junimea-convorbiri literare

Trimis la data: 2003-05-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.05 / 10
Downloads: 5214
Autor: Sorina Mihalache
Dimensiune: 6kb
Voturi: 252
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Junimea reprezintă cea mai importantă grupare literară din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea.Tudor Vianu apreciază că Junimea reuneşte cele mai mari personalităţi intelectuale ale vremii.Istoric:1.1864-1874 cu un caracter polemic,vizând problemele legate decultură,literatură,limbă.2.1874-1885 etapa formărilor marilor clasici : Eminescu,Creangă,Caragiale,Slavici etc. .
În 1870-1890 literatura atinse apogeul în cele trei compartimente ale sale:proză,poezie şi dramaturgie=epoca nmarilor clasici.
3.după 1885,"Junimea" şi redacţia de la "Convorbiri literare" se mută la Bucureşti.Revista cercetează înspecial filozofia,istoria,geografia;dobândeşte un caracter academic.

Convorbiri literare=revista cu cea mai mare longevitate;apare între 1867 şi 1944,constituind cel mai important moment al presei româneşti.
Perioade:
1.1867-1886 reprezintă perioada de glorie.
2.1886-1944 apare la Bucureşti,avându-l ca redactor pe Iacob Negruzzi,predând apoi conducerea unui comitet format din foşti elevi ai lui Titu Maiorescu(Mihail Dragomirescu,Simon copul revistei:
-răspândirea spiritului de critică literară autentică.
-încurajarea liteaturii naţionale.
-combaterea imitaţilor operelor străine.

Colaboratori:
-Mihai Eminescu publică majoritatea poeziilor sale.
-Ion Creangă "subpublică" primele trei părţi ale "Amintirilor" şi poveşti.
-Ion Luca Caragiale "subpublică" majoritatea comediilor sale.
-Ioan Slavici publică nuvele şi poveşti.
-Vasile Alecsandri,George Coşbuc,Panait Cerna,Octavian Goga,Dinu Zamfirescu,

I.Al.Brătescu Voineşti şi alţi scriitori reprezentativi ai vremii.
Asemănîri cu paşoptiştii:-dorinţa de a realiza o cultură şi o civilizaţie autentic românească,dar cu deschidere spre Europa.
-păstrarea elementului autohton naţional(nu prin imitaţie).

Deosebiri faţă de paşoptişti:
1.atitudine:
paşoptişti:exaltare,frenezie.
junimişti:spirit critic,analitic,măsură,luciditate.
2.vârstă:
paşoptişti:aproape adoleşcenţi.
junimişti:tinereţe maturizată.
3.configurare estetică:
paşoptişti:romantism.
junimişti:adaugă romantismului elemente clasiciste dar şi realism în stadiul incipient.

Numele lui Titu Maiorescu este legat de societatea Junimea,care a fost întemeiată de Titu Maiorescu,P.P.Carp,Theodor Rosetti,Iacob Negruzzi şi Vasile Pogor.La societatea Junimea Titu Maiorescu şi-a început activitatea prin introducerea unei antologii a poeziei româneşti ,antologie ce cuprindea poezii ale lui Vasile Alecsandri,Grigore Alexandrescu.

Criterile după care Titu Maiorescu îşi realiza critica literară se vroiau exclusiv estetice.
În societate Titu Maiorescu era un mentor,lansând şi susţinând nume care s-au înscris în istoria literaturii .

În ceea ce priveşte problemele limbii,Maiorescu a închegat un sistem ortografic raţional prezentat în "Despre scrierea limbei române",articol în care criticul luptă împotriva publiciştilor ardeleni şi bucovineni,continuitori ai tradiţiilor latinizate.O altă problemă lansată de Titu Maiorescu este "Teoria formelor fără fond".Zoe Dumitrescu Buşulenga consideră că această teorie are un "dublu tăiş".Teoria se referea la ideea că :instituţiile împrumutate din alte părţi,din alte culturi,nu pot dăinui ca forme,"nu pot trăi decât dacă cresc din rădăcini autohtone".

În privinţa folclorului criticul junist vede în folclor temelia pe care se poate înălţa o cultură durabilă,plină de specific naţional.Începând cu Titu Maiorescu critica literară capătă rigoare,deşi uneori ea era prea aspră("Intră cine vrea,rămâne cine poate"),
prea judecătorească ,dar a fost necesară "într-un moment de creştere al litraturii".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.