Zoologia nevertebratelor

Trimis la data: 2005-10-23 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 124 Nota: / 10 Downloads: 3312
Autor: Marius Istratescu Dimensiune: 203kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Molustele sunt dupa artropode, cel de-al doilea grup de organisme ca marime de pe Terra, numarul lor depasind 128 000 de specii. Cea mai mare parte a molustelor sunt marine, existand insa si specii dulcicole – apartinand la doua clase – si terestre – apartinand unei singure clase.

Denumirea grupului vine de la faptul ca au corpul moale (lat. mollis). O mare parte dintre moluste au corpul protejat de structuri calcaroase care formeaza diferite tipuri de cochilii sau alcatuiesc structuri de protectie si de suport pentru musculatura. Uneori, in loc de cochilie, unele moluste pot prezenta spiculi calcarosi. Segmentarea oului la moluste este de tip spiral.

Grupul a fost impartit in mai multe clase, toate cu reprezentanti in prezent. Unii autori considera ca o serie de tipuri de nevertebrate fosile ar fi tot moluste – hiolitii sau unele tipuri din fauna de la Ediacara, ca Kimberella – insa acest aspect se cere demonstrat.

Clasa Aplacophora (Solenogastra)
Aplacoforele reprezinta un grup mic de moluste - circa 240 de specii - de talie relativ mica si corp vermiform. Traiesc la adancimi variabile, atat in zone infralitorale cat si la adancimi de peste 5900 de metri; unele specii sunt sedimentofile si microfage, altele sunt carnivore, specializate pe consumarea polipilor de la hidrozoarele coloniale.

Morfologie externa
- Corpul este vermiform de 0.5 - 30 cm, fara segmentatie. La acest grup, schema de baza de la moluste - care presupune existenta capului, masei viscerale invelite in manta si a piciorului musculos - este alterata. Astfel, capul este slab diferentiat, cu orificiul bucal deschis ventral. Pe partea ventrala a corpului se intinde santul paleal (care poate lipsi total la unele specii), largit posterior intr-o cavitate cloacala. In aceasta cavitate se gasesc ele doua branhii, aici se deschide orificiul anal si orificiile excretoare.

Cochilia este absenta, tegumentul producand in schimb o cuticula groasa in care se gasesc structuri calcaroase aciculare sau in forma de solzi, asemanatoare cu cele care apar la poliplacofore. Pentru acest motiv, unii specialisti grupeaza aplacoforele si poliplacoforele intr-o subincrengatura aparte - Aculifera (sau Amphineura), fata de restul claselor de moluste, care formeaza subincrengatura Conchifera. Piciorul este de asemenea extrem de redus, cu aspect de lama longitudinala dispus in interiorul santului paleal, deplasarea fiind realizata prin miscari asemanatoare cu cele ale viermilor.

Organizatia interna
- La exterior, corpul este acoperit cu un tegument la nivelul caruia se gasesc structuri calcaroase cu aspect de spiculi, caracteristice grupului. Sub tegument urmeaza musculatura, dispusa pe mai multe straturi. Sacul musculo-cutaneu este bine dezvoltat. Se disting urmatoarele straturi de musculatura - un strat de musculatura circulara, doua straturi de musculatura diagonala si un strat de musculatura longitudinala.

- Tubul digestiv este scurt si drept. Intestinul prezinta diverticule laterale. Unele specii prezinta radula in bulbul bucal, caz in care sunt prezente si glande salivare.

- Aparatul respirator este slab dezvoltat. La cea mai mare parte a speciilor schimburile gazoase se realizeaza la nivelul tegumentului; la alte specii, in cavitatea paleala exista doua branhii bipectinate de origine tegumentara care incadreaza orificiul anal.

- Aparatul circulator este redus deasemenea, in legatura cu slaba dezvoltare a aparatului respirator. Inima este situata intr-o cavitate pericardica si este formata dintr-un ventricul situat anterior si un atriu situat posterior.

- Aparatul excretor este alcatuit din doua nefridii care comunica cu pericardul si se deschid in cavitatea cloacala; nefridiile au de asemenea rol de gonoducte.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.