Babilonia

Babilonia antica

Bunastarea orasului se datora asezarii stategice pe raul Eufrat, care i-a permis sa detina controlul asupra cailor de comert care treceu prin sudul Mesopotamiei. Chiar si din acest timp Babilonul avea si un statut special de centru religios si de educatie. Dupa cucerirea Mesopotamiei, babilonienii si vecini lor asirieni din nord au preluat cultura din Sumer si Akkad, adoptand limba Akkadiana, pastrand miturile sumerienilor si inchinandu-se zeilor lor.

Insa Hammurabi a schimbat oranduirea religioasa, ridicandu-l pe Marduk, zeul orasului Babilon, in pozitia de conducator al panteonului sumerian, sustinand ca aceasta este dorinta zeitatilor implicate! Cu timpul, credinta in suprematia lui Marduk a prins radacini si Babilonul a devenit un oras sfant, centru cultural si o metropola bogata.

Acest statut a fost consolidat intr-o perioada lunga – pana in secolul XII i.e.n. – cand Babilonul a fost eclipsat politic sub controlul unui popor barbar, kasitii. Sub domnia lui Nabucodonosor ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 926
Materia: Istorie

Babilonia

El a devenit cu adevarat important abia dupa 1900 i.e.n., cind un grup de triburi semitice, amoritii, au ocupat Sumerul. In citiva ani Babilonul a devenit capitala micului regat amorit, care s-a extins si sub domnia lui Hammurabi (1792-1750 i.e.n.) s-a transformat intr-un imperiu care a ocupat sudul Mesopota-miei si o parte din nordul Asirei.

Ierarhia sociala complicata si bunastarea economica a Babilonului reies din documente scrise pe tablite de lut, descoperit in palatul din Mari al lui Hummurabi. Ele sunt redate si inscrise pe piloni, ridicati in intregul imperiu. Desi imperiul lui Hummurabi s-a destramat curind dupa moartea sa, Babilonul a ramas un oras important, in asa masura incit intreaga parte de sud a Mesopotamiei o numim Babilonia.

Alte referate despre: babilonia, gradinile suspendate din babilon, babilon

Babilonia antica

Insa doua triburi nomade aparute de curind, arameonii si caldeeni, s-au opus cu perseverenta asirienilor. Datorita statului sãu de oras sfint, Babilonul a fost bine tratat de asirieni si i-a sprijinit in general inpotriva celor doua triburi. Totusi in 689 i.e.n. regele asirian Sennacherib si-a pierdut rabdarea fata de istabilitatea continua din zona si a distrus Babilonul.

Alte referate despre: babilonul antic, babilonia antica, babilonul antic referat

Orasele Orientului Antic

Summerul cuprindea multe asezari, cu dezvoltare mare: ERIDU, UR (Mukkayar),URUK (WARKA), LARSA (SENKEREH), LAGASH (SHIPPURLA), NIPPUR (NIFFER) SI NISSIM. Multe dintre aceste orase exista si astazi, cu toate ca nu sunt la fel de marete ca acum cateva mii de ani. La temelia acestei civilizatii a stat un sol fertil, datorita revarsarilor din fiecare an ale fluviilor. Inundatia era folositoare, dar si periculoasa, asa ca in scurt timp tot tinutul era im0panzitde canale de irigatii. Apoi a a parut plugul tras de boi si echipat deja cu un tub pentru insamantare. Metalul reprezenta un lux si o raritate cu exceptia cuprului si cositorului. Casele erau construite din trestii, consolidate cu un amestec de arigla si paie inmuiat in apa si apoi lasat sa se usuce la soare.

Alte referate despre: orasele orientului antic, orase din orientul antic, orasele stat in orientul antic

Asirienii

Agresivitatea lor se putea datora intr-o oarecare masura pozitiei lor geografice. Pamintul Asiriei era in partea nordica a Mesopotamiei, pe langa Valea Tigrului, la nord de Babilon.

