Zorile - bocete

Trimis la data: 2004-06-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 7.88 / 10
Downloads: 1298
Autor: Adela R.
Dimensiune: 16kb
Voturi: 85
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Din obiceiurile care se practica la moartea si dupa, a unui om, am ales, pentru acest referat, o specie de bocete,Zorile,care au o vechime foarte mare,practicantii acestui obicei sustin ca l-au mostenit din vremea lui Burebista.intrucit acest gen de bocete pare straniu,fata de obiceiurile care se practica la ora actuala in multe zone ale tarii se cuvin citeva precizari.Iata ce concluzioneaza Victor Kernbach :
ZORILE


Din obiceiurile care se practic` la moartea ]i dup`, a unui om, am ales, pentru acest referat, o specie de bocete,Zorile,care au o vechime foarte mare,practicanii acestui obicei susin c` l-au mo]tenit din vremea lui Burebista.{ntruc[t acest gen de bocete pare straniu,fa` de obiceiurile care se practic` la ora actual` [n multe zone ale `rii se cuvin c[teva preciz`ri.Iat` ce concluzioneaz` Victor Kernbach :
„Mitologia rom@neasc` [mparte universul nu [n „rai” ]i „iad” (care s[nt noiuni cre]tine),ci [n cele dou` t`r[muri: t`r[mul acesta, adic` lumea real`, imediat`, palpabil`, supus` integral capacit`ilor senzoriale omene]ti, ]i t`r[mul cel`lalt, lumea de dincolo, care nu este nici infernul, nici paradisul, ci o lume paralel`, magic`, suprasenzorial`, detectabil` [n revelaiile ei, [ns` [n mod curent impalpabil` pentru om, o lume [n care omul poate intra uneori prin accident, privilegiu sau act eroic, dar din care trebuie negre]it s` se [ntoarc` pe t`r[mul s`u, legea obligatorie funcion[nd [n omul [nsu]i, sub forma chem`rii ob[r]iei lui.”
Religia cre]tin` nu a reu]it s` elimine din obiceiurile str`mo]e]ti foarte multe obiceiuri ]i tradiii, din contra la foarte multe dintre ele a fost obligat` s` le preia ca atare, cu u]oare cosmetiz`ri.Cercet`rile efectuate [n decursul timpului au demonstrat aceste realit`i.S` [ncepem cu cercet`rile efectuate de Simion Florea Marian, referitoare la subiectul materialului de fa`.
„Sub cuv[ntul zori se [nelege o specie anumit` de bocete, care s[nt cunoscute ]i uzitate, dup` c[te ]tiu eu p[n` acuma, numai [n Banat ]i care se c[nt` nemijlocit [nainte de rev`rsatul sau pe la rev`rsatul zorilor ]i mai ales [n prima diminea` dup` repauzarea unui fecior,a unei fete sau a unei neveste tinere. Numirea lor le vine,a]adar, parte de la z[nele Zori care se invoc` spre de]teptarea celui repauzat, parte de la timpul c[nd se c[nt`. Iar c[ntarea sau bocirea lor se exprim` prin verbul a c[nta. De aici vine c` [n unele p`ri aciunea acestei specii de bocete se nume]te strig`tul sau strigarea zorilor, iar [n altele c[ntecul zorilor.
{n ]irele urm`toare reproducem Zorile proprii, adic` numai acele bocete [n care se invoc` z[nele cu acest nume.
{n comunele din jurul Maidanului ]i [ndeosebi [n Cacova ]i Varadia cum moare cineva [n familie ]i se l`e]te vestea despre cazul morii, prin comun`, m[ne [n zori, patru,]ase ori opt femei dintre cos[ngeni, - ori ]i str`ini – venind la casa celui mort se a]eaz` jum`tate la un clo ]i cealat` [n cel`lalt col de-a lungul casei ]i [ncep alternativ a striga Zorile c[nt[nd.
Trupa prim` c[nt` cu un glas jalnic – p`trunz`tor strofa [ntreb`toare, iar cealalt` asemenea cu acela]i glas r`spunde :
-- Zorilor,surorilor,
M[ndrelor voi z[nelor ! Toate pe el mi-l petrec,
Ian gr`bii voi de zilii --Zorilor,surorilor
}i pe Ion [l [nt[lnii M[ndrelor voi z[nelor!
}i-l [ntoarcei [napoi Ian gr`bii voi de zilii.
S` vin` el iar cu voi Apoi bine voi s` facei
L-ast` lume luminat` Pe el [napoi s`-ntoarcei
De Dumnezeu bun l`sat`. L-ast` lume minunat`
La v[nt,ploaie ]i la soare De bun Dumnezeu l`sat`.
}i la ap` curg`toare. La v[nt ploaie ]i la soare
--Noi, acum vezi c` gr`bim }i la ap` curg`toare;
Iac` deloc c` zilim La frai,surori ]i la mam`
Dar nu-ntoarcem [napoi Care pe ea cu dor o cheam`.
Pe Ion a veni cu noi --Bine,c` noi o vom gr`bi
Ci c` vremea ne-a venit }i de loc c` vom zili
De pornit la r`s`rit Dar cine-n lume c` poate
Unde-un m`r m[ndru-nflorit S`-mplineasc` doruri toate?
De tot c` s-a ve]tejit. Ce ursita a ursit
--Zorilor,surorilor, }i-n lume s-a [mplinit
M[ndrelor voi z[nelor ! R`m[ne nestr`mutat,
Ce gr`bii voi de zilii Chiar ]i pentru [mp`rat.
}i pe Ion [l desp`ii A pl[nge putem ]i noi
De jocuri nejucate Dimpreun` ]i cu voi
De lucruri nejucate Pl[ngei ]i voi codrilor
De flori mirositoare ? M[ndrelor p`durilor.
D-albe ]i rumenioare Pl[ngei ]i voi munilor
--Noi gr`bim, vezi de zilim }i voi m[ndre v`ilor.
Nu pe Ion s`-l desp`im Pl[ngei ]i voi apelor,
De jocuri nejucate Dimpreun` pietrelor.
De lucruri nelucrate Pl[ngei dobitoacelor,
De flori mirositoare Dimpreun` lemnelor.
D-albe ]i rumenioare Pl[ngi tu lun` ]i tu soare
Ci c` vremea ne-a venit C[nd omul din lume moare
Acum iar` de pornit Pl[ngei ]i voi patru v[nturi
C`ci, c[te flori [mpipesc, Din toate patru p`m[nturi.
Toate pe una j`lesc. Pl[ngi o lime ]i alin`
Toate lui se-nchin` cu dor. Clipa cu suspinuri plin`
}i c[te din lume trec, C` o stea iar a c`zut
}i din lume a trecut.

