i-le Hawaii

Trimis la data: 2002-12-31
Materia: Geografie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 6
Nota: 9.10 / 10
Downloads: 10
Autor: Gea_ninutza
Dimensiune: 352kb
Voturi: 149
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Hawaii (statul) singura insula stat si cel mai sudic stat al SUA. Staul este compus din opt insule principale si 124 secundare si bancuri de nisip. Honolulu este capitala si cel mai mare oras din Hawaii.Se intinde pe 3900 km de la coasta de vest a SUA.
Statul Aloha adica Hawaii a fost numit oficial ca al cincizecilea stat a uniunii pe 21 august 1959 si ocupa o suprafata aproape in intregime vulcanica la origine. Noi suprafete ce se afla aproape de nivelul marii deriva din bancuri de corali. Aceste bancuri s-au format de-a lungul unei perioade cand nivelul marii a fost mai mare decat este acum. Relieful divers din Hawaii include deasemenea munti inalti de peste 4000 m, mari intinderi de straturi sterpe de lava. Plaje aurii bogate in palmieri, stanci magnifice si canioane foarte colorate, campii si paduri multicolore.

Insulele Hawaii au fost colonizate de imigrantii polynezieni acum mai bine de 1000 de ani, dar probabil au ramas necunoscute in Polynesia pana cand capitanul James Cook le-a descoperit in 1778. El le-a numit Insulele Sandwich in onoarea patronului John Montagne al IV-lea conte Sandwich. In 1796 regele Kamehameha I a unit insulele intr-un singur regat independent.

In 1893 monarhul hawaian a fost demis si Hawaii a devenit succesiv o republica in 1894, o posesie a SUA in 1898 si un teritoriu SUA in 1900. De-a lungul ultimei jumatati a secolului al IX-lea Hawaii si-a dezvoltat o economie bazata pe plantarea si cultivarea de zahar si mai tarziu de ananas pt export.Mii de imigranti majoritatea din Asia au venit sa lucreze pe plantatii. Numele statului vine din specificul insulei

Hawaii si este un cuvant polynesian cu inteles necunoscut. In secolul al IX-lea numele a fost atribuit intregului arhipelarg. Locul Hawaiiului in istorie mondiala moderna a fost stabilit pe 4 decembrie 1941 cand un masiv atac aerian asupra flotei de la Pearl Harbor si asupra altor instalatii militare din Hawaii a precipitat intrarea SUA in al II-lea razboi mondial. Rolul Hawaii-ului ca una din cele mai puternice baze militare americane a continuat pana in prezent.

Hawaii-ul postbelic a fost deasemenea marcat de diversificarea economiei cu o mare dezvoltare a turismului, industriei si primirea in Uniune in 1959. In Hawaii exista o mica discriminare rasiala. In cea mai mare parte rezidentii traiesc intr-o societate ce reprezinta o fuziune armonioasa si unica de rase, limbi, religii si culturi. Multi dintre rezidentii din Hawaii de obicei se numesc hawaiieni, ei tind sa rezerve acest termen pentru cei care au stramosi hawaiieni.

Statul Hawaii este compus dintr-un lant de insule ce se intinde pe aproape 2600 km, intre insula Hawaii in sud si insula Kure in nord. Statul are o arie totala de 16729 km patrati incluzand 93 km patrati de apa interioara. Este al patrulea stat mic. Statul se imparte in opt mari insule care sunt: de Muzeul cultural polinezian la est la vest – Hawaii, Maui, Kahoolawe, Lanai, Molokai, Oahu, Kauai, si Niihau. In nord de aceste insule principale se intinde o regiune de stanci si bancuri de corali: cea mai mare dintre acestea este Laysan, care acopera doar 400 de hectare.

Statul Hawaii nu este coextensiv cu unitatea geografica numita Insulele Hawaii sau Lantul Hawaii-an. Insulele Midway din nord nu fac parte din stat dar sunt administrate de guvernul SUA. Atolul Palmyra, o insula in sudul insulelor principale a fost teritoriu Hawaii-an dar a fost exclus in 1959 si a ramas teritoriu SUA.

Climatul
Cele opt insule ale Hawaii-ului care se intind la sud de Tropicul Racului, au un climat tropical determinat de latitudine, curentii oceanici si vanturile de nord. Activitati economice Structura economica Hawaiiana a suferit o succesiune de schimbari incepand cu ultimul an al secolului XVIII. In acea vreme nativii hawaiieni aveau o economie primitiva dar suficienta, bazata pe agricultura si pescuit.

Contactul cu lumea exterioara a adus o verietate de noi culturi si-a dezvoltat comertul. Dar in Hawaii nu s-a dezvoltat o ramura economica principala pana la jumatatea secolului XIX.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.