Arta paleoliticului

Arta paleolitica

Arta paleolitica debuteaza in auringnacian cu „productii”care evidentiaza tendinta de abstractizare, de utilizare de simboluri, de sugerare a unei idei mai curand, decat a reproduce fidel un model din natura. De data mai recenta (solutrean – magdalenian), marile productii de la Lascaux reveleaza o redare aproape fotografica a animalelor. Acest stil de abordare , realist si naturalist al animalelor nu schimba cu nimic valoarea simbolica a desenului.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 258kb
Downloads: 848
Materia: Istorie

Civilizatii in Paleolitic si Mezolitic

La inceputul perioadei se plaseaza cele mai vechi descoperiri care ar putea fi eventual legate de o activitate umana constienta. Astefel in clubul fosilier de la Bugiulesti (Valea lui Grauceanu), din bazinul Oltetului, s-a gasit un complex cu urme osteologice (fara conexiune anatomica integrala), provendind de la 30 animale specifice faunei din etajulvillanfranchian, alaturi de care erau si pietre, ajunse artificial in acest loc fara panta accentuata (deci nu prin rulare naturala de catre ape).

Alte referate despre: civilizatii in paleolitic si mezolitic, paleolitic si mezolitic, referate la arheologie arta paleolitica si mezolitica

Caracterul

Caracterul este o formatiune superioara la structurarea caruia contribuie trebuintele umane, motivele, sentimentele superioare, convingerile morale, aspiratiile si idealul, in ultima instanta, conceptia despre lume si viata.

Alte referate despre: caracterul, caracterul latin al limbii romane, caracterul uman

Cultura pelasgica

Cultura pelasgica - Etnologul si lingvistul-folclorist român, Nicolae Densusianu (1846 – 1911), a considerat, în tratatul d-sale de etnologie si mitologie geto-daca, Dacia preistorica, faptul ca populatia pelasga ar fi realizat unul dintre cele mai mari dominioane europene ale epocii paleolitice. Cum s-a întâmplat asa ceva, tinând cont de posibilitatile tehnico-militare ale vremii? Cultura pelasgica

Alte referate despre: cultura pelasga, referate cultura pelasgica, cultura pelasgica

Arta bizantina

Muzica Bizantina este cântata pe o singura voce, necunoscând armonia
decât foarte târziu. În cântul liturgic vur aparea si instrumente dar
aceste vor sustine cântul, nu-l vor acompania armonic. Imnurile se
cântau la slujbele de dimineata, seara si la liturghii.

Alte referate despre: arta bizantina, arta bizantina referat, referat arta bizantina

Arta Paleolitica

Cea mai spectaculoasa manifestare ramane arta reprezentata in paleolitic prin obiectele de uz comun decorate(harpoane) si obiecte de podoaba personale(pandantive), sculpturi in rondebosse(ex. Celebrele Venusuri paleolitice) sau bazorelief (bizonii de la Tuc d'Audobert si celebrele basoreliefuri de la Roc de Sers, Franta) si picturi rupestre din zona franc-cantabrica (Altamira, Lascaux).

Alte referate despre: arta paleolitica, arta paleoliticului, arta paleolitic

Arta Medievala

Arta celtica a Evului Mediu descrie arta popoarelor celtice din Irlanda si Marea Britanie din secolul al V-lea, odata cu retragerea administratiei romane si pana in secolul al XII-lea la instaurarea artei romanice.

Alte referate despre: arta medievala, arta medievala romaneasca, arta medievala de la romanic la gotic

Specializarea natiunilor

Specializarea natiunilor
- avantajul se refera la diferenta de productivitate in obtinerea unui bun, adica unul si acelasi bun este produs in tari diferite cu cheltuieli diferite.

Alte referate despre: specializarea natiunilor, institutiile specializate ale organizatiei natiunilor unite, societatea natiunilor

Arta greaca

Arta cicladică este cea mai veche mărtuire a artei greceşti . S-a desfăşurat în epoca bronzului vechi. Cele mai frumoase manifestări ale Cicladelor , pe lângă numeroasele obiecte din bronz şi argint , le constituie „idolii“ cicladici. Aceste statuete din marmură reprezentau personaje puternic stilizate . La realizarea lor s-a ţinut seama riguros de păstrarea proporţiilor, care le-a conferit un superb echilibru. Este încă imposibil să cunoaştem semnificaţia lor exactă. Spre sfârşitul mileniului al II-lea Î.C., se diminuează producerea lor.
Arta minoică corespunde perioadei de dominaţie a Cretei în jurul anului 1800 Î.C.

Alte referate despre: arta greaca, arta greaca referat, stiinta si arta greaca

Turnarea operelor de arta

Factor deosebit de important în dezvoltarea turnătoriilor comerciale sunt preţul şi timpul necesar realizării turnării, se reduce preţul de cost aproape la jumătate, comparativ cu cel al modelelor metalice, datorită reducerii considerabile a manoperei folosite la execuţie, timpul de execuţie fiind cu 40-50% mai mic decât la modelele metalice. O importanţă deosebită o are controlul direct asupra fiecărui proces şi înalta calificare şi experienţă a muncitorilor.