Alte referate despre: asirienii, cruzimea asirienilor, asirieni

Cele sapte minuni ale lumii

Dar gradinile suspendate din Babilon erau totusi unice pe plan arhitectonic. Si nu era cel mai mic dintre meritele sale faptul ca avea un sistem ingenios de irigatii, compus din fantani adanci, canale, mici lacuri si jocuri de apa, care alimentau terasele, aducand racoarea atat de pretioasa in climatul desertic, fierbinte si uscat, al regiunii. Vara, sclavii pompau apa fara intrerupere. Efectul de suspendare a gradinilor era datorat unei esalonari abile de 7 etaje. Ele formau un ansamblu omogen, fiind legate intre ele prin impletituri ornamentale de plante urcatoare. Gradinile din vechiul Babilon cuprindeau si unele minuni botanice. Nu era vorba de o simpla gradina de palat, ci de prima colectie de plante din lume.

Alte referate despre: cele sapte minuni ale lumii, cele sapte minuni ale lumii antice, cele sapte minuni ale lumi

Scrierea cuneiforma

Scriptura cuneiforma din aur descoperita de arhitecul german Freidrich Krefter in anul 1933, pe care sunt gravate povesti despre intemeietorul Apadanei, Darius.

Alte referate despre: scrierea cuneiforma, scriere cuneiforma, scrierea cuneiforma referat

Civilizatia si cultura persana

Dar modelul adevarat si evident al palatelor persane pare a fi fost
dat de salile hipostile egiptene, în speta de cele din Teba. Originale
însa, caracteristic persane sunt capitelurile coloanelor, -
reprezentând partea anterioara a corpurilor a doi tauri (sau licorni
cu labe de leu), în pozitia de spate la spate si în genunchi, tauri
care sustineau în spinare grinzile arhitravei. Caracteristice - si
provenind din zona culturala mesopotamiana - sunt si scarile
monumentale, cu rampe convergente decorate cu basoreliefuri, cu colosi
animalieri fantastici sau reali pazind intrarile. Scara de acces a
palatului din Persepolis - larga de 7 m si cu 106 trepte - ducea la o
a doua terasa, terasa propileelor si a "salii celor o suta de coloane"
(înalte de 20 m fiecare). Ansamblul avea dimensiunile colosale ce
aminteau de templul egiptean din Karnak.

Alte referate despre: civilizatia si cultura persana, civilizatia si cultura romana, cultura persana

Cele sapte minuni ale lumii

Cele sapte minuni ale lumii alcatuiesc una dintre cele mai cunoscute liste care au fost intocmite vreodata.Cu toate acestea,putini sunt cei care le pot enumera pe toate.Numarul sapte are de multa vrema o semnificatie deosebita,dar de ce a fost ales tocmai acest grup de sapte?Prima mentiune a celor sapte mai faimoase constructii in care au fost incluse piramidele si Gradinile Suspendate din Babilon.Dupa el a urmat un matematician pe nume Philo din bizant,prin anul 225 i.H.,si un scriitor grec, Antipater din Sidon pe la anul 130 i.H.Cei doi si-au alcatuit propiile lor clasificari.

Alte referate despre: sapte minuni ale lumii, cele sapte minuni ale lumii referat, cele sapte minuni ale lumii antice referat

Cele 7 minuni

Selectia s-a definitivat foarte tarziu (la inc. sec. XIX) fixandu-se asupra urmatoarelor sapte: Piramida lui Cheops (Kufu) de la Giseh, Gradinile suspendate ale Semiramidei din Babilon, Templul Dianei (Artemisei) din Efes, Mormantul lui Mausol din Halicarmas, Statuia lui Zeus din Olimpia, Farul din Alexandria si Colosul din Rhodos. Dintre aceste 7 monumente celebre ale antichitatii Piramida lui Cheops (Piramida cea mare) intruneste trei insusiri menite sa trezeasca in mod deosebit interesul: este cel mai vechi, este singurul care a supravietuit pana astazi si de la el se leaga o seama de chestiuni controversate care, de-a lungul vremii, si mai ales in ultimii 150 de ani, au dat nastere unor speculatii hazardate si unor dispute stiintifice adesea inversunate.

