Aminoacizii

Aminoacizi

Avand pe molecula grupe amino - si carboxil care disociaza in mediu apos, aminoacizii formeaza amfioni, la anumite valori de pH numite punct izoelectric (pHi); la valori pH diferite de pHi moleculele lor capata o sarcina electrica neta, manifestand proprietati electroforetice. Aminoacizii reactioneaza atat cu acizii cat si cu bazele - proprietati amfotere- si pot functiona ca sisteme tampon.

Datorita gruparilor amino - si carboxil - cat si a altor grupari din molecula, aminoacizii prezinta o serie de reactii generale insa si unele reactii particulare care stau la baza multor metode de identificare si dozare a lor.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 13kb
Downloads: 1641
Materia: Chimie

Aminoacizii

Homoserina şi homocisteina,intermediari în metabolismul unor aminoacizi; acidul D-glutamic izolat din peretele celular al bacteriilor; D-alanina în larvele sau crisalidele anumitor insecte;D-serina din unii viermi.O varietate mare de aminoacizi ale căror funcţii metabolice nu sunt definite încă, se găsesc în ciuperci şi plantele superioare; unii dintre aceştia,cum sunt canavanina,acidul djencolic şi -cianoalanina sunt toxici pentru alte vieţuitoare !5!.

Alte referate despre: aminoacizi esentiali, aminoacizii, aminoacizi

Aminoacizii, proteine, monozaharide si viata

Referat despre Aminoacizii, proteine, monozaharide si viata
Este posibil ca pornind de la elemente chimice de baza (carbon,oxigen , hidrogen, azot, sulf) sa se obtina amino-acizi, apoi proteine, apoi molecule de ADN care sa se poata autoreproduce? Si totusi materia vie este constituita din astfel de macromolecule : proteine, glucide, lipide, etc. Cum se formeaza ele in organism? Veti afla in continuare!

AMINO-ACIZI
Amino-acizii sunt combinatii organice care contin in molecula una sau mai multe grupe amino si una sau mai multe grupe carboxil. Dupa structura, amino-acizii se impart in doua mari categorii : amino-acizii alifatici si amino-acizii aromatici. La amino-acizii alifatici, ...

Alte referate despre: aminoacizii proteine monozaharide si viata, referat aminoacizi proteine monozaharide, aminoacizii proteinele si monozaharidele

Amino - Acizi Naturali

Aminoacizi Naturali
Dupa asezarea relativa a grupelor functionale se deosebesc α-aminoacizi, β-aminoacizi, γ-aminoacizi, etc. Dintre aminoacizii alifatici, cei mai importanti sunt α-aminoacizi, adica acei aminoacizi care contin grupele functionale legate de acelasi atom de carbon. Se deosebesc mai multe categorii mari de α-aminoacizi alifatici:

Alte referate despre: amino-acizii naturali si rolul lor in organizm, amino-acizi naturali referat, amino-acizi naturali

Amino-acizi naturali

Aminoacizi naturali
Aminoacizii sunt combinatii organice care contin in molecula una sau mai multe grupe amino si una sau mai multe grupe carboxil. Dupa structura, aminoacizii se impart in doua mari categorii: 1.Alifatici: unde grupele functionale sunt legate de o catena alifatica, chiar daca in molecula exista un nucleu aromatic. 2.Aromatici: unde grupele functionale sunt legate de un ciclu aromatic.

Alte referate despre: despre amino acizi naturali, referate amino acizi naturali, amino acizi

Analize specifice la iaurt

Produsele lactate acide sunt produse echilibrate in energie, bogate in proteina, vitamine, macro-si oligoelemente..In procesul tehnologic ale acestor produse, are lor cuagualarea cazeinei si a proteineleor serice cu proteoliza acestora si formarea de compusi cu masa moleculara mai mica.Proteoliza mareste digestibilitatea acestor produse.

Alte referate despre: analiza specifica efectuata la fabricarea iaurtului, analize specifice din industria zaharului, analize specifice in industria alimentara cascavalul

Aminoacizii, proteinele si monozaharidele

L (+)-Alanina poate exista sub 3 forme : doi enantiomeri si un racemic. In stare combinata se gaseste in diferite proteine, cum sunt cazeina, gelatina, dar mai ales fibroina ( din matase). Beta alanina se gaseste in natura drept component al acidului pantotenic, care este o vitamina din complexul B, reprezentand unul din factorii de crestere.Este singurul vbeta-amino-acid existent in natura.