Alte referate despre: turnarea operelor de arta, turnarea obiectelor de arta-licenta, turnare opere de arta

Arta de Comediograf a lui Caragiale - aplicatie pe "O scrisoare pierduta"

În acest punct am putea detalia teoria autonomiei valorilor estetice abordată atât de Tudor Vianu în „Estetica”, cât şi de Titu Maiorescu în „Comediile d-lui Caragiale” ce atestă că, receptorul primeşte, urmărind conflictul dramatic, progresia dinamică a actelor de limbaj, o „emoţie impersonală”, o „înălţare spirituală”, corespunzătoare fenomenului purificării prin contemplaţie estetică- Catharsis.

Alte referate despre: personajele lui caragiale in comedia o scrisoare pierduta, date despre ion luca caragiale si opera o scrisoare pierduta, caragiale-in luca o scrisoare pierduta

Simboluri crestine in arta renascentista

Actiunea se desfasoara pe trei planuri. Cel de jos, in plan principal, este alcatuit din muritorii, insa pictorul tinde sa marginalizeze oamenii de rand, cei cu un aspect mai modest, si sa-i centralizeze pe cei ce confera un aer mai important.

Alte referate despre: simboluri crestine in arta renascentinarenascentina, simboluri crestine in arta renascentina, simboluri artistice crestine in arta contemporana

Geneza in arta si literatura

Atunci se ivi Valea Juaja, iar din adâncurile lacului revăsat apărură primele făpturi omeneşti : un bărbat şi o femeie cărora li s-a zis “Tata” şi “Mama”. Multă vreme au rămas ei ascunşi printre stânci de teama monştrilor, căci nu ştiau că pieriseră. Urmaşii acestei perechi au ridicat mai târziu templul de la Wariwilka, ale cărui ruine mai dăinuiesc încă.

Alte referate despre: arta si literatura, scoala fiinta arta si literatura, viata cotidiana reflecta in arta si literatura romana

Cuvant de Tudor Arghezi - Arta Poetica

3. Neologismele („molecule”, „celule”) stau alături de cuvinte sau expresii populare sau regionale :”Brotăcel”, „Ţandăra”, „Scamã”, „Niţicã”
4. Caracterul liric sau poetic al poezie este accentuat si de topica propoziţiilor(ordinea lor care conţin inversiuni sau intercalãri de cuvinte.
5. În poezia „Cuvânt: se remarcã originalitatea versificaţiei.

Alte referate despre: cuvant de tudor arghezi arta poetica, cuvant de tudor arghezi-arta poetica, poezia cuvant de tudor arghezi arta poetica

Arta medievala interactiva

Acestui tip ii apartin bisericile manastirilor Vodita, Tismana si Cozia, din a doua jumatate a secolului XIV, cea din urma situandu-se printre cele mai de seama creatii arhitectonice din intreg sud-estul european, servind ca model pentru o buna parte din bisericile de mai tirziu.

Alte referate despre: arta medievala referat, arta medievala romanica, arta medievala stilul romanic

Arta narativa in Hanul Ancutei

Cum era si de asteptat, acest volum de povestiri isi are inceputul prin prezentare timpului si spatiului. Naratorul principal, aflandu-se la han, ne ofera o privira de ansamblu asupra acestuia: “hanul acela al Ancutei nu era han-era cetate”. Mihail Sadoveanu stie cum sa pastreze interesul cititorilor, acesta fiind si unul din motivele pentru care nu pune un prea mare accent asupra descrierii hanului in acest prim capitol. Initiatorul “turnirului naratoric” este comisul Ionita. Complexitatea istorisirii este redusa fara a diminua insa din farmecul acesteia. Razesul se dovedeste a fi un narator personaj.

Alte referate despre: arta narativa in hanul ancutei, mihail sadoveanu arta narativa la hanul ancutei, arta narativa din hanul ancutei

Arta ca monument al despartirii omului de Dumnezeu

Arta [de dragul artei] este neputinta de a vedea departe, neputinta de a vedea pe Dumnezeu. Întepenirea în sine însusi. Toatã istoria artei nu este decât o paradã a unor oameni complexati. O paradã a neputintei. O luare cu asalt a “palatului de iarnã” a constiintei noastre. O revolutie prin care constiinta este fortatã sã recunoascã toate aceste complexe ca pe ceva deosebit si vrednic de luat în seamã. În scrierile sale despre artã Freud numeste artistii “nebuni pe scenã”.

Alte referate despre: relatia omului cu dumnezeu, comuniunea omului cu dumnezeu, asemanarea omului cu dumnezeu
Referate afisate : 17
Medie note: 8.41 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.