Accizele

Accize

Taxele de consumatie pe produs se calculeaza fie in suma fixa pe unitatea de masura, fie in baza unor cote procentuale aplicate asupra pretului de vanzare. In mod normal, produsele provenite din import trebuie impuse cu aceleasi taxe ca si produsele indigene, iar cele destinate exportului, de regula nu sunt impozitate.

Nivelul cotelor utilizate pentru calcularea accizelor difera de la o tara la alta si de la un produs la altul. De exemplu, pentru produsele din tutun nivelul acestor cote depaseste frecvent 50 sau chiar 60 de procente.

O reglementare mai complexa si distincta a impozitelor speciale de consumatie s-a introdus prin Legea nr. 42/1993, care a abrogat dispozitiile legale anterioare.

Aceasta lege reglementeaza doua forme ale impozitelor speciale de consumatie si anume: accizele la unele produse din import si din tara si impozitul la titeiul din productia interna si gazele naturale. In mod succint si pentru scopuri practice, se utilizeaza notiunea de "accize" pentru ambele ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 16kb
Downloads: 1056
Materia: Contabilitate

Despre accize

Despre accize
In Romania se practica accize pe produse cum sunt: bauturile alcoolice, vinurile si produsele pe baza de vin, berea, produse din tutun, produsele petroliere (benzina premium, regular si normala, benzina fara plumb si motorina), cafeaua, apele minerale si apele gazoase cu continut de zahar sau de alte produse de indulcit si substante aromatizante, confectiile din blanuri naturale, articolele din cristal, bijuteriile din aur si/sau platina, autoturismele si autoturismele de teren (inclusiv din import, rulate), parfumurile, apele de colonie si apele de toaleta, aparatele video de inregistrat sau de reprodus, camerele video, cuptoarele cu microunde, telefoanele mobile, aparatele pentru conditionat aerul.

Alte referate despre: accizele, accize, referat accize

Transpunerea in Romania a normelor Uniunii Europene in domeniul impozitarii indirecte - TVA si accize

Legislatia avantajeaza firmele permitând fie scutiri de la plata TVA, fie amânari de la plata TVA – pentru bunurile importate care constituie contributie în natura la capitalul firmei si pentru importul de echipament si utilaje. Aceasta practica genereaza doua forme de bunuri de capital importate: cele pentru care se plateste TVA si cele pentru care nu se plateste TVA.

Alte referate despre: transpunerea in romania a normelor uniunii europene, normele uniunii europene la care r m este parte, aplicarea normelor uniunii europene in romania

Studiu legislativ privind accizele

Agentii economici care comercializeaza bunuri de natura celor prevazute in anexa nr. 1, introduse in tara de catre persoane fizice, neinregistrate ca agenti economici, sunt obligati sa retina si sa verse la bugetul de stat accizele stabilite potrivit legii.

Alte referate despre: studiu legislativ privind accizele la cafea, studiu legislativ privind accizele pentru cafea, studiul legislativ privind accizele

Accizele

Lista ce cuprinde preturile maxime de vanzare cu amanuntul se publica de catre antrepozitarul autorizat pentru productie sau de impozit cu minim 24 h inainte de data efectiva.

Alte referate despre: accize referat, ce sunt accizele, accizele referat

Accizele

La vanzarea alcoolului se practica pretura minime stabilita de patronatele respective prin negociere ,pretil minim cuprinzand ,pretil producatorului+acciza aferenta.

Alte referate despre: accizele in romania, accize vin, calcul accize

Alte impozite,taxe si varsaminte asimilate

Valoarea de inventar a clădirii este valoarea de intrare a clădirii în patrimoniu, înregistrată în contabilitatea proprietarului clădirii. În cazul unei clădiri a cărei valoare a fost recuperată integral pe calea amortizării, valoarea impozabilă se reduce cu 15 %.

Alte referate despre: alte impozite taxe si varsaminte asimilate, cheltuieli cu alte impozite taxe si varsaminte asimilate, alte impozite taxe si varsaminte asimilate-atestat

Uniunea Vamala

Uniunea Vamala, asa cum este definita în Dreptul international, reprezinta expresia integrarii a doua sau mai multe economii nationale într-un spatiu economic unic, prin eliminarea imediata sau treptat a obstacolelor tarifare comerciale din circulatia marfurilor între statele respective, precum si prin stabilirea unui tarif vamal extern
comun fata de terte parti.

