Astronomia in antichitate

Astronomia in antichitate

Deoarece nici o luna sau un an nu contin un numar fix de zile, cei care au creat primele calendare, au atasat unor luni sau ani succesivi un numar diferit de zile, care sa aproximeze valoarea pe o durata mai lunga de timp. Astfel, calendarul modern are 97 de ani bisecti la fiecare 400 de ani, deci numarul mediu de zile pe un an este de 365,24250, foarte aproape de valoarea determinata astronomi, adica 365,24220.

Soarele si Luna traverseaza zodiacul intotdeauna de la vest la est. Totusi, cele cinci planete stralucitoare (Mercur, Marte, Venus, Jupiter si Saturn), au si ele o miscare generala inspre est fata de fondul de stele ce se deplaseaza inspre vest.

Din timpuri stravechi, oamenii si-au imaginat ca miscarile planetelor, si in general evenimentele ce se petreceau pe cer, erau cumva in relatie cu destinul lor. Aceasta idee, care sta la baza astrologiei, a incurajat descoperiri de ecuatii matematice pentru prezicerea miscarilor planetelor si deci a dus la progresul in astronomie.
...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 810
Materia: Diverse

Moda in antichitate

Este epoca de prestigiu a Frantei din punctul de vedere al elegantei, luxului si modei. Se raspandeste intrebuintarea pudrei de culoare alba, ochii sunt accentuati prin machiaj, buzele vopsite cu rosu. Revolutia aduce, insa, dupa ea, o perioada de austeritate.

Alte referate despre: moda in antichitate, moda din antichitate, referat moda in antichitate

Babilonia

Totusi in 689 i.e.n. regele asirian Sennacherib si-a pierdut rabdarea fata de istabilitatea continua din zona si a distrus Babilonul.Desi acest act de sacrilegiu a fost remediat de urmatorul rege, babilonienii tindeau sa se alieze cu dusmanii Asiriei. Condusi de regele caldeean Nabopolasar, babilonienii s-au aliat in cele din urma cu mezii, un popor Iranian, si au nimicit Asiria la sfirsitul secolului al 7-lea.

Al doilea Imperiu Babilonian
Fiul lui Nabopolasar , Nabucodonosor al II-lea (605-562 i.e.n.), a fost unul din marii cuceritori ai istoriei, care a intemeiat un imperiu, al doilea Imperiu Babilonian sau Imperiul Neo-Babilonian, care se intindea de la Canalul Suez pina la Iran. El a cucerit Siria si Palestina aflate sub Dominatia Egiptului si a invins in acelasi timp regatul izraelit Iudeea, distrugind Ierusalimul.

Alte referate despre: babilonia, gradinile suspendate din babilon, babilon

Imperiului Persan - Cultura si civilizatia

Primele aşezări omeneşti sunt atestate arheologic pe podişul iranian chiar din mileniul al V-lea î.e.n. Spre sfârşitul mileniului al IV-lea î.e.n. s-au înregistrat aici mişcări masive de populaţii nomade (bine cunoscute în istoria antică a Orientului Apropiat: elamiţi, gutti, kasiţi etc.) care, coborând din regiunile muntoase, îşi îndreptau turmele spre bogatele câmpii mesopotamiene. Aceste triburi indo-europene au dat vastei regiuni în care începeau să migreze numele Aryanam, "ţara arienilor" – ceea ce înseamnă "a nobililor"; de unde, denumirea ţării de Eran sau Iran, denumirea care (sub dominaţiile succesive: arabă, mongolă şi turcă) a fost schimbată în Persia.

Alte referate despre: imperiul roman cultura si civilizatia, imperiul roman cultura si civilizatie, antropologie cultura si civilizatia imperiului persan

Babilonia antica

Desi acest act de sacrilegiu a fost remediat de urmatorul rege, babilonienii tindeau sa se alieze cu dusmanii Asiriei. Condusi de regele caldeean Nabopolasar, babilonienii s-au aliat in cele din urma cu mezii, un popor Iranian, si au nimicit Asiria la sfirsitul secolului al 7-lea.

