Boala aujeszky

Boala Aujeszky actualitati si perspective privind eradicarea

Pentru câteva decenii, după prima descriere a bolii de către A. Aujeszky în anul 1902, cazurile clinice au fost observate numai în mod sporadic în Europa. Acest aspect s-a modificat radical la începutul anilor 1970, când evoluţia bolii a căpătat caractere endemice şi epidemice în exploataţii cu sisteme intensive de creştere producând pierderi economice însemnate.

Ca urmare, în cadrul strategiilor de combatere, în multe ţări, s-a trecut la aplicarea programelor de eradicare bazate pe vaccinarea de necesitate şi eliminarea cazurilor seropozitive sau prin lichidarea întregului efectiv (stamping out). Astfel, la începutul anilor 1980, măsura lichidării efectivelor seropozitive a fost aplicată în Anglia şi a avut ca urmare obţinerea statusului de ţară liberă de boală, care se păstrează şi astăzi.

De asemenea, în Danemarca, aceată ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 11kb
Downloads: 175
Materia: Agronomie

Analiza calitatii carcaselor de porc in Romania

Costurile de producţie ale porcilor cu conţinut ridicat de carne macră, nu sunt mai mari decât costurile de producţie ale porcilor cu conţinut ridicat de grăsime, în condiţiile respectării tehnologiile de producţie conforme cu normele UE. Deoarece porcii industriali de calitate superioară au o valoare de vânzare mai ridicată, se impune o plată corespunzătoare, efecuată pe baza unei determinări neutre şi obiective a calităţii carcaselor.

Alte referate despre: analiza calitatii carcaselor de porc, calitatea carcasei de porc, calitatea carcaselor de porc referat

Costul producerii unui porc

Care este consumul real de furaje din fermă per animal? • Care este nivelul pierderilor de furaje în fermă, ştiut fiind faptul că o anumită parte din furajul cumpărat nu va ajunge să fie consumat de animal - uneori peste 10%? • Câte kg de furaj se consumă în fermă pentru fiecare kg de carne vândută?

Alte referate despre: costul producerii carnii de porc, costul produceri unei masini, costul producerii unui cal

Pesta Porcina

In cadavrele putrefiate, virusul pestei porcine este distrus intr-un timp dependent de intensitatea proceselor de putrefactie, care, la randul lor depind de temperatura. In general, in organele putrefiate dispare dupa 3-4 zile iar maduva osoasade la cadavrele intrate in putrefactie, dupa 15 zile. Procesele de putrefactie care au loc in apa de canal distrug virusul in aproximativ o ora. Procesele de putrefactie la temperatura de 56-70°C, care au loc in platforma de gunoi de grajd, omoara repede virusul, pe aceasta proprietate bazandu-se sterilizarea biotermica a gunoiului.

Alte referate despre: pesta porcina, pesta porcina clasica, pesta porcina africana

Bolile porcinelor

Ordin nr. 227
din 29 mai 2002
privind modificarea si completarea Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 485/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind Programul de supraveghere, profilaxie si combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om si de protectie a mediului pentru anul 2002

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 429 din 20 iunie 2002

Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor, avand in vedere prevederile art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, vazand Referatul ...

Alte referate despre: boli porcine, bolile porcinelor, bolile porcine

Diagnosticul pasteurelozei la animale

Tablou morfopatologic.
Forma supraacuta:
- diateza hemoragica
- exudate seroase si serofibrinoase in cavitati
Forma acuta:
- pneumonie crupala cu focare necrotice
- pleurezie
- pericardita serofibrinoasa sau purulenta
- enterita catarala sau hemoragica
Forma cronica:
- cahexie generalizata in organe si tesuturi
- leziuni fibrino -necrotice sau necrotico -purulente in organe (pulmon, uter, etc.) si tesuturi
- puroi in cavitatile nazale
- rani la nivelul botului
- conjunctivite
- cheratite
- abcese multiple de marimi diferite cu localizare subcutanata, intermusculara sau ganglionara; chiar si uterina.

Alte referate despre: institutul de diagnostic in sanatatea animala, diagnosticul pasteurelozei, institutul de diagnostic si sanatate animala

Boala mitrala

Examenul radiologic evidenţiază dilataţia uneori considerabilă, a atriului stâng şi o mărire de volum a ventriculului de aceeaşi parte. Pulmonar, apar semnele caracteristice stazei pulmonare.
Electrocardiograma indică aspectul de undă P mitrală şi semne de hipertrofie ventriculară stângă sau hipertrofie biventriculară.
Boala mitrală cu predominanţa stenozei. Funcţional, dispneea de efort este semnul dominant.

Alte referate despre: boala mitrala, boala mitrala reumatismala, boala mitrala reomatica

Boala Marek

BM este intalnita aproape exclusiv la puii de gaina, fiind rar intalnita la curca, prepelita fazan, porumbel, rata. Receptivitatea maxima la BM este in prima zi de viata si descreste odata cu varsta. Frecventa si severitatea bolii este determinata de varsta pasarilor in momentul infectiei.

