Zooigiena

Trimis la data: 2009-02-13 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 261
Autor: MAcelaru Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: rtf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Transportul animalelor dintr-o localitate în alta se face pe calea ferată, pe calea aerului, pe apă, cu mijloace hipo sau auto şi pe jos. În transportul animalelor , indiferent de căile şi mijloacele folosite, este necesară să se respecte întotdeauna măsurile de ordin sanitar-veterinar şi zootehnic, încât animalele să ajungă la destinaţie sănătoase şi fără pierderi apreciabile în greutate.

Prin transportul animalelor pot introduce se pot răspândi diferite boli infecto-contagioase şi parazitare, care îşi pot avea originea în locurile de plecare a animalelor sau din localităţile infectate prin care au trecut în timpul transportului pe jos.

Animalele importate pot introduce în locurile de destinaţie boli infecto-contagioase noi, necunoscute până atunci sau unele boli care au fost stinse. Pentru a se evita toate aceste inconveniente, transporturile de animale sunt reglementate prin dispoziţii veterinare prevăzute de legi, care trebuie respectate întocmai de către toţi deţinătorii de animale.

În cazurile de import şi export între diferite ţări, circulaţia animalelor este reglementată prin convenţii sanitar-veterinare. Din punct de vedere sanitar-veterinar, circulaţia animalelor este reglementată în prezent,în ţara noastră prin măsurile prevăzute în decret.

În general, animalele care se transportă trebuie să fie sănătoase şi în bună stare de întreţinere,să provină din efective sau localităţi indemne de boli infecto-contagioase în ultimele 30 de zile. Animalele de reproducţie se recomandă să fie ţinute în carantină timp de 30 de zile înainte de a fii transportate.

Animalele accidentate sau bolnave de diferite boli ne transmisibile, nu se vor transporta la un loc cu animalele sănătoase, ci numai aparte. Animalele care se transportă trebuie să fie însoţite de certificatul de origine şi sănătate, prin care se atestă că sunt sănătoase şi provin din localităţi indemne de boli infecto-contagioase.

Pe timpul transporturilor trebuie să li se asigure animalelor condiţii optime de viaţă(hrană, apă, aşternut, îngrijire corporală etc.), astfel, pierderile în greutate sunt mai mari şi se pot produce îmbolnăviri. Certificatul de origine şi sănătate este valabil 15 zile de la data eliberării.

1. Transportul animalelor pe cale ferată
În prealabil,animalele vor fi supuse unui examen amănunţit de către medicul veterinar al circumscripţiei pe raza căruia este situată staţia de cale ferată unde se face îmbarcarea.

În urma examenului, medicul veterinar eliberează certificatul numit de origine şi sănătate, pentru transport, prin care se atestă faptul că animalele sunt sănătoase şi că locul de unde provin este indemn la boli infecto-contagioase. Certificatul sanitar-veterinar de transport se eliberează pentru fiecare vagon.

Se pot îmbarca şi transporta fără examinare sanitar-veterinară imediată, animalele de folosinţă personală(până la 20 păsări, 2 viţei şi 10 oi), însă cu certificat sanitar-veterinar nu mai vechi de 3 zile. Îmbarcarea se face numai ziua, pentru a se observa mai bine starea sanitară a animalelor. Îmbarcarea şi debarcarea se face pe rampe fixe şi mobile, fără să se lovească animalele sau să se înghesuie. Animalele care refuză să intre în vagoane vor fi îndemnate cu blândeţe(caii sperioşi se introduc cu trenul posterior înainte sau li se acoperă capul pentru a nu vedea).

Transportul animalelor mari se face în vagoane de marfă amenajate anume în acest scop, sau în vagoane speciale etajate (porci, oi), care n-au pereţii compacţi şi prezintă goluri pentru o bună aerisire. Vagoanele trebuie să fie acoperite în tot timpul anului, iar în anotimpurile umede şi reci să se poată închide bine. Pardoseala să fie cât mai etanşă pentru a nu permite împrăştierea băligarului şi a urinei pe parcurs. Înainte de îmbarcare vagoanele vor fi curăţate şi dezinfectate în spaţii speciale, nefiind admisă transportarea animalelor în vagoane murdare şi nedezinfectate.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.