Asirieni

Asirienii

Deoarece nu aveau hotare naturale, tarmuri sau lanturi muntoase, erau vulnerabili din orice directie. Din aceasta cauza era nevoie de o armata putemica si mobilizata in orice moment, pentru mentinerea imperiului. Asirienii erau comercianti indrazneti. Mai mult, principalele cai comerciale ale Mesopotamiei au trecut prin tara lor, aceasta a reprezentat in sine posibilitatea de imbogatire a oricarei puteri ce definea controlul asupra lor.

Ca si vecinii lor babilonieni, si asirienii erau amoriti, adica urmasii popoarelor semitice care in mileniul III i.e.n. iesind din Arabia au subjugat orasele Sumer si Akkad. Apariria Asiriei ca stat independent a fost in jurul anului 1900 i.e.n., dar a continuat sa fie sub dominatia regatului barbar Mitanni.

In decursul acestei lungi si grele perioade, asirienii nu numai ca au reusit sa-si pastreze identitatea, dar au dezvoltat si o traditie militara putemica. Astfel, in secolul XIV i.e.n. au putut lansa o campania expansionista.

O armata brutala
Au ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 800
Materia: Istorie

Istoria Romei Antice - cronologie

Râul, care era în inundaţie, s-a ridicat şi a purtat uşor leagănul în care erau gemenii în aval.Romulus şi Remus sunt salvaţi de către zeul râurilor Tiberinus, care îi plasează pe Dealul Palatin. Acolo, sunt îngrijiţi de către o lupoaică şi hrăniţi de o ciocănitoare sub un smochin, două animale sacre pentru Marte. Romulus şi Remus sunt apoi descoperiţi de către Faustulus, un păstor al lui Amulius, care duce copiii la casa sa.

Alte referate despre: istoria romei antice, istoria romei antice referat, referat istoria romei antice

Mongolii

Traiau din cresterea
oilor, caprelor si a cailor pe partea de nord a actualei Mongolii. Din
valorificarea animalelor obtineau carne, lana, piei, iar din
prelucrarea laptelui obtineau branza si cascaval. Bautura national a
devenit kumis-ul, laptele de cal fermentat. Pasla obtinuta din lana
acoperea iurtele - corturi circulare sustinute de barbe de lemn. Se
organiyau in ginti si in triburi, nobilii alegeau hanul conducatorul.

Aceasta situatie a fost scimbata de Temdjin, fiul unui cap de ginte,
al carui tata fusese ucis inca din copilaria lui Temdjin. Tineretea
vitrega i-a format un caracter darz si nemilos. Pe rand s-a rafuit cu
toti rivalii, a unit triburile, cu o mana forte a reorganizat
societatea mongola, bazandu-se pe o armata puternica, disciplinata si
devotata pana la fanatism, cu ajutorul careia si-a consolidat puterea.
În 1206 si-a luat numele de Ginghis-han, adica "stapanul lumii".

Alte referate despre: mongolii, imperiul mongol, mongolia

Imperiul otoman

Prima perioada a istoriei Imperiului Otoman era caracterizata de expansiune teritoriala aproape continua, timp in care dominatia turca a pornit de la un principat Anatolian nord-vestic spre a cuceri mare parte din sud-estul Europei si Anatoliei. Institutiile politice, economice si sociale ale clasei imperiilor islamice au fost amestecate cu cele mostenite de la Imperiul Bizantin si de la marile imperii otomane din Asia centrala si au fost restabilite in noi forme care sa integreze acea zona in timpuri moderne.

Alte referate despre: imperiul otoman, imperiul otoman referat, referat imperiul otoman

Imperiul bizantin

Societatea viacurilor al IV-lea si al V-lea avand religia crestina recunoscuta oficial in Imperiul Roman va evolua in cele doua capitale, la Constantinopol si la Ravenna, in suprapunerile traditiilor complexe din perioada precedenta, in care influentele orientale vor patrunde tot mai puternic in structura politica si culturala a Imperiului.

