rezolvari subiecte oral bac 2003

Trimis la data: 2003-06-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 15
Nota: 8.73 / 10
Downloads: 8931
Autor: Madalin vladescu
Dimensiune: 36kb
Voturi: 478
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1) Ilustrează conceptul operaţional povestire, prin referire la o operă literară studiată.Povestirea este specie a genului epic relatând faptele din punctul de vedere al unui narator care este martor sau participant la evenimentul povestit.

Rezolvări subiecte română oral
După apariţia mai multor volume de proză şi memorialistică, Mihail Sadoveanu îşi încheie cea dintâi etapă de creaţie artistică cu o capodoperă: Hanul Ancuţei. “Hanul Ancuţei” este alcătuită din 9 povestiri independente.
În povestirea Fântâna dintre plopi, naraţiunea debutează cu evocarea reîntâlnirii după un sfert de veac, la hanul Ancuţei celei tinere, dintre comisul Ioniţă din Drăgăneşti şi căpitanul Neculai Isaac.

Cei doi s-au îmbrăţişat cu frăţească bucurie, Ioniţă întrebându-l pe celălalt în ce împrejurări cumplite “a pierdut o lumină oculară”. Îndemnat de prietenul regăsit, el istoriseşte o dramă petrecută în tinereţea sa aventuroasă. Căpitanul îi mărturiseşte cu tristeţe că în acelaşi spaţiu, dar cu 25 de ani înainte, “a avut loc o întâmplare năpraznică, iar Dumnezeu l-a întors iarăşi prin locurile acelei dureri”.

Protagonistul întâmplării recunoaşte că în tinereţe “era buiac şi ticălos”, mama lui încercând să-l cuminţească şi să-l însoare. Îndrăgostindu-se sincer de o tânără ţigancă, pe nume Marga, căpitanul va fi atacat într-o noapte de complicii fetei, cu scopul de a-l jefui. Marga fusese învăţată să-l avertizeze abia în ultimul moment asupra primejdiei, ca el să nu i se mai poată opune.

Când înţeleg că potenţiala victimă a aflat mai devreme decât trebuia despre intenţiile lor, aşteptându-i înarmat şi cu Lupei, câinele, alături de el, ţiganii o ucid pe Marga şi o aruncă în fântână, făcând-o să plătească trădarea neamului său cu propria viaţă.Fântâna, cu adâncurile ei simbolizează atât viaţa, cât şi moartea, reunite în amintirea de neşters a unei femei deosebite şi a devotamentului ei absolut în numele iubirii.

2) Ilustrează conceptul operaţional de nuvelă psihologică, prin referire la opera studiată.Nuvela este operă epică în proză, cu un singur fir epic, cu un conflict concentrat, cu puţine personaje şi construită, de obicei, în jurul unui personaj principal.

Nuvela Moara cu noroc, de Ioan Slavici, este considerată o capodoperă a prozei române de observare psihologică.
Nuvela devine o adevărată scenă de confruntare a două caractere puternice: Ghiţă şi Lică Sămădăul, celelalte personaje având menirea să le scoată mai bine în evidenţă trăsăturile. Ghiţă ia în arendă cârciuma de la Moara cu noroc cu intenţia de a se îmbogăţi, dar nu ca să trăiască mai bine, ci ca să fie cineva, să fie respectat.

Frământările sufleteşti ale hangiului se ivesc în momentele apariţiei lui Lică, o prezenţă fatală care zădărniceşte bunul mers al lucrurilor.
Ana, soţia lui Ghiţă, intuieşte chiar de la început că acest personaj ciudat e “un om rău şi primejdios”. Ghiţă se simte fascinat, dar şi înspăimântat de tăria de caracter a Sămădăului şi treptat se lasă antrenat, direct sau indirect, în afacerile necinstite ale acestuia.Aflat în faţa judecătorului, Ghiţă nu îndrăzneşte să dea în vileag fărădelegile porcarului Lică, acestea neputând fi dovedite, deoarece “Lică ştia să-şi aleagă stăpânii...”

