Zoe Trahanache - caracterizare

Trimis la data: 2012-10-15
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.70 / 10
Downloads: 0
Autor: adryyanna
Dimensiune: 11kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"O scrisoare pierduta " este o comedie realista de moravuri sociale si politice,Caragiale ilustrand dorinta de parvenire a burgheziei in timpul campaniei electorale pentru alegerea de drepturi.Pe fondul agitatiei oamenilor politici aflati in campanile electoral,se nasx conflicte intre reprezentantii opozitiei : Catavencu si grupul de "intelectualo independenti" si membrii partidului de guvernamant: Stean Tipatescu,Zoe si Zaharia Trahanache , Farfuridii , Branzovenescu,personaje ridicule puse in situatii comice cu scopul de a satirize moravurile sociale ale vremii
Zoe Trahanache,sotia lui Zaharia Trahanache si amanta lui Tipatescu este singurul personaj feminin din comedia "O scrisoare pierduta " de I.L.Caragiale.Aceasta reprezinta doamna distinsa din societatea burgheza,dar nu face parte din lumea malalelor.Este cocheta,inteligenta si ambitioasa,stiind de asemnea sa isi puna vointa in fata oricui.In aceasta comedie putem observa ca Zoe Trahanache este o luptatoare hotarata,care foloseste un arsenal de "arme" pentru a-si salvia onoarea.

Stie sa treaca de la rugaminti si lamentatii : " Fanica daca ma iubesti,daca ai tinut tu la minemacar un moment in viata ta,scapa-ma scapa-ma e rusine ), la amenintare cu sinuciderea .Are o energie impresionanta prin cae se dovedeste ca este o luptatoare.In Epoca , femeile nu aveau dreptul la vot, insa aceasta doamna isi impune candidatul , pe Nae Catavencu,avand un singur tel : sa capete scrisoarea de amor,altfel si-ar distruge prestigiul si pozitia sociala,precum si viata lipsita de griji.

Stia sa se imparta intre sot si amant cu abilitate si inteligenta , totodata conduce din umbra manevrele politice ,toti fiind constienti de puterea ei.Asupra barbatilor are o seductive aparte , care o plaseaza in randul celor generosi,savarsind cu delicatete gestul de iertare a lui Catavencu atunci cand isi recapata scrisoarea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.