Avocatul poporului - rolul de aparator al drepturilor si libertatilor

Avocatul Poporului - aparator al drepturilor si libertatilor cetatenesti

Avocatul Poporului - aparator al drepturilor si libertatilor cetatenesti.Principiul democratiei participative isi gaseste consacrare in art I-47 din Tratat. Prin mijloace corespunzatoare, institutiile Uniunii acorda cetatenilor si asociatilor reprezentative posibilitatea de a-si face cunoscute si de a schimba, in mod public, opiniile in toate domeniile de actiune ale Uniunii.Aceste institutii europene si-au propus mentinerea unui dialog deschis, transparent si constant cu asociatiile reprezentative, si mai ales cu societatea civila, componenta fundamenatala a statului de drept.

Deschiderea unui dialog cu societatea civila, luarea sa in considerare, cu ocazia consultarii regulate, de catre Comisie5, dar si posibilitatea care este acordata cetatenilor de a-si face cunoscute opiniile, permite crearea vectorilor formali in comunicarea intre opinia publica si institutiile europene.

Asa cum sunt ele prevazute de catre art. I-47 din tartatul Constitutional principiile democratiei participative ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 55kb
Downloads: 23
Materia: Drept

Avocatul poporului European

Urmând modelul suedez Finlanda a creat postul de Ombudsman Parlamentar în 1919.Prin urmare instituţia Ombudmanului din Finlanda a fost a doua înfiinţată din lume.
Instituţia Ombudsmanului s-a răspândit în toate ţările nordice la jumătatea secolului 20. În Danemarca instituţia Ombudsmanului poporului a fost creat în 1955 iar în Norvegia primul Stortingets Ombudsman a fost creat în 1962. În ambele ţări, puterile Ombudsmanului sunt mai limitate decât ale instituţiilor similare din Suedia şi Finlanda. Mai târziu instituţia s-a răspândit în alte părţi ale lumii, în special urmărind modelul Danez.

Alte referate despre: avocatul poporului european, comparatie intre avocatul poporului roman si francez si european, avocatul poporului in uniunea europeana referate

Drept politic - Fisa de evaluare

1/38 Faptul ca o persoana poate dispune de ea insasi justifica refuzul unor oameni de a accepta tratemente medicale? Explicati.
- Da o persoana dispune de ea insasi, deoarece ea are libertatea de alege ce i se pare ei ca e bine.

Alte referate despre: dreptul politiei de a aresta fara mandat, fisa de evaluare psihopedagogica, fisa de evaluare

Avocatul poporului

Ca orice instituţie statală şi Avocatul Poporului are nevoie de experţi şi consilieri bine pregătiţi. În activitatea permanentă de perfecţionare şi în condiţiile unei fluctuaţii permanente a personalului, lucru obişnuit pentru instituţiile bugetare, s-au luat unele măsuri precum: seminarii pe probleme de specialitate; cursuri post universitare în domeniul juridic; scurte stagii în străinătate (Anglia, Franţa, Olanda) obţinute ca urmare a relaţiilor de colaborare cu ombudsman-ii străini; instructaje cu participarea unor experţi de la ombudsmanul Naţional al Olandei.

Alte referate despre: avocatul poporului, avocatul poporului referat, referat avocatul poporului

Teoria generala a dreptului

Conceptul de norma juridica
Normele juridice constituie structura interna a dreptului. Dreptul este alcatuit din totalitatea normelor juridice organizate in sistem
Trasaturile normei. Este o regula de conduita generala si impersonala. Este stabilita si recunoscuta de stat, ca expresie a vointei sale. Obligativitatea sa este garantata de forta coercitiva a statului. Telul normei juridice este de a stabili anumite modalitati de comportare in societate, intarirea dezvoltarea randuielilor si relatiilor sociale in folosul comunitati sau al unui grup social.

