Actele parlamentului in romania

Actele Parlamentului in Romania - licenta

CLASIFICAREA LEGILOR
Majoritatea sistemelor de drept clasifică legile în constituţionale, organice şi ordinare
Astfel, Constituţia franceză din 1958 a dispus că anumite materii vor fi obligatoriu reglementate de legile organice, iar procedura de elaborare a acestora
diferă de a legilor ordinare.

Conform dispoziţiilor art. 73, pct. 2 din Constituţie, legile constituţionale sunt cele de revizuire a legii fundamentale.
Legile organice reglementează anumite domenii prevăzute de Constituţie în mod limitativ. Ele se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere parlamentare ( majoritatea absolută).
Astfel prin lege organică se reglementează:
a) sistemul electoral, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente;
b) organizarea, funcţionarea şi finanţarea partidelor politice;
c) statutul deputaţilor şi al senatorilor, stabilirea indemnizaţiei şi a celorlalte drepturi ale acestora;
d) organizarea şi desfăşurarea referendumului;
e) organizarea ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 24kb
Downloads: 15
Materia: Drept

Parlamentul Romaniei

Parlamentul Romaniei
Organizarea interna a Parlamentului este stabilita prin regulament propriu.Pentru indeplinirea atributiilor lor, Camerele isi organizeaza birouri, comisii care isi desfasoara activitatea numai pe baza regulamentelor adoptate.

Alte referate despre: parlamentul european, parlamentul romaniei, parlamentul european referat

Parlamentul

Sunt însă şi state unitare care au Parlamente bicamerale, de exemplu: Italia, Belgia,Spania,Japonia,Marea Britanie,Romania. In Romania potrivit art.61 alin.2 din Constitutie,Parlamentul este alcatuit din Camera Deputatilor si Senat. Parlamentul poate adopta acte cu caracter juridic şi acte cu caracter exclusiv politic.

Alte referate despre: referat parlamentul european, parlamentul englez, parlamentul romaniei referat

Clasificarea actelor juridice civile

Acte aleatorii- existenta si intinderea prestatiilor partilor sau numai ale uneia dintre ele , depinde de un eveniment incert (contractul de asigurare, loterie, intretinere pe viata).
Unele acte juridice civile sunt oneroase sau gratuite prin natura lor, iar altele pot fi gratuite sau oneroase prin vointa partilor. Donatia nu poate fi decat gratuita, iar vanzarea-cumpararea nu poate fi decat oneroasa. Dar depozitul, imprumutul sau mandatul pot fi oneroase sau gratuite, prin vointa partilor.

Alte referate despre: clasificarea actelor juridice civile, notiunea si clasificarea actelor juridice civile, schema clasificare actelor juridice civile

Actele de drept administrativ

Intrucat legalitatea sau liceitatea constituie o caracteristica esentiala pentru existenta actului juridic, in special a celui administrativ care este inzestrat cu prezumtia de legalitate. In cazul actelor de drept administrativ intentia autorului lor trebuie sa fie in concordanta numai cu acele efecte pe care legea le recunoaste respectivei categorii de acte juridice.

Alte referate despre: clasificarea actelor de drept administrativ, actele de drept administrativ, regimul juridic al actelor de drept administrativ

Structura Parlamentului

Din punctul de vedere al structurii, parlamentele contemporane sunt de doua feluri: monocamerale si bicamerale. Monocameralismul predomina in statele Europei de Nord, dar intalnim astfel de parlamente si in Grecia si Portugalia. Majoritatea statelor europene, insa, au optat pentru parlamente bicamerale.

Alte referate despre: structura parlamentului, structura parlamentului romaniei, structura parlamentului romaniei 2010

Actele de concurenta neloiala

A imita înseamnă a copia. În funcţie de obiectul imitat, copierea ca act de concurenţă ilicit poate să privească produsul concurent sau însăşi întreprinderea concurentă, prin încercarea de identificare cu aceasta. Printr-o extensiune a semnificaţiei originare, „copierea” poate viza ideile ori uzurparea reputaţiei altei întreprinderi.

Alte referate despre: acte de concurenta neloiala, actele de concurenta neloiala, reglementarea si sanctionarea actelor de concurenta neloiala

Marocul - o veritabila explozie a simturilor

Marturiile milenarei civilizatii si insemnul noului, apar aproape pretutindeni. Dar, inainte de toate, in capitalele imperiale ,FEZ, MARRAKECH, MEKNES, RABAT,nume cu adanci rezonante in istoria Marocului.
FEZ ,fondat in secolul al IX-lea, este un important centru cultural si religios al occidentului musulman. Oras al culturii si al credintei, pastrator al comorilor de arta islamica, el adaposteste Moscheea Al Karaouine, cel mai reprezentativ monument de arta islamica din nordul Africii, nu numai pentru vechimea sa de unsprezece secole si pentru dimensiunile sale gigantice, ci mai ales pentru stilul arhitectural si neasemuitele sale decoratii interioare. Moscheea este sediul renumitei universitati musulmane si al bibliotecii, celebra pentru manuscrisele sale de mare valoare, veritabil tezaur al culturii islamice.