Alte referate despre: aminoacizi proteine, aminoacizii proteinelor, aminoacizii proteine

Date despre proteine si aminoacizi

Obtinând succese , a fost solicitat de Baeyer la Universitatea din Erlanger , unde a facut primele observatii asupra stereochimiei . Apoi a studiat purinele , elucidând structura acestora în detaliu, legând-o de mecanismul vietii . E. Fischer a aratat ca purinele ( constituenti ai acizilor nucleici ) sunt molecule-cheie în tesuturile vii .

Desi în 1902 I s-a acordat Premiul Nobel , viata stiintifica a lui
E. Fischer si-a continuat linia ascendenta . Urmatorii ani a manifestat interes în studiul moleculelor complicate ale proteinelor , aratând modul în care aminoacizii se combina în molecula proteica , precum si metoda de legare a acestora . Astfel , în 1907 , a construit o molecula proteica alcatuita din 18 unitati de aminoacizi . Experimentând-o a aratat ca enzimele digestive o ataca ...

Alte referate despre: proteine si aminoacizi, proteine acizi aminoacizi zaharide, proteine sau aminoacizi

Fiziopatologia aminoacizilor (aa)

Paraclinic :
- concentratii mari de fenilalonina apar dupa ziua a 4-a
Tratamentul cu dieta clasica (combinatie de aa artificiali si fenilalonina redusa) trebuie inceput in prima luna de viata si sa dureze cel putin 8 ani.
II. Homocistinuriile
- sunt 7 tulburari distincte biochimice si chimice
- caracterizare - concentratie crescuta de sulf
- prezenta homocisteine in sange si urina
- se datoresc : - activitatii reduse a cistation - sintetaza, enzima a transsulfurarii prin care metionina cisteina
- conversia diminuata a hormocisteinei in metionina

Alte referate despre: aminoacizii esentiali, aminoacizi referat, aminoacizi si proteine

Proteinele - substante chimice complexe

Anticorpii, cunoscuti sub numele de imunoglobuline, sunt proteinele care protejeaza corpul impotriva imbolnavirii. De obicei, acestia sunt produsi ca reactie la prezenta unui antigen, cum ar fi otrava sau bacteriile, si se formeaza in tesuturile limfatice ale corpului. Hemoglobina, una dintre cele mai complexe proteine ale organismului, este responsabila de transportul oxigenului de la plamani la tesuturi.

Proteinele nu sunt de obicei folosite pentru a produce energie. Cu toate acestea, cand rezervele de hidrati de carbon si grasimi sunt epuizate, datorita infometarilor sau bolilor, organismul incepe sa descompuna proteinele pentru a obtine minimum 200 kilocalorii pe zi, necesare supravietuirii. Procesul este reglat de hormoni, care determina descompunerea mai degraba a proteinelor din muschi, splina si ficat, decat din celelalte organe vitale.

Descompunerea ...

Alte referate despre: substante chimice complexe, substante chimice, clasificarea substantelor chimice

Proteinele in alimentatie

Proteinele sunt, din punct de vedere chimic sunt compusi macromoleculari naturali, cu structura polipeptidica, care prin hidroliza formeaza -aminoacizi. Ele contin pe langa carbon, hidrogen, oxigen, azot, sulf, potasiu, cat si alti halogeni.

Alte referate despre: proteinele in alimentatie, proteine in alimentatie, rolul proteinelor in alimentatie

Lapte Zuzu - Proiect S.C.P.S.

Miros─ este specific, putin pronuntat. Laptele vechi are un miros acrisor, mai poate primi miros de grajd, urina, balegar. Gustul─ este dulceag si caracteristic Lapte Zuzu - Proiect S.C.P.S. Proprietati chimice: pH- ul─ aciditatea libera a laptelui se exprima prin pH care arata concentratia in ioni de hidrogen din solutii. Laptele de vaca are pH- ul intre 6,7- 6,4. Aciditatea─ laptele proaspat muls este usor acid. Aciditatea se exprima in grade Thörner si este cuprinsa intre limitele 15-19oT. Compozitia chimica a laptelui. Controlul calitatii laptelui. Aceasta variaza in functie de specia animalului si de alti factori(rasa, specie). Dupa compozitie laptele mai poate fi: - integral - din care nu s-a scos si nu s-a adaugat vreunul din componentii sai
- smantanit - caruia i s-a extras grasimea prin smantanire naturala sau mecanica ...