In Roma, parasita de administratia centrala, va ramane stapan papa. El va exercita o actiune de suprematie ecleziastica nestanjenita de autoritatea politica. Imparatii bizantini renuntand la titlul de pontifex maximus se vor cansidera ierarhii laici ai bisericii, cu dreptul conducerii acesteia. La sinoadele economice ale crestinismului, prezidate de imparatii bizantini, papa isi va trimite delegati pentru a nu recunoaste suprematia imperiala.

Sinoadele economice ale crestinismului au fost locul intalniri eforturilor de a mentine ...

Alte referate despre: imperiul bizantin, imperiul bizantin referat, imperiul bizantin factori geografici

Civilizatia si cultura persana

Educatia astfel dirijata urmarea în principal sa le asigure tinerilor
pregatirea necesara în vederea viitoarelor functii administrative sau
militare care îi asteptau. Iar pentru a-l obisnui pe tânar cu viata
grea a soldatului, exercitiile si instructia la care erau supusi erau
foarte dure: tinerii executau lucrari agricole istovitoare, faceau
marsuri lungi pe arsita si pe ger, calareau pe cai naravasi, erau
alimentati foarte prost; sau erau pusi sa treaca înot un fluviu, cu
tot echipamentul si armamentul personal. Grecii admirau educatia data
tinerilor persani, despre care Herodot (simplificând însa lucrurile)
spune: "Tinerii persi sunt învatati trei lucruri: sa citeasca, sa
traga cu arcul si sa spuna totdeauna adevarul".

Alte referate despre: civilizatia si cultura persana, civilizatia si cultura romana, cultura persana

Imperiul persan

A fost remarcabil faptul că imperiul atât de fragil ( cel mai mare de până atunci ) a reuşit să supravieţuiască aproape 200 de ani. Imperiul a ajuns cel mai întins în timpul lui Darius. În 512 î.Hr. el a traversat Bosforul încercând fără succes să învingă triburile nomade scite aflate dincolo de Dunăre. 20 de ani mai târziu el reface itinerariul, reuşind să ocupe Tracia, pâna la graniţele Macedoniei.

Alte referate despre: imperiul persan, imperiul persan referat, imperiul persan clasa a 5 a

Babilonia antica

Timp de peste trei secole Babilonul a fost condus de regi asirieni sau de oameni numiti de acestia. Insa doua triburi nomade aparute de curand, arameonii si caldenii, s-au opus cu perseverenta asirienilor. Datorita statutului sau de oras sfant, Babilonul a fost bine tratat de asirieni si i-a sprijinit in general impotriva celor doua triburi. Totusi in 689 i.e.n. regele asirian Sennacherib si-a pierdut rabdarea fata de instabilitatea continua din zona si a distrus babilonul.

Alte referate despre: babilonul antic, babilonia antica, dreptul familiei si dreptul succesoral in babilonul antic

Chinezii si mesopotamienii

Popoarele orientului antic sunt primele popoare care au inventat scrierea. Primul popor care a inventat scrierea sunt SUMERIENII acest popor fiind localizat în vestul Asiei , această scriere inventată de ei fiind cuneiforma adică nu foloseau litere şi cifre ci simboluri şi semne ; Kramer , istoric şi arheolog , spunea că’’ istoria a luat naştere în Sumer’’. În orientului antic s-au constituit mai multe grupe de popoare, acestea fiind: Popoare indo-europene: hitiţi, mezi, perşi şi arieni –în orient; greci, latini, slavi, celţi, traci –în Europa. Popoare semito-hamite: egipteni, fenicieni, evrei, asirieni, akkadieni, babilonieni. Popoare simto-tibetane: chinezii şi popoarele din podişul Tibet. Sumerienii nu fac parte din nici una din grupele de mai sus. În continuare voi prezenta două din popoarele antice orientale .