Alte referate despre: explozia de la cernobal, simturile omului, explozii nucleare

Sisteme politice parlamentare - regimul politic al Marii Britanii

Noţiunea de politică cât şi noţiunea de politic au constituit cadrul oricărei societăţi, indiferent de natura şi nivelul ei de dezvoltare, preocupări ce au generat activităţi funadamentale în acest sens.Este cunoscut faptul că încă din cele mai vechi timpuri politica a constituit o preocupare în cadrul oricărui sistem social, având un caracter fundamental al oricărui sistem de acest gen.


De la apariţia primelor comunităţi oamenii au fost preocupaţi de studierea, cunoaştera şi aprofundarea societăţii, a cadrului în care trăiesc şi îşi desfăşoară activitatea.


În acest sens, societatea a fost analizată profund din toate punctele de vedere, atât în sens larg � ca un tot unitar , cât şi detaliat, pe componenete, inclusiv din punct de vedere politic. Ca urmare a acestei analize s-a constatat ca un studiu profund a oricărui tip de sistem social nu se poate realiza fără o analiză prealabilă a �politicului� ca fenomen ...

Alte referate despre: sisteme politice parlamentare - regimul politic al marii britanii, sisteme politice parlamentare - regimul politic al rm, sisteme politice parlamentare regimul politic al germaniei

Constitutia din 1866

Pentru incetarea luptelor politice interne si pentru obtinerea independentei si unirii depline poporul roman si-a dorit aducerea unui principe strain si i-au propus lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Acesta a acceptat propunerea si a devenit Domnitor al Romaniei la 10 mai 1866.

Alte referate despre: constitutia din 1866, constitutia din 1866 referat, referat constitutia din 1866

Actele necesate pentru deschiderea unei firme

Pe baza actelor prezentate mai susse obtine autorizatia de functionare care se obtine fie de la primariile localitatilor de domiciliufie de la orasul resedinta de judet in functie de obiectul de activitate.

Alte referate despre: acte necesare pentru deschiderea unei firme, acte necesare pt deschiderea unei firme, acte necesare pentru deschidere de firma

Metodologia procedura si actele controlului financiar

Procesul metodologic de exercitare a controlului financiar utilizează atât căi şi modalităţi proprii de cercetare şi acţiune, cât şi realizarea altor activităţi, adiacente, ca şi a unor analize şi judecăţi de valoare sau de conformitate şi chiar aplicarea şi utilizarea unor rutine de calcul.

Alte referate despre: referat despre metodologia procedura si actele controlului financiar, metodologia procedura si actele controlului financiar, metodologia procedura si actele controlului fiscal

State cu parlamente unicamerale in Uniunea Europeana

Controlul constituţionalităţii legilor este exercitat de tribunale iar competenţele Parlamentului sunt limitate de garanţiile constituţionale ale drepturilor fundamentale şi alte câteva dispoziţii scrise în Constituţie. Reglementarea structurilor interne şi a funcţionării serviciilor statului, este rezervată puterii executive şi se face prin decrete organice emise de Preşedintele Republicii.

Alte referate despre: state cu parlamente unicamerale din uniunea europeana, state parlamentare unicamerale in uniunea europeana, power point prezentarea statelor care fac parte din uniunea europeana

Parlamentul european

Asadar, functiile Parlamentului European au crescut progresiv, de la avizele din anii '60 (Parlamentul putea emite avize conforme si avize consultative), la competentele bugetare de la mijlocul anilor '70 si procedura numita codecizie castigata la Maastricht in 1992. Daca initial Parlamentul European avea functii mai curand decorative, treptat acesta a capatat o serie de alte functii importante din punct de vedere politic si material.

Alte referate despre: atributiile parlamentului european, rolul parlamentului european, referat despre parlamentul european

Actele administrative

Teoria contractelor administrative s-a format in dreptul administrativ francez. Contractele administrative se deosebesc de contractele civile doar prin regimul juridic ce li se aplica, cel comun de drept civil pentru contracte si cel administrativ, de drept public in cadrul contractelor administrative.Organele administratiei publice pentru realizarea sarcinilor pe care le au nu folosesc numai acte administrative, ci si contracte administrative.

Alte referate despre: acte administrative, clasificarea actelor administrative, efectele actelor administrative

Regele fara parlament - Anglia

El considera increderea poporului si autoritatea regala ca doua elemente indispensabile ale oricarei politici sanatoase, regele fiind cheia de bolta de care nimeni nu se poate atinge fara a zdruncina edificiul. Carol si a dat imediat seama de prapastia care despartea pe opozantii de profesie de acest barbat de stat: "Wentworth - remarcase el - e un gentilom cinstit". Cand il avu in slujba sa, ii incredinta misiunile cele mai dificile; il facu preseAZdintele Consiliului Nordului211, apoi ii dadu sarcina de a pacifica Irlanda.

Alte referate despre: razboiul civil din anglia dintre rege si parlament, opozitia dintre rege si parlament 1642 - 1649 anglia secolul al 17, regimul politic in anglia
Referate afisate : 16
Medie note: 8.49 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.