domnul goe

Trimis la data: 2002-06-17
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.56 / 10
Downloads: 3949
Autor: Camelia Alin
Dimensiune: 8kb
Voturi: 372
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ion Luca Caragiale este unul dintre marii clasici ai literaturii noastre, a creat prin întreaga sa operă o adevărată comedie umană, o frescă socială a României de la sfârşitul sec. al XIX-începutul sec XX. A abordat cele mai diverse domenii ale vieţii sociale: şcoala, administraţia de stat, presa, justiţia, familia, relaţiile interumane.
Educaţia defectuoasă primită în familie şi în şcoală, corupţia, favoritismul manifestate în lumea şcolii constituie o temă concretizată în schiţe ca: „Vizita”, „D-l Goe”, „Bacalaureat”, „Lanţul slăbiciunilor”, „Un pedagog de şcoală nouă”.

Schiţa D-l Goe a fost inclusă în volumul Momente şi schiţe din anul 1901, fiind publicată un an mai înainte în ziarul Universul din 12 mai şi înfăţişează contrastul dintre pretenţia familiei în privinţa educaţiei şi rezultatul acestei munci concretizat în comportarea copilului.

Schiţa este o operă epică, de proporţii reduse, cu acţiune simplă, desfăşurată în mod linear, surprinzând un moment semnificativ din viaţa unuia sau mai multor personaje. În schiţa D-l Goe, I.L. Caragiale narează faptele determinate doar de un singur moment semnificativ din viaţa personajului principal, şi anume călătoria făcută cu trenul la Bucureşti, în compania celor trei dame: mama mare, mamiţa şi tanti Miţa.
Atitudinea şi sentimentele scriitorului sunt exprimate indirect prin intermediul faptelor şi al personajelor.

Ca în orice operă epică, întâmplările narate se constituie şi în această schiţă în momente ale subiectului literar. Goe este personajul principal al operei, polarizând întreaga acţiune a schiţei. Este un personaj fictiv, tipic, bine individualizat, creat de autor, inspirat din comportamentul copiilor ce aparţin familiilor burgheze.

Titlul schiţei reprezintă numele personajului principal, Goe, căruia scriitorul îi ataşează apelativul ironic şi prescurtat „D-l” care înseamnă domn, prin care anticipează intenţiile sale satirice, dacă ne gândim că Goe nu este un domn ci doar un copil certat cu învăţătura, un repetent, răsfăţat şi obraznic. Titlul sugerează şi faptul că autorul inversează cele două universuri umane pe care le înfăţişează: cel al copilului şi al maturului; întrucât Goe se comportă ca un om „mare”, pe când cele trei dame „se maimuţăresc”, „se copilăresc” pentru a fi pe placul puişorului.

În expoziţiune aflăm că tânărul Goe, împreună cu cele trei dame, „frumos gătite”, aşteaptă cu nerăbdare pe peronul din „urbea X”, trenul accelerat care trebuie să-l ducă la Bucureşti. Goe este îmbrăcat într-un costum frumos de marinar şi este „impacient” şi încruntat deoarece trenul nu soseşte. La o discuţie „filologică” despre pronunţarea corectă a cuvântului marinar, Goe ia o atitudine necorespunzătoare faţă de bunica şi mama sa, făcându-le proaste „vezi că sunteţi proaste amândoua?”

Sosirea trenului şi urcarea precipitată a celor patru distinşi pasageri, constituie intriga acţiunii. Desfasurarea acţiunii cuprinde întâmplările din timpul călătoriei lui Goe şi a însoţitoarelor sale până la Bucureşti: scoate capul pe fereastră şi pierde pălăria cu biletul de călătorie; cele trei dame plătesc biletul puişorului şi o amendă, pe deasupra; se loveşte de clanţa uşii; se blochează la toaletă.
Punctul culminant – Goe trage semnalul de alarmă.

Deznodământul – trenul porneşte, ajunge la Bucureşti, cucoanele se suie în trăsură şi pornesc la „bulivar”. Valoarea artistică rezultă din comicul savuros izvorât din relatarea faptelor şi din comportarea personajelor. Este prezent comicul de situaţie şi comicul de limbaj care presupun umorul şi ironia. De remarcat sunt şi savoarea dialogurilor şi naturaleţea replicilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.