta indispensabila a inteligentei: fara acestea, ea ar fi neputin-cioasa si sterila.

Atena este tocmai aceasta inteligenta a miinilor. Miinile vor fi incetul cu incetul uitate si se va pastra doar inteligenta. Exegeza lui Homer, in timpul lui Platon, se afla deja la acest stadiu. In Cratylos, Socrate aiungind la etimologia numelui Atenei, declara: "Se parc ca cei vechi o judecau pe Atena intocmai asa cum fac astazi cunoscaAZtorii lui Homer. intr-adevar, cei mai multi dintre ei, inter-pretlndu-l ps poet, spun ca acesta ar fi redat prin Atena insusi cugetul si gindirea".8

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.