Alte referate despre: referat china, china, china antica

Colonializarea

In Asia, presiunile Marii Britanii asupra Indiei s-au intensificat, pina cind intregul sub-continent (Pakistanul, India si Bangladeshul de azi) a fost supus direct sau indirect conducerii britanice. Pina la Rascoala Indiana din1857, India era responsabilitatea Companiei India de Est, dupa care a fost preluata de Coroana. India a fost in curind privita ca "Bijuteria Coroanei", vasta si exotica, in timp ce Armata Indiana a devenit expresia autoritatii si prestigiului britanic în Orient.

Comert si politica:
Comertul si politica au dus la o continua raspindire a influentei britanice. Singapore a fost fondat in anul 1819, insa urmatoarea miscare importanta a avut loc dupa o jumatate de secol, cind Burma si Malaya (astazi Birmania, respectiv Malaezia) au fost cucerite dupa o serie de razboaie si tratate. Franta a cucerit Indo-China (Vietnam, Cambodgia si Laos), in mod asemanator. Expansiuni si mai importante au fost inregistrate in Asia Centrala, de catre rusi, care au patruns in Persia ...

Alte referate despre: colonializarea

Babilonia

Insa Hummurabi a schimbat orinduirea religioasa, ridicindul pe Marduk, zeul orasului Babilon in pozitia de conducator al panteonului sumerian, sustinind ca aceasta este dorinta zeitatilor implicate! Cu timpul credinta in suprematia lor Marduk a prins radacini si Babilonul a devenit un oras sfint, centrul cultural si o metropola bogata.

Acest statut a fost consolidat intr-o perioada lunga, pina in secolul al 12-lea i.e.n. cind Babilonul a fost eclipsat politic sub controlul unui popor barbar. Sub domnia lui Nabucodonosor I (1123-1103 i.e.n.) si a succesorilor sai, orasul a devenit din nou capitala unui regat independent, dar in secolul al 10-lea i.e.n. asirienii au ocupat Mesopotamia.

Alte referate despre: babilonia, gradinile suspendate din babilon, babilon

Orasele Orientului Antic

Summerul reprezinta leaganul civilizatie terestre. Acolo, in Mesopotamia, acum 6000 de ani s-a creat scrieterea cuneiforma. De la vechii sumerieni am mostenit agricultura, intrebuintarea calului, a monedei, mestesugurile, industria, administratia, geoetria, astronomia, irigatiile, calendarul, cartile, bibliotecile, scolile, litereatura, muzica si sculptura, fardurile, bijuteriile, sahul,zarurile, popicele si impozitul pe venit. Aceasta civilizatie ni sa transmis prin intermediul Cretei, apoi al Greciai si al Romei.

Alte referate despre: orasele orientului antic, orase din orientul antic, orasele stat in orientul antic

Imperiului Persan - Cultura si civilizatia

Cuprins între fluviile Tigru şi Indus, Marea Caspică, Golful Persic şi Oceanul Indian, podişul iranian se întinde pe o suprafaţă de trei milioane de kilometri pătraţi. Pe acest teritoriu s-au încrucişat – încă de acum patru mii de ani – numeroase drumuri comerciale care legau Orientul Apropiat, pe de o parte cu India şi China, pe de altă parte cu ţările din bazinul răsăritean al Mediteranei. În acest spaţiu s-au născut, s-au dezvoltat, s-au înfruntat regate, imperii şi civilizaţii diverse. Istoria Persiei a fost strâns legată – în antichitate şi în perioada de început a Evului Mediu – cu istoria Asiriei şi Babilonului, a Egiptului, Greciei şi Romei, a Bizanţului şi Islamului.

Alte referate despre: imperiul roman cultura si civilizatia, imperiul roman cultura si civilizatie, antropologie cultura si civilizatia imperiului persan

Originea si evolutia vertebratelor

Inima are cel putin doua camere. Aparatul excretor este format din rinichi si uretere. Glandele endocrine sunt foarte dezvoltate. Sexele separate, au o singura pereche de gonade. Gonoductele deriva din ureterele primitive.Dezvoltarea embrionara are o durata si faze de
Dezvoltare, care difera in functie de cantitatea de vitelus.