Alte referate despre: boala marek, boala marek pui, boala marek la animale

Boala Addison

Insuficienta Suprarenala Primara
In cele mai multe cazuri, boala Addison apare datorita distrugerii graduale a cortexului suprarenal (stratul exterior al glandelor suprarenale) de catre propriul sistem imunitar. Cam 70% din cazurile raportate apar datorita unor deficiente imunitare, cind sistemul imunitar produce anticorpi cu care isi ataca propriile organe, in cele din urma dereglindu-le functiile. Insuficienta suprarenala apare cind mai mult de 90% din cortex a fost distrus.

Alte referate despre: boala addison, boala addison referat, boala addison imagini

Boala von Willebrand

Intre sinteza factorului von Willebrand si cea a FVIIIc exista in mod normal o perfecta sincronizare (monomerii factorului von Willebrand stimuleaza gena situata pe cromozomul X, care comanda sinteza FVIIIc). De aceea, orice scadere a productiei de monomeri ai factorului von Willebrand este insotita si de o scadere a productiei de FVIIIc.
Tipuri de boala von Willebrand:

Alte referate despre: von willebrand referat, boala von gierke, boala willebrand

Boala Alzheimer

Boala Alzheimer (Morbus Alzheimer) este o afectiune degenerativa progresiva a creierului care apare mai ales la persoane de varsta inaintata, producand o deteriorare din ce in ce mai accentuata a functiilor de cunoastere ale creierului, cu pierderea capacitatilor intelectuale ale individului si a valorii sociale a personalitatii sale, asociata cu tulburari de comportament, ceea ce realizeaza starea cunoscuta sub numele de dementa (din latina: demens). Boala si modificarile organice din creier care o insotesc au fost descrise pentru prima data de psihiatrul si neuropatologul german, Alois Alzheimer.

Alte referate despre: boala alzheimer referat, boala alzheimer, referat boala alzheimer

Familia si boala

d.Impactul structural al bolii asupra familiei e firesc pentru perioade mai scurte (in boli acute) sau mai lungide timp (in bolile cronice infirmizante). Sarcinile celui in suferinta sunt preluate de alt membru. Daca cel bolnav este singurul sustinator al familiei cu copii, acestia trebuie preluati de membrii familiei largite.

Alte referate despre: sociologia familiei si boala, familia si boala, boala familiei m

Alcoolismul - boala psihica

Demostene spune: "spuneti-mi alte efecte mai minunate decat cele ale vinului". Un om baut este mai bogat, totul ii reuseste. In Grecia Antica, Dionisie era zeul vinului si i se aduceau ofrande in cadrul mai multor sarbatori.De la inceputul erei noastre, vinul a devenit o cerere comerciala, o sursa de profit, datorita extinderii crestinismului. In acelasi timp, efectele negative nu s-au lasat asteptate, consumarea bauturilor alcoolice a capatat o semnificatie individuala, artistii gasind in bauturile alcoolice o sursa de inspiratie, dar riturile sociale sunt conservate.

Alte referate despre: boala psihica, referat boala psihica, violenta si boala psihica in lumea contemporana

Atitudinea individului fata de boala cronica

(2) Adolescentul : Adolescenţii cu b. cronice au de obicei o experienţă suficient de îndelungată cu managementul bolii. Un aspect extrem de deranjant este consumul mare de timp pentru îngrijiri : ex. 1h/zi pt cei cu diabet, 1.5h/zi pt cei cu fibroză chistică. Dificultăţile ţin şi de realizarea îngrijirilor la şcoală : liceele nu au locuri adaptate pt acest lucru iar pt ei este jenant să fie văzuţi de anturaj în timpul administrării tratamentului. Recomandările includ o bună organizare a timpului şi implicarea convingătoare a adolescenţilor în tratament pt a le permite autonomia.

Alte referate despre: atitudinea individului fata de boala cronica, referat atitudine individului fata de boala cronica, atitudinea batranilor fata de boala cronica

Concert din muzica de Bach - teme fundamentale din roman boala si moartea

Socotelile lui Maxentiu se incheie prost datorita orgoliului sau bolnavicios de a nu arata lumii suferintele fapturii lui debile. O vreme el isi ascunde boala si se incapatâneaza sa nu cedeze sfaturilor madicilor. Când se hotaraste sa le asculte este insa prea târziu. Maxentiu este victima uriasei sale ambitii de a face fata cererilor mondene alaturi de Ada pe care o uraste cu toate fiinta lui plapânda. Descrierea simptomelor bolii lui Maxentiu au influenta asupra psihologiei lui ca om rasfatat al carui egoism si vanitate sunt in suferinta in conditiile mizere ale unei tuberculoze.

Alte referate despre: concert din muzica de bach tema, concert din muzica de bach teme, tema familiei in concert din muzica de bach

Definirea conceptelor de sanatate si boala

Pentru medicina traditionala din Extremul Orient, sanatatea inseamna echilibrul dintre structura, energia si constiinta fiintei, inserata in universul, cu care se armonizeaza, datorita realizarii contactului permanent dintre macro si microcosmos; boala reflecta producerea unei instabilitati in oricare dintre punctele situate la interfata dintre cele doua lumi, care se intrepatrund si se reflecta una in cealalta, neputand fi separate in cursul vietii.

Alte referate despre: conceptul de sanatate si boala, conceptele de sanatate si boala, definiti termeni de sanatate si boala
Referate afisate : 16
Medie note: 8.08 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.