Alte referate despre: uniunea vamala, uniunea vamala referat, uniunea vamala europeana

Sistemul Fiscal al Republicii Moldova

1.Nivelul II, intrunind 32 raioane, Gagauz Yeri, 5 municipii;
2.Nivelul I, intrunind 65 orase, 911 comune si sate.
In conformitate cu articolul 6 al Codului Fiscal al Republicii Moldova, impozitele si taxele percepte in Republica Moldova sint:
-impozitele si taxele generale de stat;
-impozitele si taxele locale.

Alte referate despre: politica bugetar fiscala a republicii moldova, politica bugetar-fiscala in republica moldova, evaziunea fiscala in republica moldova

Analiza si impactul aderarii noilor state la U.E

Ea a insemnat, in principal, iesirea din recesiune si revenirea la ritmuri de crestere economica mai ridicate. La nivelul Uniunii, acestea s-au concretizat in cresterea consumului, investitiilor, exporturilor, produsului intern brut si a gradului de ocupare a fortei de munca, dar si in consolidarea pozitiei sale in contextul economiei mondiale. Pentru noile state membre, extinderea Uniunii a marcat inceputul unei perioade de crestere economica, bazata, in principal, pe intensificarea cererii interne si pe investitii.

Alte referate despre: analiza postaderare a economiilor noilor state membre ue, impactul aderarii statelor din europa centrala, impactul aderarii statelor din europa centrala si de est la ue

T.V.A.-Resursa bugetara

Taxa pe valoarea adaugata este varsata la buget de catre fiecare intreprindere (care apare in calitate de vanzator) si se suporta de consumatorii marfurilor sau serviciilor respective o data cu cumpararea lor.Referitor la cotele de impozitare este de subliniat mai intai faptul ca , initial s-a utilizat o cota de 18% pt. bunurile si serviciile din tara si din import si cota zero pt. exporturi. De la 1 ianuarie 1995, s-au aplicat urmatoarele cote: cota normala 18%, cota redusa 9% si cota zero. Cota redusa s-a aplicat la majoritatea produselor alimentare, la bunurile destinate utilizarii in excvlusivitate in scopul apararii sanatatii, precum si la aparatura tehnica medicala.

Alte referate despre: deficitul bugetar, politica bugetara, sistemul bugetar public national

Necesitatea reformei in domeniul finantelor publice

Procesul de apreciere a reformei în ţara noastră, în special restructurarea economiei, necesită importante resurse materiale şi financiare a căror procurare şi administrare ridică probleme importante. În procesul de restusturare a economiei un rol important revine finanţelor publice, prin organele sale şi prin instituţia trezoreriei, cu ajutorul cărora statul mobilizează şi administrează resursele financiare necesare realizării politicii sale economico – sociale. Planul financiar al statului cuprindea, pe o parte, resursele financiare ale statului şiale organizaţiilor,precum şi veniturile de la populaţie (impozite şi taxe şi creşterea soldului permanent al depunerilor populaţiei la C.E.C.), iar pe de altă parte, destinaţia acestor resurse pe principalele acţiuni ale planului naţional unic.
Bugetul de stat, ca plan financiar de bază a statului, reflectă procesul formării şi repartizării principalelor resurse centralizate ale statului.

Alte referate despre: referat despre necesitatea reformei in domeniul finantelor publice, domeniul finantelor publice, institutii cu atributii in domeniul finantelor publice

Lavazza - studiu de marketing

În prezent, pe piaţa mondială cafeaua se situează, alături de ulei, oţel şi cereale, printre materiile prime de export de înaltă valoare. Situaţia economică a multor ţîri prim-producatoare de cafea depinzând aproape în intregime de exportul cafelei, pentru bunastarea lor nationala. Cele mai importante piete ale cafelei se află la New York şi Londra, unde se negociază varietîţi de cafea din speciile Arabica şi respectiv Robusta.

Alte referate despre: studiu de marketing, studiu de marketing pt iaurt danone, studiu de marketing la o firma

Evaziunea fiscala

Evaziunea fiscala
Sustragerea de către contribuabili (persoane fizice şi juridice române sau străine, prin diferite căi, în întregime sau în parte, de la obligaţiile fiscale, respectiv de la plata impozitelor, taxelor şi a altor sume datorate la bugetul de stat, bugetelor locale, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor sociale, reprezintă evaziune fiscală.

Alte referate despre: evaziunea fiscala, evaziune fiscala, evaziunea fiscala referat
Referate afisate : 14
Medie note: 7.98 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.