Alchene hidrocarburi nesaturate cu dubla legatura

Hidrocarburile nesaturate cu dubla legatura

Hidrocarburile nesaturate cu dubla legatura
Se poate, de asemenea, elimina apă din alcooli prin cataliză heterogenă. Alcoolii se trec în stare de vapori, la 300-4000, peste oxid de aluminiu, silicat de aluminium sau oxid de toriu. Ultimul dă alchene-1 aproape pure, primii doi dau amestecuri în care predomină alchene-2. Randamentul se apropie de cele teoretice.

Alchenele suferă izomerizare când sunt încălzite singure sau în prezenţă de catalizatori. Astfel butena-1 se transformă în butenă-2 când este trecută printr-un tub de cuarţ gol la 5500, peste oxid de aluminiu activat sau silicat de aluminiu la 4000, sau peste acid fosforic la 2500. Peste aceiaşi catalizatori, la temperatură mai înaltă, butena-2 trece parţial în Izobutenă.

Propietăţi fizice. Propietăţile fizice ale alchenelor se deosebesc puţin de ale alcanilor. ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 17
Materia: Chimie

Alcanii

Denumirea alcanilor se realizeaza astfel: la numeralul exprimat in greaca care indica numarul atomilor de carbon se adauga terminatia “-an” pirmii patru termeni avand denumiri specifice. Incepand cu al IV-lea atom de carbon apare fenomenul de izomerie.

Alte referate despre: alcani, alcanii, actiunea alcanilor asupra mediului si asupra oamenilor - 41k -

Chimia organica

Chimia organica
Definitie:sunt hidrocarburi aciclice saturate care au catena deschisa, liniara sau ramificata si contin intre atomi de carbon numai legaturi simple(de tip σ).Prin indepartarea formala a unuia sau a mai multor atomi de hydrogen din molecula unui alcan sau izoalcan,se obtin grupe de atomi numite radicali.

Alte referate despre: substante organice, chimia organica, chimie organica

Hidrocarburile

2. Halogenii se adiţionează uşor la legătura dublă a alchelelor şi formează dihalogeno-alcani, în care cei doi atomi de halogen sunt legaţi de doi atomi de carbon vecini. Din etenă se obţine dibrometanul:
CH2=CH2+Br2 → BrCH2-CH2Br
Cel mai uşor se adiţionează clorul, cel mai greu, iodul(numai la lumină). Reacţia aceasta serveşte şi în chimia analitică fie calitativ, pentru identificarea dublei legături (decolorarea apei de brom), fie cantitativ, pentru titrarea ei cu soluţii de brom.

Alte referate despre: hidrocarburi, hidrocarburi aromatice, hidrocarburi saturate

Hidrocarburi alifatice

5. RADICALI: sunt fragmente moleculare obtinute prin indeparterea unui numar oarecare de atomi de H din molecula alcanului; apar intermediar in reactii chimice.= radical hidrocarbonat alcanic = radical alchil
•monovalenti: numele hc – an + il
ex: CH4 –> -CH3 metan metil

•trivalenti: numele hc – an + in
ex: CH4 –> ->CH2
metan metin

Alte referate despre: hidrocarburi alifatice, hidrocarbura alifatica, reactii de aditie in seria hidrocarburilor alifatice

Fenomenele alotropice ale carbonului si diamantului

Fenomenele alotropice ale carbonului si diamantului
Din pacate, amândoua acesta ipoteze au fos infirmate ulterior deoarece bronzul a fost redatat, provenind din intervalul 100 î.e.n.-100 e.n. Diamantele din ochii statuietei erau faţetate. Faţetarea este un procedeu ce nu a fost folosit înainte de anul 1300, primele diamante cu faţete provenind din nordul Italiei.

Alte referate despre: forme alotropice ale carbonului si diamantului, forme alotropice ale carbonului - diamantul si grafitul, download referat diamantul si grafitul forme alotropice ale carbonului

Hidrocarburi

Hidrocarburi
Cu cât molecula este mai mare cu atât energia necesară pentru ruperea forţelor intermoleculare trebuie să fie mai mare, iar punctele de fierbere corespunzătoare vor creşte. Dintre izomerii de catenă ai unui alcan, cel cu catenă normală are punctul de fierbere cel mai ridicat, iar izoalcanul cel mai ramificat are punctul de fierbere cel mai scăzut.

Alte referate despre: surse naturale de hidrocarburi, hidrocarburile, referat hidrocarburi

Hidrocarburile nesaturate cu dubla legatura

Numele hidrocarburilor nesaturate, cu o dublă legătură, derivă de la numele alcanilor corespunzători, prin modificarea sufixului an sau enă. De la etan derivă astfel etena, de la pentan, pentena. Metode de preparare. Cele mai multe dintre reacţiile prin care se formează alchenele sunt reacţii de eliminare; acestea pot fi considerate ca inversele unor reacţii de adiţie.

