Babilon

Babilonia antica

Bunastarea orasului se datora asezarii stategice pe raul Eufrat, care i-a permis sa detina controlul asupra cailor de comert care treceu prin sudul Mesopotamiei. Chiar si din acest timp Babilonul avea si un statut special de centru religios si de educatie. Dupa cucerirea Mesopotamiei, babilonienii si vecini lor asirieni din nord au preluat cultura din Sumer si Akkad, adoptand limba Akkadiana, pastrand miturile sumerienilor si inchinandu-se zeilor lor.

Insa Hammurabi a schimbat oranduirea religioasa, ridicandu-l pe Marduk, zeul orasului Babilon, in pozitia de conducator al panteonului sumerian, sustinand ca aceasta este dorinta zeitatilor implicate! Cu timpul, credinta in suprematia lui Marduk a prins radacini si Babilonul a devenit un oras sfant, centru cultural si o metropola bogata.

Acest statut a fost consolidat intr-o perioada lunga – pana in secolul XII i.e.n. – cand Babilonul a fost eclipsat politic sub controlul unui popor barbar, kasitii. Sub domnia lui Nabucodonosor ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 926
Materia: Istorie

Babilonia

Orasul antic Babilon a fost de doua ori capitala unui mare imperiu. In comparatie cu primele mari orase mesopotamiene Sumer si Akkad, Babilonul a aparut mult mai tirziu, amintit pentru prima oara in secolul al 23-lea i.e.n. El a devenit cu adevarat important abia dupa 1900 i.e.n., cind un grup de triburi semitice, amoritii, au ocupat Sumerul. In citiva ani Babilonul a devenit capitala micului regat amorit, care s-a extins si sub domnia lui Hammurabi (1792-1750 i.e.n.) s-a transformat intr-un imperiu care a ocupat sudul Mesopota-miei si o parte din nordul Asirei.

Alte referate despre: babilonia, gradinile suspendate din babilon, babilon

Babilonia antica

Acest statut a fost consolidat intr-o perioada lunga, pina in secolul al 12-lea i.e.n. cind Babilonul a fost eclipsat politic sub controlul unui popor barbar. Sub domnia lui Nabucodonosor I (1123-1103 i.e.n.) si a succesorilor sai, orasul a devenit din nou capitala unui regat independent, dar in secolul al 10-lea i.e.n. asirienii au ocupat Mesopotamia. Timp de peste trei secole, Babilonul a fost condus regi aserieni sau oameni numiti de acestia.

Alte referate despre: babilonul antic, babilonia antica, babilonul antic referat

Orasele Orientului Antic

Marfurile erau transportate mai ales pe apa, iar piatra pentru constructie era adusa de deaprte cu corabiile. Cu toate acestea si transportul pa pamant era destul de dezvoltat. Moneda nu exista inca, dar aurul si argintul serveau ca etaloane. Se efectua comert cu Indiilesi cu Egiptul, lucru dovedit prin pecetile comerciale descoperite. Constractele verbale trebuiau confirmate in scris si in prezenta unor martori. In Summer, lumea afacerilor se desfasura intr-un climat de neincredere si nesiguranta, atat in punct de vdere economic cat si politic, asemanator cu ceea ce traim noi in prezent.

Bogatii si saracii erau impartit in paturi sociale dupacriterii foarte stricte; sclavia era foarte dezvltata; iar dreptul de proprietate era considerat sacru. Vreme indelungata, fiecare oras s-a aratat dornic de independenta incapatanandu-se sa aiba propriul rege, insa dezvoltarea comerciala a facut acest ...

Alte referate despre: orasele orientului antic, orase din orientul antic, orasele stat in orientul antic

Asirienii

Incepind din secolul IX, militarismul asirian a devenit din ce in ce mai crud. A luat nastere Imperiul Asirian, care a cuprins Mesopotamia in cea mai mare parte si Siria de Nord.

Alte referate despre: asirienii, cruzimea asirienilor, asirieni

Cele sapte minuni ale lumii

A doua minune a lumii antice avea cu aproape doua sute de ani mai putin decat piramida lui Kheops. Contemporanii lui Antipater au putut sa o viziteze la Babilon, care era, fara indoiala prima metropola a omenirii, insa aflat deja in ruina in cea mai mare parte inca din secolele al III-lea sau al IV-lea i.Hr. Persii si macedoneenii distrusesera cetatea Uruk, din secolul al VII-lea i.Hr. Turnul Babel din Vechiul Testament fusese transformat in cenusa cu mult timp inainte de Antipater. Existau totusi celebrele “Gradini Suspendate ale Semiramidei”, a doua minune a lumii antice.