Alte referate despre: babilonul antic, babilonia antica, babilonul antic referat

Istoria astronomiei

Evenimente importante din istoria astronomiei
De obicei se afirmă că astronomia este una din cele mai vechi ştiinţe. Se mai menţionează că începuturile astronomiei ar data din epoca culturii asiro-babiloniene, care înflorea în Mesopotamia, cu circa 3 – 4 000 de ani î.e.n.

Alte referate despre: istoria astronomiei, momente din istoria astronomiei, istoricul astronomiei

Civilizatia babiloniana

Nu există table pentru împărţire, în schimb a fost creată o tablă de inverse. Inversul numărului n este fracţia 1/n. În loc să împartă un număr la n, babilonienii îl înmulţeau cu cu inversul lui n. Ca şi în sistemul nostru de numeraţie, şi în sistemul babilonian existau fracţii sexagesimale infinite. Evident, singurele inverse care erau fracţii sexagesimale finite erau cele care nu conţineau alţi factori afară de puteri ale lui 2, 3 şi 5.

Alte referate despre: civilizatia babiloniana, date despre civilizatia babiloniana nivel liceu, cultura si civilizatia babiloniana

Astronomia - evolutie si descoperiri

Informaţiile scrise privindaceste contribuţii sunt cuprinse în magistrala „Geografie” a lui Strabon, scrisă de către acesta în secolul 1 d.Ch. Homer remarcă stelele care nu apun niciodată şi numeşte cercurile descrise de acestea pe sfera cerească „cercuri arctice”. Între ele, Homer remarcă Ursa, cea mai strălucitoare constelaţie din cercul de stele mereu vizibile pe bolta cerească a Greciei.

Alte referate despre: astronomia evolutie si descoperiri de-a lungul secolelor, astronomia evolutia, descoperiri astronomice

Astronomia meridiana

Meridianul geografic si cel astronomic (ceresc) al unui loc
Astronomii au inteles, inca din antichitate, ca Pamantul are o forma aproximativ sferica; ei au considerat ca Pamantul este fix, iar sfera cereasca - mai precis, sfera stelelor "fixe" - se roteste in jurul unei axe - numita "axa lumii" - care trece prin centrul Pamantului. Noi stim, astazi, ca Pamantul este cel care se roteste, dar acest fapt nu schimba aparenta fenomenelor ceresti observate, ci numai explicatia acestora.

Planul care trece prin axa lumii (sau a Pamantului) si un punct de pe suprafata acestuia se numeste "planul meridian al locului respectiv"; planul meridian al unui loc intersecteaza suprafata ideala a Pamantului dupa un cerc numit "meridianul geografic al locului". Meridiana locului poate fi considerat ca o concretizare "locala" a meridianului geografic.

Planul meridian al unui loc, trecand prin centrul Pamantului si prin locul de observare (deci, prin doua puncte de pe verticala locului), ...

Alte referate despre: astronomia meridiana, astronomia, astronomie

Lista cronologica a principalelor descoperiri astronomice

3000 i.e.n.: Primele scrieri astronomice din Egipt, Babilon in China.
2697 i.e.n.: Cea mai veche scriere despre o eclipsa de soare in China.
2500 i.e.n.: Se stabileste calendarul solar la egipteni.
2315-2287 i.e.n.: Primele relatari despre aparitia cometelor, in China.
1100 i.e.n.: Se determina inclinarea ecuatorului pe ecliptica de catre astronomul chinez Ciu Kong.

Sec. VII-VI i.e.n.: Se stabileste perioada SAROS, de repetare a eclipselor.
585 i.e.n. 28 mai: O eclipsa de Soare in Asia Mica, prezisa de Tales.
535 i.e.n.: Apare idea sfericitatii Pamantului (Pitagora)
466 i.e.n.: Prima observare a cometei Halley in China.
433 i.e.n.: Stabilirea ciclului de 19 ani a fazelor lunare (Meton).


Sec. IV i.e.n.: Eudos din Cnidos emite sistemul sferelor omocentrice. Heraclit din Pont sustine rotatia Pamantului in jurul axei.
360 i.e.n.: Apare lucrarea “Despre cer” a lui Aristotel, ...