Alte referate despre: teoria generala a dreptului, referat teoria generala a dreptului, teoria generala a dreptului anul 1

Modificarile legii contenciosului administrativ introduse prin legea nr.554-2004

Legea spune cã interesul legitim poate fi atît privat, cît si public. Se poate adresa instantei de contencios administrativ si persoana vãtãmatã într-un drept al sãu sau într-un interes legitim printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept. (art.1, alin.1, 2)

Pot intenta actiunea in contencios administrativ nu numai persoana fizica sau juridica vatamata intr-un drept sau interes legitim, ci si Avocatul Poporului, procurori, prefecti si Agentia Nationala a Functionarilor Publici, in baza unei sesizari a unei persoane fizice, precum si Ministerul Public.

Alte referate despre: legea contenciosului administrativ modificari, modificarile legii contenciosului administrativ, legea contenciosului administrativ

Drepturile cetatenilor europeni, aspecte generale

Incepand cu varsta stabilita prin lege,barbatul si femeia are dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie 8.conform legislatiei nattonale. Dreptul la libertatea de gandire,de constiinta si religioasa:Orice persoana are dreptul la libertatea de gandire,de constiinta si religioasa,acest drept ofera cetateanului libertatea de a-si schimba religia sau convingerea , precum si aceea de a manifesta liber religia individual sau colectiv,in public sau in particular,prin intermediul culturii invatarii practicilor si indeplinirii riturilor.

Alte referate despre: drepturile cetatenilor europeni-aspecte generale, drepturile cetatenilor europeni aspecte generale, drepturile cetatenilor europeni - aspecte generale

Aspecte procesuale si tactice privind participarea aparatorului la judecarea cauzei penale

Curtea Europeana a Drepturilor Omului utilizeaza in activitatea sa acest principiu, garantind ca nici una dintre partile aflate in litigiu nu se bucura de vreun avantaj incorect pe parcursul procesului penal, prin urmare, "egalitatea armelor" presupune ca fiecare parte trebuie sa obtina o posibilitate rezonabila de a-si prezenta cauza in conditii care sa nu o plaseze intr-o situatie net dezavantajata in raport cu adversarul sau.

Alte referate despre: participarea procurorului la judecarea cauzelor penale, aspecte procesuale privind furtul, aspecte procesuale privind liberarea conditionata

Contracte translative de drepturi

2. Tot astfel, contractul este valabil numai cu respectarea formelor cerute de lege in cazul vanzarii silite, cand aceasta trebuie sa fie facuta ad validitatem prin licitatie publica.b. Contractul de vanzare cumparare este un contract sinalagmatic (bilateral), deoarece prin incheierea sa da nastere la obligatii reciproce intre partile contractante.

Alte referate despre: contracte translative de drepturi, contracte translative de proprietate, contract translativ de proprietate

Libertati fundamentale

A da o definitie libertatii este un demers dificil, daca nu imposibil. "Nu exista cuvant care sa se preteze mai multor semnificatii diferite si care sa fi exercitat impresii mai variate asupra spiritului omenesc, decat acela de libertate. Unii l-au luat drept un mijloc de a rasturna o persoana careia i se conferise o autoritate tiranica; altii, drept puterea de a alege un superior de care sa fii obligat sa asculti; altii, dreptul de a purta arme si de a fi astfel in masura sa folosesti violenta; in sfarsit, altii, drept privilegiul de a fi guvernati de cineva nascut in propria lor tara sau de propriile lor legi".

Alte referate despre: respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, drepturile si libertatile fundamentale

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

Referitor la dreptul de solidaritate observam normele interactive (ius cogens) , care sunt drepturi internationale: dreptul la pace, dreptul la protectia mediului, dreptul la dezvoltare, care au o dimensiune atat individuala cat si colectiva.Toate statele sunt chemate sa asigure aceste drepturi.Tratatul drepturilor omului are un regim distinct, rezervele nefiind incurajate (este subminata institutia rezervei).