{n comuna Ecica, comitatul Torontal, fetele ]i nevestele, care se adun` ca s` strige Zorile, le c[nt` mai [nt[i [n odaia, unde se afl` mortul,apoi ies afar` ]i se siue undeva la o [n`lime oarecare pe paie sau pe o claie de f[n ]i de acolo le c[nt` :
--Zorilor
Surorilor,
Unde-ai z`bovit
De n-ai [nflorit
}i azi diminea`
Ca eri diminea`?
--Noi am z`bovit
La Iele-am privit
La Iele cu lacr`mi
C` s-a desp`rit
T[n`ra M`riu`
De c`tre m`icu`
De c`tre t`icu`
De c`tre fr`iori
De c`tre surori?…

Textul acesta precum ]i cel al celorlalte bocete, care se mai c[nt` la aceast` ocazie e [nsoit de o melodie frumoas` ]i duioas`, [nc[t stoarce lacrimi de la toi cei ce o ascult`.
{n comunele Domanu ]i Colnic din Comitatul Cara]ului [n Banatul timi]an se adun` de naintea sau sub fere]tile casei, unde se afl` mortul, nou` femei c[nt`toare ]i post[ndu-se aicea [ncep a striga Zorile, ca s` ajute celui repauzat,doar` se de]teapt`.
C` zorile s-au v`rsat
...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.