Zinc, cadmiu si mercur

Trimis la data: 2004-07-20
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 9.25 / 10
Downloads: 20
Autor: Costin
Dimensiune: 33kb
Voturi: 341
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Zinc, cadmiu si mercur
Cel mai vechi obiect de zinc a fost descoperit la săpăturile efectuate, în anul 1939, la Agora din Atena. Este vorba de o plăcuţă dreptunghiulară (40*65 mm) de zinc cu grosimea de 0,55 mm şi care datează din secolul al IV-lea – al III-lea î.e.n. Cercetările efectuate au dus la concluzia că zincul, ca element metalic, nu era cunoscut în vremea aceea şi că prezenţa sa sub forma unor obiecte metalice este cu totul întâmplătoare.
Zinc, cadmiu si mercur
Numele de zinc (Zinker) este dat pentru prima oară de alchimistul Paracelsus, fără a se preciza dacă este vorba de un metal sau de un minereu. Georgius Agricola menţionează în lucrarea sa „De re metalica” (1556) că la Goslar, atunci când se topesc minereurile piritoase curge, mai întâi din cuptor, un lichid alb, care probabil era zinc.

Zinc, cadmiu si mercur
Determinarea zincului ca element metalic a fost făcută în anul 1742 de germanii Anton von Schwab şi independent de el în 1746, de A.S.
Maggraf. Tot în această perioadă englezul Champion pune în funcţiune, la Warmley lângă Bristol prima fabrică din Europa de producere a zincului. El s-a bazat pe o serie de cunoştinţe aduse din orientul îndepărtat, unde zincul era extras de multa vreme, în vase ceramice închise şi încălzite în exterior cu cărbuni.

Zinc, cadmiu si mercur
Importanţa care se acordă în prezent acestui metal poate fi dedusă din producţia mondială de zinc, care între anii 1970-1980 a atins o valoare maximă în 1974, ajungând la aproximativ 6 milioane de tone. Datorită unor factori de conjunctură, cum sunt cei legaţi de criza mondială a petrolului, s-a înregistrat o scădere a extracţiei de zinc, ajungându-se în 1979 la o producţie de 4,7 milioane tone.

Zinc, cadmiu si mercur
Cadmiul a fost descoperit de chimistul german Strohmeyr în anul 1917 în timp ce prelucra unele minereuri de zinc ca să obţină carbonat de zinc farmaceutic, spre surprinderea sa, a observat că în loc să rezulte soluţii incolore, ca de obicei, soluţiile respective aveau culoarea galbenă. La început a crezut că acestea sunt impurificate cu fier sau arsen, dar după verificările de rigoare a constatat că se află în faţa unui element nou. Separând oxidul elementului necunoscut, de oxidul de zinc, l-a supus reducerii cu cărbune şi a reuşit să obţină noul metal pe care l-a numit cadmiu, de la cuvântul grecesc Kadmeia, atribuit, în vechime, oxidului de zinc folosit în vopsitorie.

Mercurul face parte din grupul de metale (aur, cupru, argint, staniu, plumb, fier) cunoscute din cele mai vechi timpuri. Se presupune că grecii ar fi primul popor care a descoperit şi utilizat mercurul, sau argintul viu cum îl mai numeau. Cea dintâi menţiune despre acest metal se găseşte în însemnările lui Aristotel care îl numea argint fluid. Învăţaţii de mai târziu, printre care şi Discorides, descriu câteva metode de extragere a metalului, incluzând şi tehnica distilării, dar este cert că însemnările lor veneau mult după descoperirea acestui element.

Potrivit concepţiei lui Aristotel, toate metalele aveau origine comună, ele fiind rezultatul îmbinării a două tipuri de vapori care se ridică din pământ unul era umed şi era asimilat cu mercurul, altul uscat, sub formă de fum, şi era asimilat cu sulful. Această istorie a fost folosită multă vreme de alchimiştii evului mediu în preocuparea lor de a transforma metalele obişnuite în aur. Denumirea de mercur vine de la faptul ca alchimiştii reprezentau acest metal cu acelaşi simbol caracteristic planetei mercur. Simbolul Hg deriva de la denumirea latineasca hidrargyrum (argint lichid).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.