Alte referate despre: eu nu strivesc corola de minuni a lumii comentariu, dumbrava minunata de mihail sadoveanu, dumbrava minunata

Gandirea economica in antichitate si evul mediu

Spre sfarsitul mileniului I i.e.n. proprietatea privata tinde sa devina dominanta in intreaga Antichitate. Si tot acum asistam la formarea primelor imperii sau sisteme coloniale. Iar in linii generale structura sociala a statelor antice era formata din sclavi si stapani, desi, ea putea varia intr-o oarecare masura in functie de regiune, tara sau de perioada de timp la care ne raportam. Dar cele doua clase se regasesc si sunt dinstincte indiferent de timp sau regiune. De asemenea, indiferent daca era organizata pe baza proprietatii comune sau private, societatea antica a fost diferentiata in intreaga sa existenta.
Una dintre cele mai vechi culegeri de legi din lume Codul lui Hammurabi evidentiaza existenta in Babilonia a unui drept de posesiune si familial, prin care se reglementeaza starea bunurilor, a persoanelor, contractelor, delictelor si pedepselor ce variau dupa starea sociala. Poporul era organizat in stari sociale ca: sclavi, servi, muncitori liberi, meseriasi pe langa preoti, ...

Alte referate despre: gandirea economica in antichitate si evul mediu, gandirea economica din antichitate si evul mediu, evolutia gandirii economice in antichitate shi evul mediu

Despre viata si opera lui Pitagora

Probabil însă, nu există o altă teoremă care ar avea atâtea comparaţii. În Franţa şi unele regiuni ale Germaniei în evul mediu teorema lui Pitagora se numea "puntea măgarilor". La matematicienii Orientului ea era cunoscută sub denumirea de "teorema miresei". Istoria este următoare: în unele texte – "Elemente" lui Euclides – această teoremă se numea "teorema nimfei" pentru asemănarea desenului cu albină sau fluture, ceea ce în limba greacă se numea "nimfa". Dar unele zeiţe şi în general femeile tinere şi miresele erau cunoscute, la greci, ca nimfe. La traducerea din limba greacă în cea arabă însă nu s-a atras atenţie la desen, şi "nimfa" s-a transformat din "fluture" în "mireasă".

Alte referate despre: viata si activitatea lui pitagora, viata si opera lui pitagora, viata si opera lui pitagora referat

Templul zeitei Artemis

"Templul zeitei Artemis"
De-a lungul veacurilor, unele au fost inlocuite - de pilda: zidurile Babilonului, prin Farul din Alexandria. Selectia s-a definitivat foarte tarziu (la inc. sec. XIX) fixandu-se asupra urmatoarelor sapte: Piramida lui Cheops (Kufu) de la Giseh, Gradinile suspendate ale Semiramidei din Babilon, Templul Dianei (Artemisei) din Efes, Mormantul lui Mausol din Halicarnas, Statuia lui Zeus din Olimpia, Farul din Alexandria si Colosul din Rhodos.

Alte referate despre: templul zeitei artemis, templul zeitei artemis din efes, templul zeitei artemis din efes referat

Vedeniile Proorocului

Existenta unei sotii reiese din cap.24, 15-24(sotia acestuia moare, dar dupa cuvantul Domnului, el nu avea voie sa o planga, ca semn al faptului ca si locuitorii Ierusalimului vor fi la fel de socati dupa caderea capitalei). Faptul ca profetul indeplinea functia de preot este atestat cert de textul grecesc al cartii: ,,Iezechiel, preotul,fiul lui Buzi"; textul grecesc este lipsit de ambiguitatea celui ebraic, in care ,,preot" ar putea fi ori Iezechiel ,ori Buzi.

Alte referate despre: proorocii vechiului testament, sfantul prooroc daniel, sfantul prooroc ilie

Practica de specialitate BCR

BCR este cel mai valoros brand finaciar romanesc, dupa nivelul de incredere al clientilor si numarul celor pentru care BCR este principala institutie cu care fac banking.BCR ofera o intraga gama de produse si servicii finaciare in majoritatea oraselor romanesti cu peste 10.000 de locuitori . BCR este banca nr. 1 in Romania pe piata cardurilor si a tranzactiilor financiare.

Alte referate despre: practica de specialitate bcr, proiect practica de specialitate bcr, practica de specialitate

Personalitatea juridica a societatilor comerciale

În dreptul roman societatea comercială a fost definită ca fiind un contract consensual prin care două sau mai multe persoane se obligau să pună ceva în comun pentru a obţine un câştig. Asociaţii puteau aduce în societate bunurile lor prezente şi viitoare (societas omnium bonorum), un singur bun (societas unius rei) sau puteau să pună în comun veniturile lor (societas questus).

Alte referate despre: personalitatea juridica a societatilor comerciale, personalitatea juridica a societatii comerciale, personalitatea juridica a societatilor comerciale-referat
Referate afisate : 16
Medie note: 8.20 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.