Zoologia nevertebratelor-curs

Trimis la data: 2003-12-12 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 126 Nota: / 10 Downloads: 3227
Autor: Radu_Liviu Dimensiune: 482kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Zoologia nevertebratelor este o ramură a biologiei care se ocupă cu studiul animalelor lipsite de coloană vertebrală, grup care reprezintă cea mai mare parte a vieţuitoarelor de pe Pământ, atât ca număr de specii cât şi ca număr de grupe taxonomice. Importanţa deosebită a zoologiei în general - ca şi a botanicii - a revenit în atenţia specialiştilor după o perioadă de câteva decenii în care atenţia lumii ştiinţifice a fost atrasă de câteva ramuri “de vârf” ale biologiei, deosebit de spectaculoase sub aspectul descoperirilor - genetica, biologia celulară şi moleculară, biofizica, ecologia

Zoologia nevertebratelor este o ramură a biologiei care se ocupă cu studiul animalelor lipsite de coloană vertebrală, grup care reprezintă cea mai mare parte a vie(uitoarelor de pe Păm(nt, at(t ca număr de specii c(Importan(a deosebită a zoologiei în general - ca şi a botanicii - a revenit în aten(ia speciali(tilor după o perioadă de c(teva decenii în care aten(ia lumii (tiin(ifice a fost atrasă de c(teva ramuri “de v(rf” ale biologiei, deosebit de spectaculoase sub aspectul descoperirilor - genetica, biologia celulară şi moleculară, biofizica, ecologia.

Odată însă cu avansarea studierii unor zone mai pu(in cercetate sau chiar necercetate din anumite zone terestre şi mai ales a Oceanului Planetar, şi de dezvoltarea ecologiei din ultimele decenii, s-a ajuns la concluzia surprinzătoare în aparen(ă că suntem departe de a cunoa(te toate speciile de organisme de pe Păm(nt, cum se credea la un moment dat la mijlocul secolului XX (moment care a marcat un regres al cercetărilor de sistematică).

Pentru exemplificarea nivelului la care ajunseseră cuno(tin(ele asupra lumii vii la sf(r(itul secolului XX, redăm în tabelul 1 situaţia comparativă a speciilor inventariate la începutul anilor ‘90, din toate grupele taxonomice. Se poate observa astfel ponderea pe care nevertebratele o reprezintă în regnul animal şi nu numai. Cu toate acestea, situa(ia prezentată în tabel este departe de a fi cea reală.

Astfel, nu numai că se descriu în continuare specii noi pentru (tiin(ă într-un asemenea ritm înc(t cifrele pe care le avem în prezent (2000) la dispozi(ie sunt de mult depă(ite. Studii de inventariere a unor ecosisteme tropicale a dus la concluzia surprinzătoare că în pădurile ecuatoriale trăie(te un numă enorm de specii necunoscute din punct de vedere (tiin(ific.

Faptul că deocamdată cunoa(tem extrem de pu(in despre fundurile oceanice, nu numai din zonele abisale ci chiar de pe platformele continentale (despre aspectul scoar(ei terestre acoperite de apă (tim în prezent mult mai pu(in comparativ cu ce cunoa(tem despre satelitul nostru natural, Luna, sau despre planete precum Marte sau Mercur...), şi că au fost descrise recent complexe faunistice extraordinare în apropierea izvoarelor termale submarine de mare ad(ncime nu lasă nici o îndoială afirma(iei că şi în domeniul vie(uitoarelor marine suntem departe de a cunoa(te toate tipurile de organisme.

C(teva exemple în acest sens sunt edificatoare. La începutul anilor ‘80 erau inventariate circa 1,5 milioane de specii de vie(uitoare (microorganisme, plante inferioare şi superioare, ciuperci, animale uni şi pluricelulare) şi speciali(tii credeau că acestea ar reprezenta cel pu(in jumătate din numărul total de specii existente în prezent pe Terra, în prezent nici un specialist - fie el microbiolog, zoolog sau botanist - nu se mai îndoie(te de faptul că numărul total de specii de pe Păm(nt se află cuprins undeva între 10 şi 100 de milioane, ponderea cea mai mare revenind artropodelor, şi dintre acestea, insectelor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.