Alte referate despre: cele sapte minuni ale lumii, cele sapte minuni ale lumii antice, cele sapte minuni ale lumi

Religiile Mesopotamiei

- intr-o versiune diferita a capodoperei epice, cum ar fi Mitul lui
Atrachasis, de exemplu, este numit " cel extraordinar de intelept";

Alte referate despre: religia mesopotamiei, religiile mesopotamiei, religia mesopotamia

Civilizatia si cultura persana

Clasa conducatorilor militari si clasa înaltilor functionari ai
statului proveneau din rândurile aristocratiei. În sânul acesteia,
locul de frunte îl ocupau "cele sapte familii". Nobilii mari
proprietari de pamânturi se bucurau de o serie de privilegii
ereditare. (Într-un timp ajunsesera chiar sa fie ei cei care îl
alegeau pe rege). Existenta lor era împartita între razboaie,
vânatoare, banchete si placerile haremului. Cu timpul - în epoca
sassanida - obiceiurile s-au mai rafinat; nobilii s-au pasionat pentru
jocul de sah si pentru diferite jocuri cu mingea; totodata însa
cultivau si poezia, muzica si chiar stiintele. Marii nobili,
latifundiari, traiau în capitala, în anturajul de curte. Nobilimea
mijlocie traia pe proprietatile ei. În ce priveste mica nobilime,
aceasta nu se deosebea prea mult de "capeteniile satelor". Toti
nobilii însa, din toate categoriile, se considerau vasali ai regelui.

Alte referate despre: civilizatia si cultura persana, civilizatia si cultura romana, cultura persana

Cele sapte minuni ale lumii

Cele sapte minuni ale lumii alcatuiesc una dintre cele mai cunoscute liste care au fost intocmite vreodata.Cu toate acestea,putini sunt cei care le pot enumera pe toate.Numarul sapte are de multa vrema o semnificatie deosebita,dar de ce a fost ales tocmai acest grup de sapte?Prima mentiune a celor sapte mai faimoase constructii in care au fost incluse piramidele si Gradinile Suspendate din Babilon.Dupa el a urmat un matematician pe nume Philo din bizant,prin anul 225 i.H.,si un scriitor grec, Antipater din Sidon pe la anul 130 i.H.Cei doi si-au alcatuit propiile lor clasificari.

Alte referate despre: sapte minuni ale lumii, cele sapte minuni ale lumii referat, cele sapte minuni ale lumii antice referat

Imperiului Persan - Cultura si civilizatia

Persanii practicau tactica replierii, retrăgându-se în faţa inamicului după ce ardeau totul în urma lor, sau după ce provocau inundaţii. Înainte de începerea unei bătălii avea loc ceremonia purificării rituale şi a invocării cerului. Pentru a se cunoaşte exact pierderile suferite, fiecare soldat depunea la începutul luptei o săgeată într-un coş; la sfârşitul luptei fiecare îşi lua înapoi săgeata; numărul săgeţilor rămase indica numărul celor ucişi.
Dacă în materie de ştiinţă militară persanii nu erau întru nimic inferiori romanilor, acelaşi lucru se poate spune şi în ce priveşte organizarea administrativă a ţării.

Alte referate despre: imperiul roman cultura si civilizatia, imperiul roman cultura si civilizatie, antropologie cultura si civilizatia imperiului persan

Cele 7 minuni

Numarul 7 a jucat in istorie si in mitologie un rol insemnat - cateva popoare ale Orientului antic ii atribuiau chiar o forta mistica; aceasta credinta a fost preluata, ca multe alte traditii, de vechii greci, in istoria carora vom gasi printre altele expeditia "Celor sapte impotriva Terrei", pe "Cei sapte intelepti", de asemenea "Cele sapte minuni ale lumii antice". Aceasta din urma nu era o creatie exclusiv greaca - Piramida cea mare, de exemplu, a fost proiectata si construita de egipteni (care i-au precedat pe greci in cateva sectoare importante, cum este cel al gandirii matematice), iar gradinile suspendate din Babilon au reprezentat o imbinare exceptionala a arhitecturii si tehnicii irigatiilor practicate in Mesopotamia.

