Aspectul cromatinei x in celulele epiteliale ale mucoasei bucale

Celulele epiteliale de la nivelul mucoasei gastrice si intestinale

Din aceste transformări rezultă chimul gastric. Stomacul are o formă de cimpoi şi prezintă anatomic şi histofiziologic trei regiuni: regiunea cardiei, în continuare cu esofagul, rudimentară la om, regiunea pilorică la trecerea în intestin şi regiunea fundică sau a corpului stomacului; stomacul are două margini: una concavă, cu traiect scurt, mica curbură, şi alta lungă, convexă, marea curbură.

Celulele epiteliale de la nivelul mucoasei gastrice si intestinale
Suprafaţa internă a stomacului este brăzdată de numeroase cute orientate de la cardia la pilor, anastomozate între ele, de grosimi variabile care constituie marele relief al stomacului.

Celulele epiteliale de la nivelul mucoasei gastrice si intestinale
Examenul cu lupa permite observarea unui mare număr de şanţuri circulare care delimitează ariile mamelonare sau gastrice, ce constituie relieful mic al stomacului. Pe suprafaţa ridicăturilor mamelonare se deschid numeroase orificii care reprezintă ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 10kb
Downloads: 231
Materia: Medicina

Gastrita

Simptomatologie. Manifestările clinice variază în funcţie de agresivitatea factorului patogen, de integritate sau lezarea anterioară a mucoasei gastrice şi de reactivitatea organismului.

Alte referate despre: gastrita referat, gastrita, referat gastrita

Stomacul

Portiunea verticala-este proximala, descendenta numita partea digestiva alcatuita din doua segmente:
- Fundul stomacului sau tuberozitatea mare constituie partea cea mai larga si inalta a stomacului,aflata deasupra cardiei, imediat sub diaphragm, ocupand 13 din lungimea portiunii verticale ( 4cm ); in interior, se afla serul inchitit in timpul deglutitiei ( camera cu aer a stomacului )
- Capul stomacului are forma de cilindru, turtit anteroposterior, se intinde de la cardia pana la linia orizontala trasata prin marginea superioara a portiunii orizontale.

Alte referate despre: stomacul, stomac, stomacul la mamifere

Patologia cutaneo-mucoasa in alcoolism

A bea a fost, în primul rând, un aspect al comportamentului social pentru ca a servit desfăşurării ritualului, creării de atmosferă, pactizării unor legături. S-a schimbat ceva de-a lungul secolelor?
O privire de ansamblu ne arată că dacă stilul consumului variază, pasiunile ramân. Aceleaşi efecte, puteri, orori, au fost atribuite altenativ diverselor băuturi. Argumentele din discuţiile polemice asupra efectelor pozitive sau negative ale etanolului sunt alimentate de norme sociale, mitologii, obişnuinte, frecvent fiind de ordin subiectiv.
În 16 septembrie 1989, "Le Figaro" reproduce un articol aparut în propriile coloane în 1949: "Medicii amici ai vinului decid ca muncitorul trebuie să bea mai mult de 1 litru pe zi, iar intelectualul mai mult de 1/2 litru pe zi, pentru a se menţine în formă"'.

Alte referate despre: patologia cutaneo-mucoasa in alcoolismul cronic, probleme cutaneo mucoase in sarcina, patologii la mucoasa olfactiva

Celulele stem

Celulele stem - Denumite si suse sau primare, aceste celule formeaza un adevarat sistem de reparare a organismului. Cand o celula musculara, nervoasa sau de orice alta natura este vatamata, celula stem o inlocuieste. Ea are extraordinara capacitate de a se transforma in orice alt tip de celule, pentru a regenera tesuturi.

Celulele stem - Singurele limitari in domeniul celulelor stem sunt date de cercetarile aflate la inceput. Sa ne imaginam ca am putea reda memoria celor suferinzi de Alzheimer's , ca am putea inlocui pielea celor care si-au lezat-o intr-un accident sau ca am putea reda mersul unei persoane dependente de carucior. Inainte ca oamenii de stiinta sa foloseasca celulele stem in scopuri terapeutice, trebuie ca mai intai sa le poata controla imensul potential. Nu se poate trata o boala pana nu se cunoste cum se pot manipula si controla celule stem astfel incat sa produca tesutul, sau organul dorit.

Ce sunt celulele stem?
O celula stem este caramida de baza a organismului ...

Alte referate despre: celulele stem referat, celule stem referat, celule stem

Celulele vegetale si animale

Intre celule exista un permanent schimb si transport. Fiecare este gata oricand sa-si imprumute "vecinele". Organismul se formeaza tocmai din acest fantastic mod in care celulele isi dau mana si-l fac sa existe.Reactiile chimice care se desfasoara intr-o celula sunt mai numeroase decat cele care au loc in toate fabricile din lume adunate laolalta. In corpul nostru sunt miliarde de celule care lucreaza cu o perfectiune desavarsita, timp de o viata intreaga.