Desi o mai putem numi Tratat, Declaratia Drepturilor Omului nu este efectiv un tratat, ci doar o declaratie.Ea nu are forta si autoritate juridica a unei conventii.
Astefel, Declaratia Drepturilo Omului devine drept cutumiar international- izvorul principal de drept al tuturor statelor.

In 1966 ca urmare a Declaratiei, sunt adoptate doua pacte, despre care vom mai aminti in acest document, Pactul International pentru Drepturile Civile si Politice , si Pactul pentru Drepturile Economice, Sociale si Culturale.Aceste pacte instituie niste drepturi de perspectiva, ...

Alte referate despre: carta drepturilor fundamentale a uniunii europene, carta drepturilor fundamentale ale uniunii europene, carta drepturilor fundamentale a uniunii europene referat

Determinarea lungimii fibrelor de lana cu aparatul SINUS

Numarul de determinari pentru stabilirea lungimii absolute este de 200 pentru fiecare proba. Dupa efectuarea citirilor, bilele din sertaras se repun in magazia de bile, iar contorul se readuce la zero, incepandu-se o noua determinare.

Alte referate despre: aparate pentru determinarea lungimilor, determinarea lungimii, determinarea lungimii unui corp

Apararea si securitatea nationala si colectiva in noul context european

Acest proces determina realizarea unui proces flexibil de adaptare a deciziilor si de generare a fortelor necesare. Prin abordarea extensivasi prospectiva a riscurilor de securitate, prin noile misiuni si capabilitati, NATO isi dezvolta in prezent rolul de proiectare a stabilitatii si securitatii, transferandu-se de pe palierul exclusiv-defensiv pe palierul defensiv-ofensiv.

Alte referate despre: aparare si securitate nationala, apararea si securitatea nationala a romaniei referat, apararea si securitatea nationala a romaniei

Analiza merceologica a aparatului de fotografiat NIKON D3000

Avantajele insa depasesc din plin aspectele negative: astfel o data capturata, imaginea deja se afla intr-un format care o face destul de usor de prelucrat si de distribuit. Un lucru foare important este ca puteti vedea poza imediat dupa ce ea a fost facuta, astfel facand alta poza puteti retusa unele mici defecte din poza si astfel puteti creea poze mai bune.

Alte referate despre: aparatul de fotografiat, aparatul de fotografiat referat fizica, aparatul de fotografiat referat

Aparatul locomotor

Oasele late sunt formate din tesut osos compact la suprafata, care formeaza substanta corticala compacta, si o cantitate de tesut osos spongios, diploe, in zona centrala.

Alte referate despre: aparatul locomotor, aparat locomotor, igiena aparatului locomotor

Semiologia aparatului cardiovascular

B. Patologice:
- Bolile infectioase ale copilariei: scarlatina, angine, rujeola, viroze repetate, RPA , pot determina aparitia in timp a unor valvulopatii, endocardite, miocardite.
- Virozele , gripele pot da miocardite.
- Febra tifoida, difteria pot da miocardite.
- Luesul determina la adulti aparitia aortitelor, a insuficientei aortice, pericarditelor, simfize pericardice.
- Hipertrofia ventriculara dreapta apare secundar bolilor cronice pulmonare: BPCO, astm bronsic, TBC pulmonar, adica cordul pulmonar cronic.
- Hipertiroidismul determina tahicardie, aritmii, HTA, adica cardiotireoza. Hipotiroidismul favorizeaza aparitia cardiomiopatiei.
- Diabetul zaharat determina aparitia micro si macroangiopatiei diabetice, cu toate complicatiile lor, ateroscleroza, cardiopatia ischemica dureroasa (incidenta crescuta a infarctului miocardic).
- Bolile renale cronice (GNA si GNC, PNC) favorizeaza aparitia HTA si a insuficientei cardiace stangi. Feocromocitomul este asociat cu HTA paroxistica.
- Obezitatea ...

Alte referate despre: semiologia aparatului cardiovascular, semiologia aparatului cardiovascular la copii, aparatul cardiovascular semiologia
Referate afisate : 16
Medie note: 8.04 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.