Alte referate despre: hidrocarburi nesaturate cu dubla legatura, alchene hidrocarbur nesaturate cu dubla legatura, alchene hidrocarburi nesaturate cu dubla legatura

Legatura ionica

Legatura ionica este definita ca fiind atractia electrostatica dintre ioni cu sarcini opuse. Se formeaza prin transferul de electroni dintre metale si nemetale. Astfel, elementele din grupele I si a II-a principala, avand mai putini electroni pe ultimul strat ii cedeaza cu usurinta transformandu-se in ioni pozitiv, in timp ce elementele din grupa a -VI-a, respectiv a VII-a principala accepta aceesti electroni formand ioni negativi. Se formeza astfel o molecula a carei legatura ionica se bazeaza pe atractia electrostatica exercitata intre atomii ionizati pozitiv sau negativ. Compusii ionici formati sunt electroneutri, suma sarcinilor pozitive fiind egala cu suma sarcinilor negative dintr-o cantitate data de compus ionic.

Alte referate despre: legatura ionica, legaturi ionice, referat legatura ionica

Formarea moleculelor - Legaturi chimice

În stare solidă ionii au poziţii fixe în reţeaua cristalină de aceea solidele ionice nu conduc curentul electric. În topitură şi în soluţie aceste substanţe sunt conductori de ordinul II (conductori ionici). Tot din cauza structurii rigide a cristalelor ionice, substanţele sunt casante.

Legătura covalentă
Legătura covalentă se realizează între atomi cu electronegativităţi mari şi cu diferenţa între electronegativităţi mică sau egală cu zero, prin punerea în comun a electronilor impari (neîmperecheaţi) ai atomilor care reacţionează. Dacă fiecare atom pune în comun câte un electron se stabileşte o legătură simplă:

Alte referate despre: formarea moleculelor - legaturi chimice, formarea moleculelor legaturi chimice, interactiuni intre atomi ioni sau molecule legaturi chimice

Alchene, alcani si alchine

Alchene, alcani si alchine
Dintre variantele enumerate mai sus, un interes major il prezinta alchilarea hidrocarburilor aromatice. Cunoscuta sub numele de reactie Friedel-Crafts, ea consta inin tratarea unei arene cu o halogenura de alchil, in cataliza acida, in prezenta unui acid Lewis (de exemplu, halogenura de alchil, de fier etc.). Produsul de reactie il constituie un omolog cu catena laterala al arenei folosite. Alchene, alcani si alchine Reactia de alchilare a arenelor decurge prin mecanismul obisnuit al substitutiei electrofile la nucleul aromatic, reactantul fiind carbocationul alchil ...

Alte referate despre: alchene alcani si alchine, alcheni alcani si alchine, alchene alcani alchine

Legaturi chimice

Modul in care ionii se formeaza este determinat de caracterul metalic sau nemetalic al elementelor care se combina: atomii metalelor cedeaza electronii de valenta, transformandu-se in cationi, iar atomii nemetalelor isi completeaza la octet numarul electronilor din stratul exterior, transformandu-se in anioni.

Alte referate despre: legaturi chimice, legaturile chimice, legaturi chimice referat

Artroplastia necimentata utilizand ceramici de alumina pentru acoperire si material de legatura

Aproximativ două milioane de capete ceramice au fost produse de cinci dintre cei mai importanţi producători: Cerasiv/Feldmuhle (Germania); Desmarquest (Franţa); Kyocera (Japonia); Metoxit (Elveţia); şi Morgan Matroc (Marea Britanie).

Alte referate despre: recuperare dupa artroplastie necimentata, artroplastia necimentata, aluminiul si alajele sale- materialele viitorului

Contul si dubla inregistrare

Contul si dubla inregistrare - Contul are o sfera de cuprindere mult mai restransa, referindu-se numai la unul din elemental patrimoniale cuprinse in bilant, dar despre care arata nu numai situatia acestuia la un moment dat , ci si modificarile la care este supus pe parcursl perioadei de gestiune .Contul si dubla inregistrare

Alte referate despre: contul si dubla inregistrare, referat contul si dubla inregistrare, atestat contul si dubla inregistrare

Cangurii-dubla nastere

Mirosul acesteia ghideaza embrionul spre marsupiu. Cu toate acestea, el nu izbuteste intotdeauna sa-si atinga scopul ratacindu-se, uneori prin blana murind in mai putin de o ora. Daca escaladarea a fost incununata de succes, embrionul ramane atarnat de mamelon timp de 190 de zile, transformandu-se treptat intr-un adevarat pui, cu corpul acoperit de blana.

Alte referate despre: pui de cangur la nastere, nasterea la canguri, nasterea domnului

Legatura dintre informatica si alte discipline

0x08 graphic
Computerul este un aparat electronic care poate face calcule de
milioane de ori mai rapid decât creierul uman. Prima data computerul
primeste date sau informatii de la utilizator, apoi proceseazadatele
ca pe simple semnale electrice, conform programului sau si produce un
rezultat.

Alte referate despre: legatura dintre informatica si alte discipline scolare, legatura dintre lingvistice si alte discipline, legatura dintre matematica si alte discipline

Legatura fizicii cu biologia

Acestea,la rîndul său o afectează mai departe şi şi astfel există o undă de „penetrabilitate”este „excitată” la un capăt,de exemplu prin călcare pe piatră ascuţită.Această undă este oarecum analogă cu ceea ce se întîmplă cu un lung şir de pietre de domino aşezate vertical atunci cînd este răsturnată piatra de la capăt,aceasta răstoarnă următoarele etc.

Alte referate despre: legatura covalenta, energia de legatura a nucleului, energia de legatura
Referate afisate : 17
Medie note: 7.95 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.