Alte referate despre: eu nu strivesc corola de minuni a lumii comentariu, dumbrava minunata de mihail sadoveanu, dumbrava minunata

Despre viata si opera lui Pitagora

Se ştie că s-a născut în prima perioadă a secolului al VI-lea (ap.580) şi că ar fi trăit până la anul 500. Se zice că ar fi fost de "neam berber", etrusc din Italia, născut pe insula Samos. Pythagoras a cunoscut îndeaproape cultura grecească a timpului său, 22 de ani a călătorit în Egipt (unde ar fi aflat că sufletul este nemuritor), 12 ani se ocupa cu ştiinţe în Mesopotamia. Probabil că, anume de la preoţii şi magii Babilonului a preluat misticismul numărului, care a fost transformat de către Pythagoras în filosofie proprie.

Alte referate despre: viata si activitatea lui pitagora, viata si opera lui pitagora, viata si opera lui pitagora referat

Despre existenta Treimii

Explicând acest text, un traducător al Sfintelor Scripturi greceşti, Benjamin Wilson, în Emphatic Diaglott, scrie: „textul despre mărturisirea în cer, nu se găseşte în nici unul dintre manuscrisele greceşti, care au fost scrie înainte de secolul al cincisprezecelea. Nu este citat de nici unul dintre scriitorii de limbă greacă ai Bisericii, nici de către părinţii latini timpurii, nici chiar atunci când tema (subiectul) despre care discutau, i-ar fi condus în mod firesc să se refere la el ca dovadă.

Alte referate despre: existenta treimii in crez, sfanta treime referat, text argumentativ despre existenta

Sacrul si Profanul

Aceastĺ lucrare a fost publicatĺ prima datĺ în Rowohlts Deutsche Enzyklopädie,
coordonatĺ de Ernesto Grassi, sub titlul Das Heilige und das Profane
© Rowohlt Taschenbuch Verlag GmbH, Reinbek, 1957
© Humanitas, 1995, pentru prezenta versiune româneascĺ
Traducerea sa fĺcut dupĺ versiunea francezĺ Le Sacré et le Profane publicatĺ la Éditions Gallimard în 1965
ISBN 9732805986
Cuvînt înainte la ediˇia francezĺ
Aceastĺ lucrare a fost scrisĺ în 1956, la sugestia profesorului Ernesto Grassi, pentru o colecˇie de cĺrˇi de buzunar pe care o iniˇiase la editura Rowohlt: Rowohlts Deutsche Enzyklopädie. A fost deci gînditĺ żi scrisĺ pentru marele public, ca o introducere generalĺ în studiul fenomenologic żi istoric al faptelor religioase.
Neam hotĺrît sĺ primim provocarea, încurajaˇi fiind de exemplul fericit al lui Georges Dumézil. Savantul francez publicase în 1949, sub titlul L’Héritage indoeuropéen ŕ Rome (Gallimard) rezultatele cercetĺrilor ...

Alte referate despre: sacrul si profanul rezumat, mircea eliade sacrul si profanul, sacrul si profanul

Statul.Personalitatea juridica a statului

Asimetric si, nu din "modestie", ci din ratiuni de strategie, grecii si-au organizat, in raport cu forta reala de care dispuneau, state, de asa natura, incat in caz de atac sa poata riposta cat mai repede posibil pentru inlaturarea pericolului. Iata cum se explica, in contrast cu imperiile gigant, cum Grecia antica a fost "populata" cu numeroase cetati-stat, cu o intindere teritoriala nu prea mare.

Alte referate despre: personalitatea juridica a statului, teorii ce atesta personalitatea juridica a statului, personalitatea juridica a statelor

Practica de specialitate BCR

Abordarea geografica : O concetrare masiva asupra pietei nationale si oferind an acelasi timp clientilor din strainatate consultanta si servicii financiare.Abordarea cilentilor : BCR incurajeaza relatia pe termen lung cu clientii sai din toate segmentele, oferind produse accesibile si transparente, dar si servicii de consultansa personalizate.

Alte referate despre: practica de specialitate bcr, proiect practica de specialitate bcr, practica de specialitate
Referate afisate : 16
Medie note: 7.99 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.