Alte referate despre: celula vegetala si animala, comparatie intre celula vegetala si animala, celule vegetale si animale

Celula vegetala

S-a constatat faptul ca celulele selectioneaza din mediul inconjurator, de preferinta, elementele usoare iar dinacest punct de vedere, compozitia celulelor este mai apropiata de compozitiacosmosului.Din masa celulei, peste 95% o reprezinta patru elemente: oxigen, carbon,hidrogen si azot. Alte cateva procente sunt reprezentate de Ca, P, K, S, Na, Fe,Mg si Cl - acestea formeaza grupa macroelementelor.

Alte referate despre: celula vegetala, celula vegetala referat, referat celula vegetala

Celula procariota-eucariota

Membrana Citoplasmatică- aceasta este de natură lipoproteică, cu o structură funcţională complexă, constituind un criteriu de deosebire a celulei procariote faţă de celula eucariotă. Datorită grosimii constante şi suprafeţei limitate de peretele celular care o înconjoară, membrana citoplasmatică prezintă ca singură posibilitate de a-şi mări suprafaţa de invaginare şi pliere sub formă de mezozom.

Alte referate despre: celula procariota eucariota, celula procariote eucariote, celula procariota - eucariota

Celula procariota - eucariota

5. ribozomi(corpusculii lui palade)
- structiri mici alc din ADN si proteine
- rol in sinteza proteica

Alte referate despre: celula procariota-eucariota, biologie celula procariota eucariota powerpoint, asemanari celula procariota eucariota

Receptorii membranei celulare si captarea colesterolului prin endocitoza mediata de receptori

Receptorii sunt proteine care au functia de a lega specific si cu mare afinitate substante denumite liganzi. Legatura dintre liganzi si receptorii specifici declanseaza raspunsuri celulare caracteristice. Astfel se produc in organismul viu foarte multe interactiuni intre celulele ce secreta liganzi si celulele “tinta”.

Tipurile de receptori de membrana sunt:
1.receptori pentru substante endogene:
a) pentru neurotransmitatori (situati in membrana postsinaptica a celulelor nervoase sau musculare exemplu acetilcolina, noradrenalina, GABA-acid gamma aminobutiric care, modifica permeabilitatea pentru ioni a membranelor asigurand functionarea sinapselor;

b) receptori angajati in reactiile imunitare sau de aparare a organismului impotriva infectiilor; acestia recepteaza anticorpi, antigene provenite din propriul organism, iar acesti receptori pentru anticorpi au afinitate la anticorpii de pe suprafata globuleleor albe-leucocite; unii sunt implicati in raspunsul imun al ...

Alte referate despre: receptorii membranei celulare, endocitoza mediata de receptori, endocitoza mediata de receptor

Mecanismele diviziunii celulare si testarea unor substante care pot influenta

În timpul deplasării centriolilor, are loc biosinteza de microtubuli care vor forma firele (fibrele) fusului de diviziune. Se consideră că fusul este constituit din două tipuri de fibre ce se deosebesc prin origine, mod de formare şi funcţii. S-au identificat fibre continue, care sunt dispuse între cei doi diplozomi fără a fi în legătură cu aceştia şi fibre cromozomice.

Alte referate despre: mecanismele diviziunii celulare, mecanismul diviziunii celulare, substante care pot fii atat solide cat lichide

Celula animala

Microtubii si microfilamentele sunt responsabile si cu deplasarea celulei. Unele tipuri de celule, cum ar fi leucocitele, se deplaseaza lent prin corp, asemanator unor amoebe. Forta lor de miscare este generata de un proces ce se desfasoara intr-un ritm rapid: microtubii se grupeaza intr-o parte a citoplasmei, apoi sunt separati si se grupeaza din nou in alta parte a celulei, si tot asa.

Alte referate despre: celula animala, celula vegetala si celula animala, celula animala si vegetala

Celula-alcatuire

Privita intr-un microscop normal membrana apare ca un contur subtire si intunecat in jurul celulei. Dar cu ajutorul microscopului electronic pot fi vazute lucruri de mii de ori mai mici. Astfel membrana va aparea ca un mozaic,fiind alcatuita din trei straturi; stratul extern si cel intern sunt formate din lipide (substante chimice asemanatoare grasimilor) ,iar cel din mijloc e alcatuit dintr-un alt tip de molecule,proteine.Mai ales in acest strat de proteine se afla “usile” si “pompele” care permit schimbul de substante.

Alte referate despre: celula alcatuire, celula alcatuirea, celula vegetala alcatuire

Celula

Structura celulei
Membrana plasmatică se găseşte la exteriorul citoplasmei şi are rolul de a proteja şi de a media schimburile de substanţe. Citoplasma este substanţa fundamentală a celulei care ocupă spaţiul dintre membrana plasmatică şi membrana nucleului. Reticulul endoplasmatic este o reţea de canalicule ramificate, care face legătura dintre membrana plasmatică şi membrana nucleului. El are aspect neted sau rugoş.

Alte referate despre: celula, celula fotoelectrica, celula eucariota
Referate afisate : 14
Medie note: 8.26 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.