Alte referate despre: lista cronologica a principalelor descoperiri astronomice, 3 lista cronologica a principalelor descoperiri astronomice, lista cronologica a principalelor descoperiri i fizica

Gandirea economica in Antichitate si Evul Mediu

Gandirea economica fost o componenta a gandirii religioase continuata in texte cu o valoare sacra,ea desprinzandu-se din acest cadru al gandirii moral-religioase si filosofic-politice pana in epoca modern.
Primele idei scrise apar inca din antichitate in:Grecia Antica si Roma Antica.Organizarea social-economica in Orientul Antic Datorita necesitatii organizarii vieti in functie de evolutia factorilor externi,a suprafetelor intinse ce tebuiau administrate si cultivate statele Orientului Antic (egiptul, Airo-Babilonia,sau Palestina) au fost organizate de la inceput in structuri centralizate

Alte referate despre: gandirea economica in antichitate si evul mediu, gandirea economica din antichitate si evul mediu, evolutia gandirii economice in antichitate shi evul mediu

Telescoape astronomice

Telescoapele refractare moderne folosesc lentile facute din doua tipuri de sticla . Aberatia cromatica a unui element o anuleaza pe cea a urmatorului , astfel incat se produce o imagine practic lipsita de culoare . O asemenea lentila este acromatica , adica "fara culoare" . Inventia lentilei acromatice a dus la dezvoltarea refractorului de 0,47m folosit pentru descoperirea micutei stele albe pitice de mica luminozitate ce o insoteste pe Sirius . Cele mai mari refractoare construite vreodata sunt telescopul de 0.91m din Observatorul Lick si cel de 1.01m din Observatorul Yerkes , ambele fiind americane si ambele folosite si in prezent .

Alte referate despre: telescoape astronomice, radio telescoape astronomice, telescoape astronomice referat

Mostenirea antichitatii

Arhitectura grecilor antici este caracterizata printr-un rafinament deosebit(temple construite din piatra ,inconjurate de coloane si cu acoperis inalt in pantă). Teatrul a fost inventat de asemenea de greci.Ei işi jucau piesele de teatru in celebrele amfiteatre. Dintre artele practicate de greci sculptura in marmură este cea mai bine reprezentata.Pictura greceasca s-a pastrat până in zilaele noastre doar pe vase de lut folosite la conservarea vinului si uleiului.Arta mozaicului a aparut tot in Grecia.

Alte referate despre: mostenirea antichitatii, mostenirea antichitati, referat mostenirea antichitati

Gandirea antichitatii si evolutia logica

Explicatia rationala a lumii, cautata de filozofii greci, impune anumite concepte stabile ale gandirii , principii si concepte initiale, din care se deduc altele, aceasta fiind insasi natura explicatiei rationale.Si ei au gasit aceste principii,elementele initiale de la care trebuie sa plece pentru a construi o explicatie rationala a lumii, conceptul general de numar, conceptul de sithii, conceptul de „existenta pura”, conceptul de devenire. De aici nu mai era decatun pas ca sa ajunga la stabilirea oricarui concept si organizarea conceptelor intr-un sistem.

Alte referate despre: harta politica in antichitate si evolutia mediului, gandire limbaj comunicare eseu logica, contributia civilizatiilor antiche la evolutia societatii omenesti

Muzeul National de Antichitati Bucuresti

Muzeul a fost infiintat la 25 noiembrie 1864 prin decretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Acesta fiind de fapt - numai in domeniul arheologiei - o continuare a fostului Muzeu de istorie naturala si arheologie infiintat prin decretul din 3 noiembrie 1834 semnat de voievodul Alexandru Ghica.

Alte referate despre: muzeul national al antichitati bucuresti, muzeul national de la bucuresti, muzeul national din bucuresti

Femeia in antichitate

Principala ocupatie a femeii era ingrijirea casei si cresterea copiilor, insa femeile sarace erau nevoite sa si munceasca pentru a putea trai. Femeile sclave lucrau ca servitoare sau ca menajere personale ale doamnelor din clasele superioare. Sclavii nu aveau drept de casatorie din punct de vedere legal, dar le erau permise relatiile sexuale in scop de procreare (copiii cu ambii parinti sclavi erau tot sclavi).

Alte referate despre: femeia in antichitate, femeia in antichitate referat, statutul femeii in antichitate
Referate afisate : 16
Medie note: 7.91 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.