Alte referate despre: originea si evolutia vertebratelor, originea si evolutia limbii romane, originea si evolutia lb romane

Alcoolul

In final, se pune intrebarea cu nuante sentimentale, ce ar insemna viata fara un pahar de vin, amintindu-se ca acest produs este indisolubil legat de orice ceremonie de familie, de orice intrunire, sarbatoare, intalniri prietenesti, intalniri de afaceri, receptii, ocazii deosebite care mar cheaza viata fiecarui individ. Intrucat se face asocierea efectului euforizant al alcoolului cu toate aceste momente, se ajunge la concluzia ca un paharel, altii zic doua, nu strica, se creeaza o conceptie cu nuante permisive foarte periculoase in sensul ca omul poate consuma alcool, dar...cu masura!

Alte referate despre: alcooli, alcool, alcoolul

Alcoolul - efecte asupra organismului

Paralele cu cresterea consumului de alcool s-au acumulat rezultatele cercetarilor stiintifice care dovedeau fara drept de apel efectele daunatoare ale alcoolului asupra organismului, concretizate in campanii antialcoolice, pe cat de bine sustinute teoretic, pe atat de lipsite de eficacitate in practica.

Esecul actiunilor antialcoolice se datoreste mai multor factori. Lupta antialcoolica s-a desfasurat si se desfasoara in intreaga lume discontinuu, nu complet de convingator si sub aspect mai mult discursiv decat faptic. Consumul de alcool pierzandu-se in timpuri foarte indepartate ale existentei spetei umane, de fiecare data cand sunt prezentate problemele legate de alcoolism se lasa niste punti de trecere, se vorbeste despre uz si abuz, se face apel la unele metode terapeutice traditionale pe baza de alcool, se citeaza aforisme cu inteles ambiguu, se dau exemple de artisti sau scriitori prieteni ai lui Bacchus care au scris- poate sub influenta alcoolului, ca acesta nu ar fi chiar asa ...

Alte referate despre: alcoolul-efecte asupra organismului uman, alcoolul efecte asupra organismului uman, alcoolul efecte asupra organismului referat

Desertul Sahara - geologie, asezari, animale

În perioada neolitică o parte a deşertului era mai umedă decât azi, ceea ce a determinat formarea culturilor de pe valea Nilului, Eufratului, şi valea Tigrului. În secolul al VI-lea î.Hr. locuitorii acestei regiuni se ocupau cu agricultura şi abia în secolul al II-lea î.Hr. cu creşterea cailor (conform picturilor din peşteriile din Egipt Anatolia, bazinul mării Egee). În Epoca Bronzului în secolul al XVI-lea î.Hr. s-au perfecţionat armele de luptă, introducându-se carele de luptă (război). În timpul faraonului Ramses al III-lea sunt amintite 92 care de război, 184 de cai, luate ca pradă de război în campania militară din Libia. În secolul I î.Hr. începe perioada uscată a Saharei ceea ce a determinat diminuarea treptată a agriculturii şi creşterii animalelor.

Alte referate despre: desertul sahara - geologie asezari animale, referat desertul sahara geologie asezari animale, desertul sahara geologie

Europa

- temperat continentală – spre răsăritului continentului; specific: amplitudini termice mari (cu diferenţe foarte mari între valorile absolute – Moscova sub -40° iarna, 35° vara), precipitaţii nu prea abundente ;

Alte referate despre: tari si capitale din europa, turismul in europa, europa

Masajul

In India antica a fost cunoscut si practicat de catre "popor".Vechii
indieni isi ungeau corpul cu uleiuri aromate (aromoterapia).Se imbaiau
in apele fluviilor socotite sacre.Masajul indian consta din neteziri
,presiuni si framantari ale partilor moi ale corpului incepand cu fata
,apoi trunchiul si terminand cu membrele superioare si inferioare .Pe
membre manevrele se executau in ritm rapid de la radacina lor spre
extremitati ca si cum s-ar fi dorit sa se scoata raul din ele.

Alte referate despre: masaj, masajul, masaj sportiv
Referate afisate : 19
Medie note: 7.90 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.