Zootehnia

Trimis la data: 2009-02-27 Materia: Agronomie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1902
Autor: Alecsutza688 Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Zootehnia este stiinta cunoasterii, cresterii, ameliorarii si exploatarii animalelor domestice. Produsele pe care le furnizeaza sunt multiple si rezulta din valorificarea produselor vegetale, determinând astfel marirea randamentului economic în agricultura. Efectele sociale ale cresterii animalelor culmineaza cu asigurarea rationala a fortei de munca rurale, contribuind la combaterea somajului.

Dezvoltarea stiintelor zootehnice în România a fost posibila însasi prin conditiile favorabile (geografice-economice) cât si datorita înaintasilor (medici veterinari, ingineri agronomi si zootehnisti) ce au pus bazele acestei discipline.

Obiectivul strategic fundamental în dezvoltarea zootehnica (tabelul 1.1) îl constituie trecerea la economia de piata si pregatirea adaptarii productiei animale românesti la cerintele C.E.E.
Zootehnia (de la cuvintele grecesti "zoon" si "tehnos") este stiinta cunoasterii, cresterii, ameliorarii si exploatarii animalelor domestice.


Pentru Al.Furtunescu zootehnia este "stiinta care, pe baza studiului legilor biologice ce guverneaza existenta si dezvoltarea speciilor de animale domestice, elaboreaza metode de lucru privind producerea, cresterea, ameliorarea si folosirea lor".

Cursul de fata, Zootehnia comparata, este sistematizat în doua parti - Bazele zootehniei si Tehnologia cresterii comparative a animalelor domestice. În prima parte sunt prezentate: originea si formarea speciilor de animale domestice; studiul materialului biologic (raselor) ca "mecanism" capabil sa elaboreze productii animale, bazele morfo-fiziologice ale acestora si factorii care influenteaza cantitatea si calitatea lor; principiile ameliorarii si metodele folosite în practica zootehnica; alimentatia (hranirea) animalelor domestice si tehnici de producere, conservare si pastrare a furajelor; baza materiala a sectorului de crestere a animalelor.

Partea a doua prezinta tehnologiile de crestere comparata a animalelor si cuprinde atâtea capitole câte specii de animale ne intereseaza (bovine, ovine, suine, cabaline, pasari de curte, animale mici de blana, albine si viermi de matase). Cursul constituie fundamentul stiintific al practicii si productiei animaliere.

Însusindu-si notiunile de baza si tehnicile comparate de crestere a animalelor, viitorii economisti vor fi capabili sa organizeze si sa exploateze economic o ferma de animale. Cel ce studiaza zootehnia trebuie sa cunoasca biologia animala (anatomie comparata, fiziologie, genetica, ameliorare, ecologie, chimie si fizica biologica) si sa aiba notiuni de productie vegetala.

1.2. Importanta economica a cresterii animalelor
Cresterea animalelor are rol important în viata economica a omenirii deoarece furnizeaza produse alimentare indispensabile hranirii omului.
Îmbinându-se cu productia vegetala, cresterea animalelor contribuie la dezvoltarea întregului sector al agriculturii, la marirea productivitatii muncii si a eficientei economice, având contributie atât directa, cât si indirecta la dezvoltarea economiei agricole. Direct, contribuie la realizarea alimentelor cu valoare biologica ridicata (lapte, carne, oua etc.).

Ponderea de participare în alimentatie a acestor produse difera de la o tara la alta, în România aceasta fiind de: 42% lapte si produse din lapte; 40% carne si produse din carne; 10% oua; 8% proteine din peste.
Din calculele nutritionistilor, necesarul anual pe locuitor de produse animaliere este:

carne total = 63,5 kg, din care:
taurine si preparate 21%;
ovine 8%;
porcine si preparate 44%;
pasare 25%;
alte surse 2%;
lapte si produse din lapte = 240 kg
oua = 280 buc.;
peste si produse din peste = 9,2 kg.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.