Zonele economice libere - instrumente importante ale integrarii europene

Trimis la data: 2014-11-13
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_U
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O "zona de liber schimb" este un ansamblu geografic si economic in care nu exista nici un obstacol al schimburilor de marfuri si servicii, nici taxa vamale, nici obstacole tarifare. Formarea unei zone de liber schimb poate sa fie considerata ca un prim pas spre unificarea economica a regiunii respective. "Zona libera" reprezinta portul , aeroportul sau o parte a teritoriului national, in care comertul, in special cu produse industriale este liberalizat prin desfiintarea oricarei restrictii cantitative sau taxe vamale. Crearea zonelor economice libere (ZEL) este facuta cu scopul de a favoriza dezvoltarea si integrarea economica in zona respectiva.
Prima zona economica libera au infiintat-o englezii in Gibraltar (1705) apoi, in secolul trecut au aparut alte zone libere create tot de englezi in sud-estul Asiei: Macao (1849) si Hong-Kong (1860). Cea mai mare parte a zonelor libere au fost realizate insa in ultimul deceniu printre acestea numarindu-se cele din insula Cipru, Ins. Man - Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite.

Accesul liber al marfurilor in ZEL, care este un perimetru bine delimitat al unui teritoriu national, permite totodata atragerea de investitii de capital strain, datorita facilitatilor respective acordate. Organizarea ZEL are la baza legi si diferite alte acte normative ce stabilesc regulile de functionare, conducere, precum si modul de comunicare cu interiorul si exteriorul tarii care le realizeaza.

Pe baza acestor acte juridice este permis accesul marfurilor in regim vamal liberalizat si fara restrictii de cantitate, cu conditia ca acestea sa nu fie prohibite de legislatia tarii respective. Marfurile sint introduse in interiorul unei ZEL de regula, in scopul prelucrarii lor, din care sa rezulte alte marfuri de export.ZEL sint amplasate pe suprafete de teren ce apartin statului respectiv sau au fost expropiate legal, limitele de frontiere naturale sau artificiale (este obligatoriu a fi imprejmuite), situate in imediata vecinatate a unei cai de transport (nod de cale ferata, port fluvial sau maritim, aeroport) si prin care se tranziteaza astfel un volum mare de marfuri.

Dupa experienta in timp si-n spatiu realizata in ZEL, cel mai important avantaj al activitatilor desfasurate consta in scutirea de impozit pe venitul obtinut din operatiunile desfasurate in interiorul ZEL. Perioada minima este de 5 ani iar cea maxima de 20 de ani, pentru care se acorda scutiri de impozit. De asemenea, se mai practica reducerile asupra impozitului pe venit, reducerea totala sau partiala de la impozitare a bemneficiilor reinvestite (de regula, pe 5 ani), iar investitorii straini sint scutiti de plata impozitului pe proprietate, a impozitului pe circulatie, etc.

Alte avantaje importante oferite de ZEL constau in: importul de marfuri cu scutire de taxa vamala, anulareacontrolului asupra preturilor, angajarea libera a resurselor umane, oferirea unor avantaje suplimentare privind marimea chiriei solicitate, stabilirea termenelor de plata etc.In unele zone, pentru atragerea de capital strain nu se efectueaza controlul asupra schimbului valutar, iar operatiunile valutare se realizeaza, de regula, la cursurile pietei libere. Toate operatiunile de export-import, inclusiv cu producatorii nationali se efectueaza in majoritatea cazurilor in valuta liber convertibila.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.