Alte referate despre: lapte zuzu, laptele zuzu, planul de marketing-lapte zuzu

Metabolismul protidic in soc

Aceasta cale nu e suficienta si rezulta hiperaminoacidemie.Hipoxia hepatica determina: scderea dezaminarii oxidative rezultand scaderea ureogenezei si scaderea GNG razultand hipoglicemie.Semne de insuficienta hepatica:hipoglicemia,scade ureea in sange,hiperaminoacidemie. 2)Intensificarea procesului de proteoliza.In socul ireversibil creste proteoliza in focarul lezional si-n tesutul muscular datorita:hipoxiei tisulare severe,acidozei locale,acumularii intracel de AGL.

Alte referate despre: metabolismul protidic, tulburari ale metabolismului protidic si lipidic, tulburari ale metabolismului protidic biochimie

Sinteza proteinelor

Structura tridimensionala a ribozomilor a fost descrisa complet pentru E. coli in august 2000. Astfel s-a constatat ca proteinele din compozitie sunt structuri de asigurare a unitatii si mobilitatii ribozomale, fiind situate mai mult la suprafata ribozomului de unde trimit extensii sinuoase spre interior, unde sunt locatiile de cuplare a ARNt.. Sinteza propriuzisa a peptidului si mai ales formarea legaturii peptidice reprezinta opera aproape exclusiva a ARNr 23S (28S la eucariote). Astfel ribozomul poate fi privit ca o uriasa riboenzima. (asta e de actualitate !)

Alte referate despre: sinteza proteinelor, sinteza proteinelor referat, sinteza proteinelor in organismele vii si in vitro

Enzime proteolitice vegetale

Ca si enzimele de origine animala, proteinazele vegetale se pot imparti in doua grupe: proteinaze si peptidaze. Cel mai bine sunt studiate in prezent proteinazele vegetale. In functie de structura centrului activ, proteinazele de origine vegetala se impart in doua grupe:
- proteinaze tiolice care contin in centrul loc activ o grupa sulfhidril (deci un rest de cisteina);
- proteinaze netiolice care sunt reprezentate de toate celelalte proteinaze.

Alte referate despre: enzime proteolitice, enzimele proteolitice, enzimelor proteolitice

Insulina si metabolismul protidic in diabetul zaharat

2)creste sinteza de acizi nucleici (DNA,ARN) deoarece stimuleaza DNA,ARN-polimeraza,dar si prin riboza produsa prin suntul pentozofosfatilor; 3)activeaza factorii de transcriptie care maresc copierea informatiei genetice de pe DNA pe ARNm(accelereaza transcriptia); 4)stimuleaza formarea legaturilor peptidice intre aminoacizi; 5)deoarece activeaza ciclul Krebs,creste ATP-ul necesar sintezei proteice.

Alte referate despre: metabolismul lipidico din diabete zahar, metabolismul lipidic in diabetul zaharat, insulina si diabetul zaharat

Rolul proteinelor in alimentatie

In plus, aceste substante au si rol plastic, de refacere a tesuturilor uzate. In ceea ce priveste mineralele si vitaminele, ele indeplinesc mai ales functia de catalizatori ai proceselor biochimice, iar apa, dupa cum se stie, este mediul indispensabil de desfasurare a vietii celulare. Proteinele Proteinele sunt substante de o mare complexitate. Ele sunt suportul material al vietii; sunt cele mai raspandite substante organice in materia vie. In compozitia lor intra elementele: C, H, O, N, S, adesea P si uneori metal (Fe, Cu, Mg, Co). In tubul digestiv proteinele sunt transformate, sub influenta diferitilor fermenti, in elementele din care sunt formate si care se numesc aminoacizi.

Alte referate despre: importanta proteinelor in alimentatie, proteine din alimentatie, proteinele in alimentatie referat

Imunogenitatea si specificitatea

Exemplu: Un fragment din mioglobina liniar, 132-146, cu structura amfipatica, este recunoscut numai de Ly T, prin TCR (T cell receptor), doar daca sunt prezentati Ag de APC(de exemplu macrofagele). APC au numai legaturi cu aminoacizii hidrofobi prin MHC, Ly T au legaturi numai cu aminoacizii hidrofili prin TCR.In timpul formarii legaturilor, antigenul capata o conformatie helicoidala in care aminoacizii hidrofobi trec catre MHC, iar aminoacizii hidrofili trec catre TCR.

Alte referate despre: calitatea este diferenta specifica dintre reusita si esec, restaurant cu specific descriere, specificul umanismului romanesc
Referate afisate : 18
Medie note: 8.21 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.