Totuşi, setea de răzbunare a lui Ghiţă, jignit de Sămădău, în cele din urmă nu poate fi stăvilită. Se hotărăşte să-l dea prins lui Pintea, dar întorcându-se cu acesta şi cu alţi doi jandarmi, îl vede plecând de la Moara cu noroc, cârciumarul pierzând prilejul de a dovedi vina lui Lică. Ghiţă mai speră în îndreptarea lucrurilor şi, astfel, cei care iniţial erau călăuziţi de principiul onestităţii, sfârşesc într-un mod tragic.
Slavici pedepseşte toate personajele amestecate în afaceri necinstite, iar flăcările care cuprind cârciuma au efect purificator.

3) Ilustrează conceptul operaţional nuvelă istorică, prin referire la o operă studiată. Nuvela este operă epică în proză, cu un singur fir epic, cu un conflict concentrat, cu puţine personaje şi construită, de obicei, în jurul unui personaj principal.

În primul număr al “Daciei Literare” a apărut şi cea dintâi nuvelă istorică: Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi.Nuvela prezintă un episod din istoria Moldovei, în fragmente simetrice cei 5 ani ai celei de-a doua domnii a lui alexandru lăpuşneanul. În centrul nuvelei, scriitorul îl aşează pe Domnul Moldovei, toate celelalte personaje, ca şi acţiunile prezentate fiind orientate spre reliefarea caracterului acestuia.

Fiind trădat de boieri, în prima sa domnie, Lăpuşneanul se întoarce în ţară cu ajutor turcesc. Solia celor patru boieri: Veveriţă, Moţoc, Spancioc şi Stroici, încearcă să-l convingă să renunţe la scaunul domnesc, “nărodul nu te vrea, nici nu te iubeşte şi Măria Ta să te întorci înapoi...” Dar hotărât şi neînduplecat el zice: “Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu, dacă voi nu mă iubiţi, eu vă iubesc pre voi şi voi merge cu voia sau fără voia dumneavoastră”, “Să mă întorc? Mai degrabă-şi întoarce Dunărea cursul îndărăt”.

Când ocupă tronul este tiranic şi despotic cu boierii, pe care-i pedepseşte cu asprime. Cuvintele de avertisment: “Ai să dai samă, Doamnă” sunt spuse de soţia unui boier ucis doamnei Ruxandra, de aceea ea intervine la crudul domn, care îi promite şi ei un leac de frică, dar totul este în zadar. Boierii sunt atraşi într-o capcană, fiincă Lăpuşneanul cere împăcare şi în biserică ţine o cuvântare. La ospăţul de la Curtea domnească, 47 de boieri sunt ucişi din porunca lui Lăpuşneanul.

În acest timp, poporul adunat în faţa palatului cere pe Moţoc: “Capul lui Moţoc vrem”, şi acesta moare ucis de mulţime.
După câţiva ani, Lăpuşneanul, bolnav, roagă să fie călugărit, dar când îşi revine din leşin şi văzându-se îmbrăcat în rasa de călugăr, este cuprins de furie şi strigă “De unde mă voi scula, pre mulţi am să popesc şi eu”. Îngrozită de atitudinea lui Lăpuşneanul, doamna Ruxandra, la îndemnul boierilor Spancioc şi Stroici, îl otrăveşte.

4) Ilustrează conceptul operaţional nuvelă fantastică, prin referire la o operă literară studiată.Nuvela este operă epică în proză, cu un singur fir epic, cu un conflict concentrat, cu puţine personaje şi construită, de obicei, în jurul unui personaj principal.

La Ţigănci alături de nuvela “Pe strada Mântuleasa” este considerată capodopera nuvelei fantastice a lui Eliade. Fantasticul este o categorie estetică desemnând abolirea ordinii cunoscute a universului real prin modificarea dimensiunilor spaţio-temporale. Se reconfigurează un alt univers cu logici proprii dar care constituie o alternativă verosimilă a universului real.
Protagonistul este un ins mediocru cu un discurs bombastic: “Eu sunt Gavrilescu, dar pentru păcatele mele am ajuns profesor de pian”.
Nuvela este alcătuită din 8 episoade desemnând interferenţa dintre real şi fantastic: I, III, V, VII (real), II, IV, VI, VIII (ireal). În acest fel se sugerează interferenţa între universurile paralele în care trăieşte Gavrilescu, iar nuvela se defineşte cu o alegorie a morţii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.